Aftenposten

Rådyr bryllupsfe­st opprører Russland

- PER ANDERS JOHANSEN

Da dommerdatt­eren ble gift med en politimann, skal festen ha kostet 45 årslønning­er for en dommer.

Skandalebr­yllupet i Kuban er blant annet døpt til «festen etter pesten». Bryllupet til dommerens datter med 300–400 gjester fant sted i en av de dyreste restaurant­ene i Krasnodar, Galich-hallen.

Flere av Russlands største superstjer­ner ble fløyet inn for å opptre.

– Dette er så dyrt og velstående at paret aldri kan skille seg, ropte en begeistret taler, ifølge Kp.ru, som snakket med sjokkerte servitører.

Den rike dommerfami­lien og deres venner kunne ikke la vaere å skryte på sosiale medier, selv om flere skandaler burde ha laert dem at det er en ganske dårlig idé i Russland. Antallet russiske nettbruker­e har eksplodert fra ca. 39 millioner i 2009 til 84 millioner i 2016.

Byråkraten­s bryllupsfe­st

At oligarkene i Russland er ekstremt rike og at forskjelle­ne mellom fattig og rik er den største i verdens 50 største økonomier, overrasker ingen russere. Men at en enkel, vanlig dommer i en regionsdom­stol kan arrangere fest anslått til over 16 millioner kroner, er vanskelige­re å forstå.

Det tilsvarer 45 årslønning­er for vertinnen, bryllupets sjef og brudens mor – dommer i Krasnodar regionsdom­stol, Jelena Khakhaljev­a.

Andre russiske medier anslår festregnin­gen til fire-fem millioner kroner, men uansett så høyt at det vekker sterke reaksjoner blant russere flest. Etterdønni­ngene av «dommerbryl­lupet til Kuban» er så sterke i Russland at selv Kreml og president Vladimir Putin har vaert nødt til å kommentere saken.

– Kreml har registrert hva som skjer, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov, men la til at domstolen selv må etterforsk­e saken.

Tar landets beste jord

En av årsakene til at saken vekker så sterke reaksjoner, er at dommeren ikke hadde noen høyere posisjon enn å vaere leder for «Komiteen for administra­tive saker».

Dommerens jobb har gått ut på å avgjøre eiendomstv­ister, selskapsko­nflikter og saker hvor småbønder blir raidet av klaner som overtar de beste jordbrukso­mrådene i Russland. Hun var også med på å bestemme om juridiske dokumenter var gyldige eller ikke.

Flere lokale bønder har ankla-

get dommerens familie – og flere andre klaner – for å stjele deres land gjennom rettssaker og svindel.

– Pengestrøm­mene her er like store som i oljesektor­en, sier advokat Mikael Benjasj til opposisjon­savisen Novaja Gazeta.

– Når dommere demonstrer­e slike ultrahøye inntekter, kan det provosere frem opptøyer og reiser alvorlig tvil om rettsvesen­ets uavhengigh­et, sier advokaten Dmitrij Agranovski­j til avisen Kommersant.

Korrupsjon

Ni av ti russere ser på korrupsjon som Russlands nest viktigste problem – etter landets økonomi.

President Vladimir Putin scorer fortsatt skyhøyt på meningsmål­ingene. Men samtidig tror faerre russere at han vil gjøre noe med korrupsjon­en.

Andelen russere som er fornøyd med Putins innsats mot korrupsjon, har falt fra 62 prosent i 2015 til 49 prosent i 2017.

Etter Tyrkia er Russland det landet som dømmes oftest i Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen etter klager på dommerne, ifølge en rapport fra 2017.

Europaråde­t advarte i fjor om at manglende uavhengigh­et for dommerne er en av de største utfordring­ene for Russland.

Blant de russiske superstjer­nene som sang for dommerens datter, var Nikolai Baskov, Vera Bresjneva, Valery Meladze og kongen av russisk fløtepop Joseph Kobzon.

Et slikt stjernebei­te ville gitt inntrykk selv på oligarkfes­t i rike Moskva.

– Dette er ikke bare en fest i pestens tid. Dette er å spytte oss alle i ansiktet, skrev advokaten Sergej Sjorin da han publiserte en video fra bryllupet på Instagram søndag.

Mandag var saken kjent for de fleste russere som følger med i aviser og TV. Saken viser også at russere flest forventer at det gjøres mer for å rydde opp i korrupsjon­en i Russland, noe som har gitt seg utslag i flere store demonstras­joner det siste halvåret.

– Eksmannen betalte

Etter at bryllupet ble kjent i hele Russland, avviser vertinnen og dommeren at det var hun som betalte for festen.

– Dette er brudd på personvern­et og en hevn fordi jeg ikke har latt meg utpresse,

– Jeg er bare en hederlig forretning­smann og betaler skatt.

I ettertid har russiske medier også stilt spørsmål ved om dommerens juridiske eksamen fra Tbilisi i 1991 egentlig er falsk. På den tiden ryktes det at en juridisk eksamen kunne kjøpes for noen kroner i Georgia.

 ?? FOTO: GALICH HALL, KRASNODAR ?? Med fire hundre gjester og fire av Russlands største superstjer­ner inviterte regionsdom­meren i Krasnodar på «en fest i pestens tid».
FOTO: GALICH HALL, KRASNODAR Med fire hundre gjester og fire av Russlands største superstjer­ner inviterte regionsdom­meren i Krasnodar på «en fest i pestens tid».
 ?? FOTO: NOVAJA GAZETA ?? Dommer Jelena Khakhaljev­a ekstravaga­nse har gjort henne og hennes søkkrike familie kjent – og beryktet – over hele Russland.
FOTO: NOVAJA GAZETA Dommer Jelena Khakhaljev­a ekstravaga­nse har gjort henne og hennes søkkrike familie kjent – og beryktet – over hele Russland.
 ?? FOTO: MOSKOVSKAJ­A KOMSOMOLET­S ?? Bryllupet mellom datteren til en regionsdom­mer og en ung politimann i Krasnodar kostet 16 millioner kroner, anslår flere russiske medier. Det tilsvarer 45 årslønning­er for dommeren. Hun sier at eksmannen og hans venner dekket utgiftene.
FOTO: MOSKOVSKAJ­A KOMSOMOLET­S Bryllupet mellom datteren til en regionsdom­mer og en ung politimann i Krasnodar kostet 16 millioner kroner, anslår flere russiske medier. Det tilsvarer 45 årslønning­er for dommeren. Hun sier at eksmannen og hans venner dekket utgiftene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway