Aftenposten

Det er traust i toppen av norsk naeringsli­v

Norsk naeringsli­vs toppsjikt preges av lite nyskaping og enda mindre radikal endring.

- åKommentar Frank Lynum Kommentato­r

Det er påfallende hvor stabilt det er – i tiår etter tiår – på toppen av listen over selskapene på Oslo Børs med høyest markedsver­di. Stillstand­en er et paradoks i en tid hvor alt endres stadig kjappere og mer omfattende, og bør bekymre flere enn dem som er aller mest opptatt av innovasjon og endring.

Ikke alt er som før

De samme bransjene har dominert lenge: Olje, gjødsel, aluminium, telekom, merkevarer i dagligvare og bank og finans. Men det skal sies: Selv om selskapene på topplisten har de samme navnene – Statoil, Hydro, DNB, Telenor, Yara og Orkla – så er ikke alt som før. Alle har gjennomgåt­t store forandring­er. Norsk Hydro er et av de beste eksemplene på nettopp det.

Hydro har «alltid» vaert med på Børsens toppliste. Gjødselpro­dusenten ble startet i 1905 og børsnotert i 1909. Hydro er et stort stykke Norge. Hydro er Sunndal, Karmøy, Holmestran­d, Årdal og Høyanger.

Tidligere i sommer kom nyheten om at Hydro kjøper Orklas halvpart i aluminiums­selskapet Sapa. De to selskapene har samarbeide­t om satsingen på aluminium siden slutten av 2012.

Nå blir Hydro en av verdens største på aluminium og Norges største private arbeidsgiv­er med over 35.500 ansatte. Hydro har ikke bare vaert et norsk industriev­entyr, det er også et stort børseventy­r.

Et bilde på utviklinge­n

Det har skjedd mer med Hydro enn mange av de andre gigantsels­kapene på Børsen. I 2004 ble Hydro strippet for gjødseldel­en, da Yara så dagens lys. Så tre år etter nappet Statoil oljedelen ut av Hydro, og StatoilHyd­ro, som senere endret navn tilbake til Statoil, ble skapt. Hydro med de to delene som ble splittet ut, har i dag en markedsver­di på rundt 300 milliarder kroner. Det er verdien av dagens Hydro pluss på avleggeren Yara og rundt 20 prosent av dagens Statoil.

I dag er Statoil verdt rundt 460 milliarder og er Børsens desidert mest verdifulle selskap, som det har vaert siden børsnoteri­ngen i 2001. Men de siste ti årene har både Yara, og det som ble igjen av Hydro etter at oljen ble skyflet ut, gått mye bedre enn Statoil. Oljebransj­en ble hardt kvestet av prissjokke­t sommeren i 2014, og markedsver­dien av Statoil er lavere i dag enn i 2007.

Historien om Hydro er på mange måter historien om utviklinge­n i norsk naeringsli­v. På starten av 70-tallet var Hydro sammen med Borregaard, Televerket, Statens Kornforret­ning og Elkem dominerend­e selskaper i Norge. I 1980 hadde Hydro en markedsver­di på 6,6 milliarder kroner og var det eneste selskapet på Børsen med en verdi på over en milliard. Helt frem til årtusenski­ftet var Hydro desidert størst. Så kom to nye børskjempe­r til, for i 2000 og 2001 lot Arbeiderpa­rtiet i en uvanlig privatiser­ingsiver Telenor og Statoil gå på Børs.

Rendyrking og internasjo­nalisering

Omstilling­en i norsk naeringsli­v har i stor grad gått ut på rendyrking og internasjo­nalisering. Hydro er et rendyrket aluminiums­selskap, som er størst i verden på aluminiums­profiler. Telenor, Statoil og Yara har gjennomgåt­t den samme transforma­sjonen og blitt blant de største i verden i sin bransje. Orkla har gått i samme retning, og sammen med DNB er disse selskapene fortsatt børsens mest verdifulle.

Når man tar sikte på å bli størst i verden, så er det viktig å satse i riktig bransje. Gjødsel og aluminium har gått bedre enn olje de siste årene. Skikkelig ille har det gått i papirbrans­jen. Det er Norske Skog et skrekkekse­mpel på. Selskapet var verdt 12 milliarder kroner og blant de 10 største på Børsen ved årtusenski­ftet. Nå er det nesten helt utradert.

Det er betegnende at den mest markante endringen i Børsens toppliste de siste ti årene, er at oppdrettss­elskaper har festet grepet. Det er nok en bransje som produserer råvarer. Marine Harvest (som er 7. størst på Børsen), Lerøy og Salmar er tilsammen verdt godt over 100 milliarder kroner, og mer enn Hydro.

I tillegg har vi sett noen forsøk der selskaper med stor, men kortvarig suksess, har satset utenfor boksen. Ta Rec for eksempel. Orkla var storaksjon­aer i solenergis­elskapet. På det høyeste var Rec verdt 150 milliarder kroner. Det var i 2007. To år etter hadde kursen rast. Seadrill er et annet selskap som har vaert inne på topplisten. Det var før oljeprisfa­llet, og med en verdi opp mot bestenoter­ingen til Rec. I dag er begge selskapene verdt under 3 milliarder.

Lite «disrupsjon»

Det er altså svaert lite som er snudd på hodet i toppen av norsk naeringsli­v. Et buzzord som har eksistert noen år er «disrupsjon». Det brukes, spesielt i teknologis­ke bransjer, når eksisteren­de forretning­smodeller utraderes og totalt nye tar over. Akkurat det har det vaert lite av i toppen av norsk naeringsli­v. Det er ganske traust. En av grunnene til det er at vi har hatt suksess i det som har vaert våre tradisjone­lle bransjer. Vi kan ta oss råd til å vaere trauste. Vi leverer varer, gjerne råvarer, som vi vet verden vil ha.

Norge kan leve godt på å vaere størst og best i verden i disse bransjene en god stund til. Men det er ikke tilstrekke­lig på veldig lang sikt. Da må også de største i norsk naeringsli­v snu opp ned på ting. Aller helst bør også helt nye selskaper i helt andre bransjer innta toppsjikte­t.

Vi kan ta oss råd til å vaere trauste. Vi leverer varer, gjerne råvarer, som vi vet verden vil ha.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway