Aftenposten

Nesten fredet

- HALVOR EKELAND

Å ikle seg den gule ledertrøye­n i Tour de France gir deg makt i feltet. Med trøyen følger en rekke uskrevne regler.

Du har kanskje sett det på TV. At feltet venter på den gule trøyen og ikke angriper. Som for eksempel da Chris Froome, Team Sky-rytteren som leder årets Tour, kjørte av veien og inn på et campingomr­åde hvor tilskuerne satt og fulgte rittet på den 12. etappen.

Froome tapte tid på uhellet, men feltet bremset. De ventet på sammenlagt­lederen. Ingen angrep. Ingen utnyttet feilen hos Team Sky-stjernen.

– Bare tull at de ventet, kommentert­e TV 2-ekspert Johan Kaggestad.

– Hadde sett stygt ut

– Den gule trøyen både får og krever mye respekt i feltet. Trøyen har en slags makt. Han kan si fra om når feltet skal roe ned litt, ta en slags pause. Du blir en leder i feltet, sa den tidligere Tour de France-profilen Jens Voigt til TV 2.

De uskrevne reglene er slik: Du skal ikke angripe hvis den gule trøyen har mekaniske problemer, tar en tissepause eller av andre årsaker ikke kan forsvare seg.

– Det er noen gråsoner. Det er jo uskrevne regler, så det er opp til hver enkelt å følge dem, forklarer Kurt Asle Arvesen, tidligere proffsykli­st med blant annet en etappeseie­r fra Tour de France på samvittigh­eten.

Han har selv kjørt Touren flere ganger, og tror ikke nødvendigv­is de andre rytterne ventet da Froome endte på campingtur.

– Det ble kanskje mer til at ingen ble enige om hvem som skulle kjøre. Laget til Froome hadde jo kjørt frem til det.

– Men kunne noen angrepet da?

– Nei, det hadde nok sett stygt ut hvis for eksempel Romain Bardet angrep, mener Arvesen.

Konsekvens­ene kan bli store

For noen dager siden så vi en av de uskrevne reglene bli brutt. Froome rakk en arm i vaeret og signaliser­te at han trengte hjelp. Astana-rytter Fabio Aru benyttet muligheten til å stikke av fra Froome. Denne gangen var ekspertene ikke i tvil: Slik gjør man bare ikke i Tour de France.

Richie Porte, som inntil han måtte bryte rittet var en av utfordrern­e til Froome, ga tydelig beskjed til Aru om at han ikke skulle utnytte den gule trøyens problemer. Aru måtte vente, og fikk kritikk i ettertid.

– Hvis det er gjentagend­e at du bryter disse reglene, blir du en upopulaer rytter. En vakker dag får man det i retur. Popularite­t og hvordan folk blir likt er avgjørende for hvor mange tilbud du får og hvor gode hjelperytt­ere du får i fremtiden, forklarer Arvesen.

Han peker på at en rytter kjører mange ritt i løpet av karrièren. Har du fått et dårlig rykte, kan det vaere avgjørende for fremtiden.

– En dag får du smellen tilbake. Du blir ikke en respektert rytter hvis du blåser i reglene, forklarer Arvesen.

I tillegg til at man ikke kan angripe den gule trøyen når Tour-lederen sliter, blir den gule trøyen automatisk en slags leder.

– Når bruddet har gått av gårde og den gule trøyen stopper og tisser, da er det stopp i feltet, forteller Arvesen.

 ?? FOTO: BENOIT TESSLER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Mannen i den gule ledertrøye­n har makt i feltet. Chris Froome leder Tour de France og har mye å si over de andre rytterne.
FOTO: BENOIT TESSLER, REUTERS/NTB SCANPIX Mannen i den gule ledertrøye­n har makt i feltet. Chris Froome leder Tour de France og har mye å si over de andre rytterne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway