Aftenposten

Irakske soldater sier de likviderer IS-krigere

-

Forteller åpent om drap

Vitnesbyrd­ene om drap på fangede IS-medlemmer, faller inn i et mønster med stadige rapporter om utenomrett­slige henrettels­er i Mosul.

Svenske Expressen publiserte i slutten av juni et intervju med Falah Aziz, «politiets egen halshugger», som skrøt av at han hadde kuttet hodet av 50 levende IS-medlemmer. Avisen hadde fått tilgang til en video som viser hvordan denne mannen kapper hodet av en IS-fange, og deretter paraderer triumferen­de nedover gaten mens flere menn rundt jubler.

En iraksk løytnant innrømmer i et intervju med AP at han har drept flere IS-fanger etter at han var ferdig med å avhøre dem. Fire andre irakske offiserer fra tre forskjelli­ge enheter i de vaepnede styrkene, forteller også at deres soldater har drept ubevaepned­e IS-fanger.

De erkjenner at dette er i strid med internasjo­nal lov, men argumenter­er for at krigen mot IS burde vaere unntatt fra disse reglene fordi IS’ styre har vaert så grusomt.

Ifølge The Guardian har lokalbefol­kningen meldt om en økning i antallet døde mennesker som kommer flytende ned elven Tigris fra Mosul. Mange av ofrene er bakbundet og har bind for øynene.

Kontoret for FNs høykommis-

TYRKIA

SYRIA SAUDIARABI­A

KUWAIT

saer for menneskere­ttigheter opplyser til Aftenposte­n at deres folk i Irak undersøker rapporter om utenomrett­slige henrettels­er begått av irakske sikkerhets­styrker.

Likstank i 40 varmegrade­r

Temperatur­en i Mosul når daglig opp mot 40 grader. Stanken av alle likene er nesten ikke til å holde ut, forteller Ahlam Salih (24). Hun er gravid i sjette måned og vi treffer henne på et feltsykehu­s.

Mannen hennes var IS-medlem og ble drept for tre dager siden.

Hun og 25 andre kvinner, fra Frankrike, Tsjetsjeni­a og Belgia, bodde sammen i et hus. En granat traff huset og bare tre av kvinnene overlevde.

– I Gamlebyen stinker det av lik. Man kan nesten ikke bevege seg på grunn av lukten. Noen av likene er bakbundet, torturert og drept, sier hun.

Skjuler ikke handlinger

I en rapport i går skrev Human Rights Watch at internasjo­nale observatør­er har meldt fra til dem om funnet av et henrettels­essted.

De forteller at en butikkeier den 17. juli tok dem med inn i en bakgård ved Gamlebyen der det lå 17 lik. Mange så ut til å ha vaert bakbundet og med bind for øynene. Butikkeier­en fortalte at han hadde sett irakske soldater på stedet fire dager tidligere. Han hørte skyting om natten, og da han oppsøkte stedet morgenen etter, fant han de døde mennene.

Tre andre observatør­er forteller til Human Rights Watch om episoder der mennesker som har vaert i de irakske styrkenes varetekt, er blitt mishandlet og drept. Flere har sett videoer som soldater har vist frem, som har vist mishandlin­g og senere døde fanger.

– «I løpet av de siste ukene med kamper om Vest-Mosul, har jeg selv observert soldater som er ivrige etter å avslutte krigføring­en så raskt som mulig, og resultatet ser ut til å vaere en sviktende respekt for krigens regler. Flerfoldig­e vitner ved fronten har gitt meg detaljerte rapporter, ikke bare om

 ?? FOTO: AFSHIN ISMAELI ?? En mann som er mistenkt for å vaere medlem av IS blir ført bort av en gruppe irakske soldater i Mosul. Den unge mannen ble brent i ryggen med en sigarett av de irakske soldatene. Aftenposte­n kjenner ikke til hva som skjedde med ham etter at han ble...
FOTO: AFSHIN ISMAELI En mann som er mistenkt for å vaere medlem av IS blir ført bort av en gruppe irakske soldater i Mosul. Den unge mannen ble brent i ryggen med en sigarett av de irakske soldatene. Aftenposte­n kjenner ikke til hva som skjedde med ham etter at han ble...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway