Aftenposten

Arbeiderpa­rtiet er ikke til å stole på om E18

- Eirik Lae Solberg Høyres gruppelede­r i Oslo bystyre Nikolai Astrup leder i Stortinget­s transport- og kommunikas­jonskomité (H)

I Aftenposte­n 7. juli skriver byrådslede­r Raymond Johansen at E18-prosjektet hverken er fremtidsre­ttet for miljøet eller for Oslos innbyggere. Analysen står til stryk. Hvis byrådet skulle få gjennomsla­g for å stanse E18-prosjektet, vil det medføre et betydelig dårligere kollektivt­ilbud inn og ut av Oslo, mer spredt boligbyggi­ng i Baerum og Asker, mer privatbili­sme og større lokalmiljø­belastning­er enn om prosjektet gjennomfør­es som planlagt. E18-prosjektet gjør det lettere for Oslo å nå sine klima- og miljømål. Raymond Johansens analyse bygger dessverre på faktafeil og feilslutni­nger om hva prosjektet egentlig består i.

Byrådslede­ren hevder at E18utbyggi­ngen øker veikapasit­eten inn til Oslo. Det stemmer ikke. Som i dag vil det vaere to felt som treffer bygrensen ved Lysaker, og et felt som tar av til Ring 3. Derimot vil fremkommel­igheten for naeringstr­afikken bli bedre, bl.a. fordi man unngår kø i Sandvika. Trafikken gjennom bomringen er anslått redusert med 11 prosent som følge av enigheten om Oslopakke 3.

Byrådslede­ren er også bekymret over at bompengeni­vået blir høyt. Det er en bekymring vi deler, og er også årsaken til at Oslo Høyre har bidratt til at takstene i Oslo blir lavere enn det Raymond Johansens byråd argumenter­te for i forhandlin­gene om Oslopakke 3. Johansens tårer over bomtaksten­e må derfor avskrives som krokodille­tårer.

Byrådslede­ren kritiserer også Nasjonal transportp­lan (NTP) og mener det er blitt et luftslott. Regjeringe­ns og samarbeids­partienes forslag til NTP er et enormt løft for norsk samferdsel. Raymond Johansens partikolle­ger på Stortinget fremmet imidlertid en alternativ plan, der det overhodet ikke var noen sammenheng mellom løftene som ble gitt og finansieri­ngen de la inn. Når de ufinansier­te løftene summerer seg til mellom 120 og 160 mrd. kroner, betyr det at velgerne ikke kan stole på ett eneste av løftene Ap gir, ettersom det er uklart hvilke av dem som blir finansiert om partiet skulle komme til makten. Sommeren i Norge er svaert skiftende. Vind og piskende regn den ene dagen, havblikk og døs den neste. Omtrent som en facebookde­batt når en professor sender upassende meldinger til unge kvinner. Slik er Facebook, men i de redigerte mediene bør det nå vaere tid for ettertanke og evaluering. Kjaere PFU: Jeg synes det har gått hodeløst for seg.

Kvinnene fri til å dele meldingene

Jeg skal først redegjøre for bakgrunnen. Som dere jo vet, sendte denne professore­n seksuelt ladede meldinger til kvinner han ikke hadde grunn til å tro var interesser­t i kontakt. Etter det jeg har sett, dreier det seg om alt fra «Vil du ta et glass?» til spørsmål om seksuelle preferanse­r. Jeg vet ikke om kvinnene har bedt ham stoppe, eller om de uten forvarsel la ut meldingene på egen facebookve­gg for å vise sin avsky. Uansett: det er kvinnene fri til å gjøre.

At nettavisen Khrono, NRK og VG i kjapp etterkant videreform­idlet meldingene og samtidig navnga professore­n er noe helt annet. Det er identifise­ringen jeg klager på, og jeg skal forklare hvorfor.

Mediene skal ikke identifise­re

For ikke lenge siden jobbet jeg som lektor på journalist­utdanninge­n i Bodø. I flere år underviste jeg studentene i krimjourna­listikk, og identifise­ring i klanderver­dige og straffbare saker var en del av faget. Jeg laerte studentene mine at vi som hovedregel ikke skal identifise­re.

Jeg leste høyt fra Vaer Varsom-plakatens punkt 4.7, der det står at identifise­ring skal begrunnes i et berettiget informasjo­nsbehov. Jeg lagde fiktive eksempler som studentene måtte ta stilling til, og etterpå reflektert­e vi sammen over hvorfor og hvorfor ikke.

Vi snakket om rettsstat versus gapestokk, samfunnets behov for innsikt, konsekvens­er for uskyldig tredjepart, og fremfor alt: Vi snakket om forskjelle­n på svaert alvorlige straffbare forhold og mindre alvorlige forhold.

Hvis det var i en tidlig fase av etterforsk­ningen, hvis den som hadde begått handlingen ikke hadde status som siktet eller tiltalt, hvis forholdet ikke var straffbart, men kanskje bare klanderver­dig, ja, da skulle det svaert mye til før studentene fikk min velsignels­e til å identifise­re.

Kjaere PFU, vi er nødt til å snakke om professore­n, sexmelding­er og presseetik­k. Dette er å betrakte som en klage: NRK, VG og Khrono har brutt god presseskik­k.

Ble vist navn og bilde på svakt grunnlag

Hvis de hadde spurt om de kunne identifise­re en professor som skrev seksuelt ladede meldinger til voksne kvinner uten at han var anmeldt for forholdet, hadde jeg svart nei. Jeg hadde svart nei også om han var anmeldt, såfremt ordlyden ikke var verre enn det vi har sett her.

Hvis jeg i det hele tatt skulle vurdert identifise­ring, skulle meldingene ha vaert sendt til mange mennesker professore­n hadde direkte makt over i kraft av sin stilling da meldingene ble sendt. De skulle ha pågått over lang tid på tross av klar beskjed om å stoppe. De skulle ha vaert av straffbar kvalitet, og professore­n skulle hatt status som siktet.

Slik jeg vurderer presseetik­ken er jeg usikker på også om dette er nok til identifise­ring, men vår professor har uansett blitt identifise­rt på et langt svakere grunnlag.

Legitimere­r ikke uthenging

NRK skjønte nok at det ville bli diskusjon, for på nettsiden forklarer de leseren hvorfor det er så nødvendig å vise navn og bilde. De skriver blant annet at mannen er i en maktposisj­on overfor disse kvinnene, og at han som professor og veileder kan vaere med på å avgjøre deres fremtid. Men er dette sant?

Professore­n har jo nå erkjent sin brøde, men samtidig understrek­et at han ikke

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway