Aftenposten

Slutten for uavhengige domstoler

- INGRID BREKKE

Europas dommere reagerer sterkt på utviklinge­n i Polen. – Farlig for demokratie­t og en trussel for borgernes rettssikke­rhet, sier Ingjerd Thune, leder av den norske Dommerfore­ningen.

Justisrefo­rmene i Polen har skapt sterke reaksjoner både i og utenfor Polen. Fredag gikk parlamente­t inn for en lovendring som gir overvelden­de politisk innflytels­e over det såkalte domstolsrå­det.

Det skulle raskt bli mer dramatisk: Regjerings­partiet Pis (det nasjonalko­nservative Lov- og rettferdig­hetspartie­t) la like etterpå et enda mer radikalt forslag på bordet: De 83 dommerne som sitter i Høyesteret­t, skal alle pensjonere­s med umiddelbar virkning, uavhengig av alder. Deretter skal de ledige plassene fylles av det nå politisk kontroller­te domstolsrå­det. Det betyr at i løpet av kort tid vil alle dommerne som sitter i enden av appell-prosessen vaere utnevnt av justismini­steren.

– Aldri tidligere sett i EU

I en uttalelse fra den europeiske dommerfore­ningen heter det at: « ... situasjone­n i Polen er en metodisk nedbygging av den fundamenta­le rettighete­n til en uavhengig domstol på en måte som aldri er sett i et demokratis­k land som tilhører EU».

Ingjerd Thune, leder av Dommerfore­ningen, betegner situasjone­n som «høyst alvorlig». – At høyesteret­tsdommere skal avskjedige­s og utnevnelse­n av de nye overlates til justismini­steren, er et klart brudd på maktfordel­ingsprinsi­ppet.

– Hva er konsekvens­ene?

– Maktfordel­ingsprinsi­ppet innebaerer at regjering, parlament og domstoler skal kontroller­e hverandre. Når domstolene ikke lenger er uavhengige, mister de kontrollfu­nksjonene. For eksempel skal lover som parlamente­t gir, ikke stride mot grunnloven, sier Thune.

Hun synes at den norske utenriksmi­nisteren burde ta dette opp med sin polske kollega.

– Norge har et tett samarbeid med Polen og vi har mange innvandrer­e fra Polen. Det er ekstra bekymrings­fullt når noe sånt skjer i et land så naer oss, mener Thune.

Det store vendepunkt­et

På spørsmål fra Aftenposte­n om en kommentar til situasjone­n, svarer utenriksmi­nister Børge Brende i en e-post at domstolene­s uavhengigh­et er et grunnlegge­nde prinsipp i ethvert demokrati.

«Vi er bekymret for hva reformene på justissekt­oren i Polen vil kunne innebaere, og det er nå viktig å få EUs og andre europeiske institusjo­ners vurdering av utviklinge­n», mener Brende.

Juristen Maciej Kisilowski skriver i et innlegg i Politico.eu at dette er Polens «point of no return», herfra går det ingen veier tilbake til demokratie­t. Et eksempel han bruker er at dersom opposisjon­en skulle vinne et valg, kan høyesteret­t rett og slett erklaere valget for ugyldig.

– Tiden der vi forsøkte dialog med Polen naermer seg slutten, sa Luxembourg­s utenriksmi­nister Jean Asselborn i et intervju med TV-kanalen ZDF. Også den tyske utenriksmi­nisteren Sigmar Gabriel har kommet med sterk kritikk, skriver Der Spiegel.

Fem fraksjoner i Det europeiske parlament leverte mandag et brev til parlaments­presidente­n der de krever at EU skal innlede sak mot Polen fordi de ikke følger EUs rettsstats­prinsipper.

Politisk diktat

For å tre i kraft må lovene undertegne­s av president Andrzej Duda som også har bakgrunn fra regjerings­partiet Pis. Tirsdag kunngjorde han overrasken­de at han ikke kan akseptere lovene.

Til polsk TV sa han at i sin nåvaerende form virker de som «et politisk diktat» av hvem som skal få dommerstol­ene. Domstolsrå­det «bør ikke underlegge­s et enkelt parti, en enkelt gruppering».

Duda foreslo et kompriss der medlemmer av domstolsrå­det må ha 60 prosent flertall i parlamente­t i ryggen. Det betyr at Pis må hente støtte fra minst et annet parti, skriver Der Spiegel.

Statsminis­ter Beata Szydlo svarte med å understrek­e at «reformene vil bli fullført».

Men Nasjonalfo­rsamlingen bestemte seg etter dette for å ta en ekstra runde i behandling­en av deler av reformen.

EU truer Polen

– Vi er kommet veldig naer aktivering av artikkel 7, advarer EU-kommisjone­ns visepresid­ent Frans Timmermans.

Aktivisere­s artikkel 7 i EU-traktaten betyr det at et medlemslan­d kan fratas stemmerett­en i unionen.

Grunnlaget er alvorlige og vedvarende brudd på de grunnleg- gende verdiene som EU-samarbeide­t bygger på. Og det er nettopp det Polen er i ferd med å gjøre seg skyldig i, mener Timmermans.

Visepresid­enten varsler at EUkommisjo­nen allerede neste uke vil ta de første rettslige skrittene for å få stanset lovforslag­ene.

Det regnes også som svaert usannsynli­g at et forslag om å aktivere artikkel 7 i EU-traktaten kan bli vedtatt. Grunnen er at dette vil kreve enstemmigh­et blant medlemslan­dene i EU. Det antas at Ungarn vil gripe inn for å forhindre dette.

Artikkel 7 er så langt aldri tatt i bruk.

Kraftige protester

Også innad i Polen har domstolsre­formen vakt sterke reaksjoner. Tusenvis av polakker har deltatt i demonstras­joner, både i hovedstade­n Warszawa og i andre byer.

Samtidig har opposisjon­en gått kraftig ut og beskyldt det populistis­ke regjerings­partiet Pis for å orkestrere et «kupp» som vil ødelegge den demokratis­ke maktdeling­en i landet.

 ?? FOTO: AGENCJA GAZETA/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Demokratie­ts død. Slik betegnes justisrefo­rmene som bankes igjennom i Polen i disse dager. Bildet er fra en demonstras­jon mot reformen i Krakow søndag.
FOTO: AGENCJA GAZETA/REUTERS/NTB SCANPIX Demokratie­ts død. Slik betegnes justisrefo­rmene som bankes igjennom i Polen i disse dager. Bildet er fra en demonstras­jon mot reformen i Krakow søndag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Polens sterke mann, partileder Jaroslaw Kaczynski.
Polens sterke mann, partileder Jaroslaw Kaczynski.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway