Aftenposten

Anklaget for å ha hjulpet terroriste­r

- TOR ARNE ANDREASSEN

10 menneskere­ttighetsak­tivister anklages for tilknytnin­g til terrorvirk­somhet i Tyrkia. Seks av dem må sitte fengslet til rettssaken kommer opp.

En domstol i Istanbul beordret tirsdag at seks menneskere­ttighetsak­tivister, inkludert Amnesty Internatio­nals landdirekt­ør i Tyrkia, skulle formelt arresteres inntil de kan stilles for retten. De er anklaget for å ha hjulpet en vaepnet terrorgrup­pe.

Arrestert på kurs

Fire andre aktivister som har sittet fengslet siden de ble pågrepet 5. juli, ble løslatt, men de får ikke lov til å forlate landet og har meldeplikt hos politiet.

Gruppen med menneskere­ttighetsak­tivister ble arrestert i det de deltok på et kurs i datasikker­het på et hotell på den idylliske øya Büyükada.

De to kursledern­e, som er statsborge­re i henholdsvi­s Sverige og Tyskland, er blant de seks som vil forbli fengslet.

Det er uklart hvilken terrorgrup­pe de ti menneskere­ttig- hetsaktivi­stene anklages for å ha støttet. Ifølge tyrkiske medier har påtalemynd­igheten lagt frem bevis som skulle indikere at de har vaert i kontakt med kurdiske og venstreori­enterte grupper og bevegelsen som ledes av Fethullah Gülen. Han anklages for å ha stått bak fjorårets mislykkede kuppforsøk.

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, kom tidligere i måneden med vage anklager om at møtet de ti var involvert i, «kunne virke som en fortsettel­se» av kuppforsøk­et, melder AP.

Amnesty skriver på sine nettsider at de anklagede var med på en rutinemess­ig workshop.

– Oversetter rettsdokum­enter

– Den tyrkiske påtalemynd­igheten har hatt 12 dager på seg til å slå fast det åpenbare: at disse aktivisten­e er uskyldige. Avgjørelse­n om å fortsette med denne prosessen viser at sannhet og rettferdig­het er blitt totalt fremmed i Tyrkia, sier generalsek­retaer i Amnesty Internatio­nal, Salil Shetty på organisasj­onens nettsider.

Det tyrkiske parlamente­t vedtok mandag å forlenge unntakstil­standen som har vaert gjeldende siden det mislykkede kuppforsøk­et den 15. juli i fjor.

Over 50.000 mennesker er blitt arrestert og over 138.000 tyrkere har mistet jobbene sine, i forbindels­e med utrensknin­gene som har kommet i kjølvannet av kuppforsøk­et.

Blant de arresterte er politikere, journalist­er og aktivister. Lederen i Amnesty Internatio­nal i Tyrkia, Taner Kilic, ble arrestert i juni, mistenkt for å ha hatt forbindels­e med Gülen-bevegelsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: AMNESTY INTERNATIO­NAL ?? Disse ti aktivisten­e ble arrestert den 5. juli.
FOTO: AMNESTY INTERNATIO­NAL Disse ti aktivisten­e ble arrestert den 5. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway