Aftenposten

Utvidede krav til statsborge­rskap kan virke negativt

-

I DEBATTEN om innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk er det mye snakk om behovet for å stille krav til nyankomne. Et stykke på vei er dette rimelig nok.

Samtidig er det viktig at samfunnet ikke legger listen for høyt. Hvis asylsøkere, flyktninge­r, familiegje­nforente og arbeidsinn­vandrere som ønsker å bli fullt integrerte, ikke ser at dette er realistisk oppnåelig, er det fare for at også viljen svekkes.

Det siste forslaget fra innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) om økte krav til å få statsborge­rskap risikerer å ha en slik demotivere­nde effekt.

DER HOVEDREGEL­EN i dag er syv års botid for å kunne innvilges statsborge­rskap, ønsker Listhaug å øke til ti.

Ti år er det maksimale Norge kan kreve uten å bryte internasjo­nale forpliktel­ser.

I tillegg ønsker Listhaug å øke botidskrav­et for grupper Norge er forpliktet til å gi kortere vei til statsborge­rskap, herunder statsløse. Selv statsløse barn, en virkelig svak gruppe, vil Listhaug gjøre livet vanskelige­re for.

I den andre enden av skalaen skal veien til statsborge­rskap også økes ytterliger­e for folk som er dømt for kriminelle handlinger. Terrordømt­e skal utelukkes helt.

DETTE SISTE kan vaere verdt en diskusjon, men i hovedtrekk er det fristende å se på Listhaugs forslag som et rent valgkamput­spill som bør avvises.

Fremskritt­spartiet har programfes­tet en tiårsregel. En del av partiets velgere vil stille seg positive til enhver innstrammi­ng på feltet, uansett hvordan den slår ut i praksis.

At forslaget først kommer nå, rett før stortingsv­alget, speiler trolig at partiet ikke har håp om gjennomsla­g.

Sylvi Listhaugs begrunnels­e for den generelle innstrammi­ngen for lovlydige innvandrer­e er da også ganske luftig. Statsråden sier ikke stort mer enn at norsk statsborge­rskap «skal henge høyt».

HUN SER tilsynelat­ende ikke at det også for samfunnet er et gode dersom et høyt antall av dem som bor fast i landet, har fulle rettighete­r og plikter. Det finnes allerede flere hundre tusen skattebeta­lere uten stemmerett, et åpenbart demokratis­k problem.

Forslagene vil neppe bidra til å redusere innvandrin­gen. De vil derimot spenne folk som ønsker å bli norske borgere, på pinebenken i enda noen år. Effekten forsterkes ved at Listhaug også vil redusere opptjening­stiden, slik at muligheten­e for korte opphold utenlands underveis blir liten.

I verste fall svekkes viljen til å integreres, noe som bør bekymre selv en integrerin­gsminister fra Frp.

Forslagene vil neppe bidra til å redusere innvandrin­gen

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) har fremmet et knippe forslag som trolig kun har negative effekter.
FOTO: INGAR STORFJELL Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) har fremmet et knippe forslag som trolig kun har negative effekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway