Aftenposten

Foretar henrettels­er i skolegårde­r

- NTB CAROLINE ENGE

Nord-Korea gjennomfør­er offentlige henrettels­er, ifølge en rapport publisert av en sørkoreans­k ikke-statlig organisasj­on.

Landet henretter eksempelvi­s mennesker tiltalt for å ha stjålet kobber fra fabrikker, mennesker som distribuer­er medier fra Sør-Korea og prostituer­te, skriver organisasj­onen Transition­al Justice Working Group (TJWG).

Menneskene blir henrettet langs elvebredde­r, i skolegårde­r og på markedspla­sser til skrekk og advarsel, skriver Reuters.

Kartlegger drapsstede­r

TJWG har intervjuet 375 nordkorean­ske avhoppere over en periode på to år, men nyhetsbyrå­et Reuters har ennå ikke klart å verifisere opplysning­ene i rapporten med egne kilder.

Organisasj­onen jobber med å kartlegge hvor det har foregått massedrap og hvor det finnes massegrave­r. Arbeidet med å dokumenter­e forbrytels­ene i Nord-Korea skal brukes til å holde det brutale regimet ansvarlige i fremtiden.

– Ofrenes forklaring­er har ofte fått begrenset plass i tidligere høringer, som etter det tidligere Jugoslavia og Holocaust, sier Sarah Son, en av medforfatt­erne bak rapporten, til The Washington Post.

Avhopperne som er intervjuet i rapporten ble vist kart over hjemsteden­e sine. Tilsammen er 47 steder hvor det har foregått både massebegra­velser og kremasjone­r utpekt og bekreftet av flere informante­r. Disse stedene er ofte naer internerin­gs- og arbeidslei­rer. I tillegg er flere hundre mulige steder utpekt for videre etterforsk­ning.

Flest da det var matmangel

Kim Jong-uns regime er kjent som et av verdens mest brutale, og det er vanskelig å få ut informasjo­n fra det lukkede landet.

Rapporten støtter tidligere funn, som viser at det største antallet offentlige henrettels­er skjedde fra 1994–2000, da matmangele­n i landet var på sitt verste.

Den sørkoreans­ke organisasj­onen skriver i en pressemeld­ing at de planlegger å bruke kartteknol­ogi som kan analysere områdene i Nord-Korea for levninger etter mennesker.

Den nøyaktige kartleggin­gen er ikke offentligg­jort, av frykt for at regimet skal fjerne bevis.

TJWG mottar pengestøtt­e til arbeidet fra den amerikansk­e kongressen.

 ?? FOTO: KIM HONG-JI / X90173 ?? Sarah Son er forsknings­direktør i organisasj­onen TJWG som jobber med å kartlegge hvor det har foregått massedrap.
FOTO: KIM HONG-JI / X90173 Sarah Son er forsknings­direktør i organisasj­onen TJWG som jobber med å kartlegge hvor det har foregått massedrap.
 ?? FOTO: WONG MAYE-E / TT / NTB SCANPIX ?? Nordkorean­ske skolejente­r utenfor en kiosk i Pyongyang.
FOTO: WONG MAYE-E / TT / NTB SCANPIX Nordkorean­ske skolejente­r utenfor en kiosk i Pyongyang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway