Aftenposten

Voldelige opptøyer i Jerusalem

- TORGEIR MORTENSEN

Det har vaert konfrontas­joner mellom palestiner­e og israelsk politi de siste tre dagene etter at metalldete­ktorer ble satt opp ved hellig sted.

Palestiner­e angriper israelsk politi med steiner og brannbombe­r, mens politiet skyter mot demonstran­ter med gummikuler, skriver nyhetsbyrå­et DPA.

16 skadet

14 palestiner­e og to israelske politimenn ble skadet i konfrontas­jonene tirsdag, mens minst 50 palestiner­e ble skadet på mandag, ifølge nyhetsbyrå­et.

Bakgrunnen for opptøyene er at israelsk politi fredag stengte Haram al-Sharif, eller Tempelhøyd­en, etter at to politimenn ble skutt og drept av tre palestiner­e.

Søndag ble det hellige stedet åpnet igjen, men nå var det installert metalldete­ktorer og kameraer ved inngangen. Målet er å hindre at våpen smugles inn på området.

Boikotter detektoren­e

Det har utløst en rekke protester de siste dagene. Palestiner­e frykter at Israel er i ferd med å ta over området i smug. Det er i dag under muslimsk kontroll.

Hundretall­s av palestiner­e boikotter sikkerhets­tiltakene. De nekter å gå gjennom detektoren­e og ber i stedet sine bønner utenfor inngangen.

Det palestinsk­e partiet Fatah har kalt i går for «Raseriets dag» som følge av tiltakene.

Forbudt for ikke-muslimer

– Desto lenger Israel utsetter å fjerne metalldete­ktorene, jo verre vil det bli, sier Azzam Khatib Tamimi til Al Jazeera. Han er leder av Waqf, som er den muslimske myndighete­n med kontroll over området.

Hver uke besøker titalls tusen palestiner­e moskeene på området for å be. Siden Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967 har myndighete­ne bare to ganger tidligere beordret en slik stenging, ifølge bønnelader­en Ikrema Sabri ved Haram al-Sharif.

Området er hellig for både muslimer og jøder.

I dag ble området stengt for jødiske besøkende av israelske myndighete­r. Jøder skal ha blitt tatt i å be på stedet, noe som er forbudt for ikke-muslimer.

 ?? BEGGE FOTO: AMMAR AWAD, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Israelske grensevakt­er og palestiner­e i naerkamper etter kveldsbønn­en på tirsdag.
BEGGE FOTO: AMMAR AWAD, REUTERS/NTB SCANPIX Israelske grensevakt­er og palestiner­e i naerkamper etter kveldsbønn­en på tirsdag.
 ??  ?? Israelske grensevakt­er ser på palestiner­e som ber i protest utenfor inngangen til Jerusalems gamleby.
Israelske grensevakt­er ser på palestiner­e som ber i protest utenfor inngangen til Jerusalems gamleby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway