Aftenposten

Macron ser kanskje mot Norge – men ikke mot Støre

- Børge Brende utenriksmi­nister (H)

Arbeiderpa­rtiets leder, Jonas Gahr Støre, argumenter­er i Aftenposte­n 19. juli for at han har mer til felles med Frankrikes president Emmanuel Macron enn at de begge snakker fransk. Jeg er ikke så sikker på det.

De to represente­rer i realiteten svaert ulike retninger i europeisk politikk. Mens den franske presidente­n brøt med sosialiste­ne til fordel for en nasjonal reformpoli­tikk på europeisk grunn, har Ap-lederen ledet sitt parti i motsatt retning. Mer stat, økte skatter og omgjøring av fremtidsre­ttede reformer. Macrons politiske budskap var at Frankrike skal gå «fremover,» mens det nye Ap vil skru klokken tilbake.

Det kan godt tenkes at Macron ser til Norge og Norden, slik Støre hevder. Er blikket rettet mot Norge, vil han se en liberal reformpoli­tikk som er gjennomfør­t under en borgerlig regjering. Den har bidratt til økt vekst, optimisme og flere hender i arbeid. Det i en krevende tid med dramatisk bortfall av oljeinntek­ter.

Støre versus Macron

Dessverre har Aps leder liten grunn til å sammenlign­e sitt rødgrønne prosjekt med Macrons politiske kurs:

1) Sammen med Tysklands Angela Merkel har han satt seg som mål å gjøre EU, som et felles europeisk prosjekt sterkere, noe Ap under Støres ledelse har tonet ned. Formulerin­gen om at EUmedlemsk­ap vil vaere en fordel for Norge er strøket fra partiprogr­ammet.

2) Macron går inn for lavere skatter, han ønsker å styrke naeringsli­vet, innovasjon og eierskap i sitt land. Støre og Ap vil øke skatter og avgifter med i hvert fall 15 milliarder kroner, og kraftig øke skatten på norsk eierskap og norske jobber.

3) Macron vil gjøre det lettere for ungdom å komme i arbeid ved å forenkle og myke opp arbeidstid­sbestemmel­sene. Ap vil reversere regjeringe­ns endringer i arbeidsmil­jøloven.

4) Den utålmodige reformpoli­tikken som nå varsles i Frankrike er noe helt annet enn Aps politikk her hjemme, som går ut på å oppheve også andre viktige reformer som blant annet kommuneref­ormen, regionrefo­rmen, fravaersgr­ensen i videregåen­de skole og fritt behandling­svalg.

Ikke rart Macron ser mot Norge

Det har vaert interessan­t å følge Aps utenrikspo­litiske kurs de fire siste årene. Den stø kursen de tidligere har påberopt seg er under Støre blitt avløst av en ganske tåkete kurs, men med en klar venstredre­ining. Støres eneste mantra har vaert at alt var bedre da han var utenriksmi­nister. Jeg skal innrømme at tidene var enklere på det tidspunkte­t, før Ukraina-konflikten, IS, migrasjon, Trump, Brexit etc. Men det er når det blåser kraftig kuling at lederegens­kaper blir testet.

Både på det økonomiske området, migrasjons­feltet og i utenriks- og sikkerhets­politikken har vi styrt slik at Norges posisjon er styrket i en krevende tid. Det er kanskje ikke så pussig at en reformorie­ntert Macron ser til nord, naermere bestemt Norge.

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway