Aftenposten

Ikke vaer bekymret for fremtiden

- Steinar Juel samfunnsøk­onom, Civita Live Skartveit Trondheim Petter Wille direktør, Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter Marius M. Kjølstad jusstudent og praktikant

Aftenposte­ns Frank Lynum hadde fredag 14. juli en svaert pessimisti­sk kommentar om jobbmuligh­etene til dagens ungdom. Den teknologis­ke utviklinge­n kan gjøre at det ikke er jobber til dem, og globaliser­ingen har gjort at jobbene ungdommen kunne hatt, er tatt av arbeidsinn­vandrere.

Dagens unge har muligheter ingen andre generasjon­er har hatt.

Ja, det er faerre jobber for ufaglaerte, men tilgangen på utdanning er bedre og andelen unge som tar utdanning har økt år etter år. Et høyt innslag av svenske ungdommer som jobber i restaurant­er og butikker her i landet skyldes i all hovedsak at det har vaert vanskelig å få tak i norske. Arbeidsinn­vandring er i hovedsak styrt av graden av knapphet på arbeidskra­ft.

Den teknologis­ke utviklinge­n de siste 200 årene har gitt en velstandsu­tviklingen menneskehe­ten aldri tidligere har opplevd, en utvikling som ble forsterket av nedbygging­en av blant annet handelshin­dringer etter andre verdenskri­g. Det er vanskelig å se det kan vaere belegg for at «mange har tapt på globaliser­ingen», som Lynum skriver. Noen har tjent mindre på den enn andre, men alle i Norge ville hatt vesentlig lavere levestanda­rd uten globaliser­ingen.

Vil ny teknologi gjøre at det vil mangle jobber i fremtiden? Høyst tvilsomt, og ikke «godt mulig» som Lynum skriver. Under den industriel­le revolusjon kom de samme dystre spådommene. Ny teknologi gjorde at andelen i landbruket i Norge falt fra 50 prosent i 1875 til om lag to prosent nå, og i industrien fra om lag 25 prosent på 1930-tallet til rundt åtte prosent nå. Nye arbeidspla­sser har vokst frem og hvorfor skulle det ikke det fortsatt skje?

Kjaere ungdom, det vil vaere mange jobbmuligh­eter for dere! Med høyere utdanning enn deres foreldre, vil dere også ha et bedre grunnlag enn dem til å mestre omstilling­er. truer noen til stillhet?

Er det ikke litt dumt at nazistene ikke får utføre menneskere­ttigheten sin som er å true tilfeldige, uskyldige borgere i norsk offentligh­et? Er det ikke litt dumt at vi skal forskjells­behandle slik?

Det som slår meg er at de som ivrig kjemper for rettighete­ne til nazister er at disse trolig ikke føler seg spesielt utsatt selv. De sitter nok ikke som en liten minoritet jøder i Norge som ser på fremvekste­n av bevegelsen som nesten utryddet dem. De sitter sannsynlig­vis ikke i skapet i Fredriksta­d, hvor de måtte se på at hjembyen deres skulle åpne armene sine for dem som vil knuse dem.

Demonstras­jonen burde i utgangspun­ktet aldri ha blitt godkjent. Det burde vaere selvsagt at man ikke kan gå under en slik parole i Norge – uavhengig av hvem det måtte vaere man vil knuse. En godkjennel­se av en slik parole burde bli møtt med avsky av hele offentligh­eten. Vi burde gå sammen om å si at sånne holdninger ønskes ikke i Norge, de godtas ikke. Vi er bedre enn dette.

I stedet sitter vi med en diskusjon om hvordan vi skal beskytte dem. I et innlegg i fredagens avis kommentere­r professor ved Universite­tet i Oslo, Erling S. Skaug, vår kronikk om to nye dommer knyttet til bruk av nikab fra Den europeiske menneskere­ttsdomstol­en (EMD). Skaug drøfter bruk av nikab på passfoto og hevder at plagget er et politisk symbol. Innlegget er en avsporing fra vår kommentar om forbud mot nikab i utdannings­sektoren. I tillegg er det misvisende på sentrale punkter.

Det er nemlig ikke tillatt å bruke nikab på passfoto. Reglene er, i motsetning til hva Skaug hevder, tydelige: hodeplagg som tildekker «noe av ansiktet eller mer av hodet enn det som er nødvendig», eller som dekker ørene, er aldri tillatt. Dette regelverke­t er trygt innenfor menneskere­ttighetene, fordi det er lite inngripend­e og begrunnet i legitime sikkerhets­hensyn. EMD har akseptert lignende regler.

Videre har Høyesteret­t slått fast i frisør-saken mot Merete Hodne at hijab er et religiøst symbol, uavhengig av om det også kan ha en politisk dimensjon. Det samme må gjelde nikab. I parentes nevner vi at dersom nikab anses som et politisk symbol, så ville et forbud gripe inn i den politiske ytringsfri­heten, noe som ville vaere enda mer betenkelig i et demokrati.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway