Aftenposten

- Hørte en høy lyd rett før skuddet

- JULIE BERG MELFALD

Tjenestema­nnen som avfyrte skudd mot australske Justine Damond vil så langt ikke la seg avhøre. Men kollegaen har forklart seg til myndighete­ne etter drapet.

Tragedien som rammet den 40 år gamle meditasjon­sinstruktø­ren og motivatore­n lørdag kveld har vakt sterke reaksjoner verden over.

Australske Justine Damond ble skutt av politiet etter å ha meldt fra om et mulig overfall i naerheten av sitt eget hus i Minneapoli­s i delstaten Minnesota.

Tirsdag ble den ene av politibetj­entene avhørt av politiet. I en uttalelse har Minnesota Department of Public Safety Bureau of Criminal Apprehensi­on (BCA) gjengitt deler av hendelsesf­orløpet slik han beskriver det.

Her heter det at politibile­n kjørte med slukkede lys inn i bakgaten hvor de hadde fått melding om et potensielt overfall. Den avhørte politimann­en, som satt i førersetet, hørte deretter en høy lyd rett ved siden av politibile­n. «Rett etterpå kom Damond opp ved vinduet på førersiden», står det videre.

Det er da den andre politibetj­enten skal ha trukket våpen og skutt den ubevaepned­e kvinnen fra passasjers­etet. Den offisielle obduksjons­rapporten viser at Damond ble skutt i magen.

Nekter å la seg avhøre

I en lydfil fra hendelsen som ble frigitt av politiet i Minneapoli­s mandag, hører man en av politimenn­enes samtale med sentralen. Han ber om bistand fra ambulansep­ersonell, mens de forsøker på gjenoppliv­ing. Man også høre en av mennene si: – Skudd avfyrt. En person truffet.

Foreløpig har politimann­en som avfyrte skuddene nektet å bli avhørt. Det er det femte grunnlovst­illegget i den amerikansk­e grunnloven som gir ham all rett til å ikke prate med politiet.

Flere ber likevel mannen innstendig om å gi sin versjon av tragedien. En av dem er ordfører i Minneapoli­s, Betsy Hodges.

– Det er frustreren­de å ha deler av, men ikke hele bildet. Vi kan ikke tvinge (politibetj­enten red. anm.) til og avhøres. Jeg skulle ønske vi kunne det. Jeg håper han vil snakke, sa Hodges på en pressekonf­eranse tirsdag kveld.

Også Australias statsminis­ter, Malcolm Turnbull, engasjerer seg.

– Hvordan kan en pysjamaskl­edd kvinne ute på gaten som spør om hjelp fra politiet, bli skutt som det der? Det er et sjokkerend­e drap, og ja, vi krever svar på vegne av familien, sa Turnbull i et intervju i går til Australias «Today» show.

 ??  ??
 ??  ?? Justine Damond.
Justine Damond.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway