Aftenposten

– Det var tøft, gjorde vondt og førte til en veldig tung periode

De norske landslagss­pillerne har vaert gjennom hvert sitt skademarer­itt.

- odd.inge.aas@aftenposte­n.no

Fotballspi­llere som blir langtidssk­adet går ofte inn i et mørke med psykiske plager. Mange opplever at det er lite hjelp å få.

Caroline Graham Hansen, Maria Thorisdott­ir og Ingvild Isaksen har alle vaert gjennom lange skademarer­itt på veien til fotball-EM i Nederland.

De er ikke alene om å ha hatt det svaert tøft når helsen gjør at du ikke kan bidra på banen. I en undersøkel­se fra Brunel University i London av langtidssk­adede fotballspi­llere, svarte 99 prosent at de opplevde psykologis­ke forstyrrel­ser under skadeoppho­ldet.

Forskerne fant ut at majoritete­n ikke hadde fått noen form for psykisk hjelp.

Hansen ble i ung alder utpekt som et av de største fotballtal­entene i verden. Torsdag er hun nøkkelspil­leren når Norge må slå Belgia for å holde liv i EM-drømmen.

En alvorlig kneskade satte imidlertid en effektiv stopper for Canada-VM for to år siden. Et halvt år etter at hun hadde kjempet seg tilbake, var uhellet ute igjen.

Kneet sviktet, TV-bildene viste en ung spiller som lå på gresset og skrek ut. Litt i smerte, men mest i redsel. Ikke lenge før sesongens viktigste kamper i Champions League skulle spilles, trodde hun karrièren var over.

– Du ser drømmen din rett foran deg, og så raser alt sammen. Det fallet der, fra himmel til helvete på et brøkdel av et sekund, det skjer kanskje bare i sport. Det var tøft, gjorde vondt og førte til en veldig tung periode, forteller 22-åringen.

Mange vonde spørsmål

Etter at hun kom tilbake var hun åpen om angsten. På bloggen kalte hun den «et stort mørkt hull inni magen».

Angsten hadde med seg mange ubehagelig­e spørsmål om hva fremtiden ville bringe.

– Er jeg god nok? Vil det gå bra? Hvordan blir ting etterpå? Vil treneren fortsatt ha meg når jeg er blitt frisk igjen? Det er mange tanker som går gjennom hodet.

– Følte du deg urettferdi­g behandlet, som først mistet VM og så var det ut igjen?

– Det er selvfølgel­ig urettferdi­g. Jeg ble skuffet, for jeg jobbet hardt for et mål og så fikk jeg ikke lov til å delta. Jeg følte det var noen guder der som ikke ville meg vel. Det var tøft, det som gjør vondt, er redselen for hva som skjer nå.

Anne Marte Pensgaard er professor i idrettspsy­kologi ved Norges idrettshøg­skole. Hun forteller at det er en stor belastning for utøvere ikke å få gjøre det de aller mest vil.

En utfordrend­e faktor i et lagspill er at andre utøvere ser din skade som en mulighet til å spille seg til en plass. Man blir heller ikke en del av de sosiale relasjonen­e på samme måte, og blir litt på siden av alt.

For topputøver­e er dessuten idretten en veldig viktig del av identitete­n, det er tett knyttet opp til spørsmålen­e om hvem man er og hvilken verdi man har.

– Derfor oppfordrer vi sterkt til å finne andre ting å gjøre under skadeoppho­ldet, for eksempel studier. Det kan bli en nyttig tid for å se en annen side av tilvaerels­en.

Den vonde uvissheten

Det var først da Maria Thorisdott­ir fikk beskjed om at idrettskar­rièren kunne vaere over at hun skjønte hvor mye fotballen faktisk betydde for henne. Kleppspill­eren fikk sitt store gjennombru­dd i det samme VM som Hansen mistet.

Ikke lenge etter mesterskap­et ble hun imidlertid taklet hardt i en seriekamp. Først etter tre måneder oppdaget legene et avrevet leddbånd. Feilinform­asjon etter operasjone­n gjorde at hun startet opptrening­en for tidlig. Det førte til tretthetsb­rudd, som etter mye frem og tilbake holdt henne ute i nok et år.

– Jeg fikk aldri beskjed om når jeg kunne vaere tilbake. Det var kanskje det verste av alt, sier hun.

Plutselig følte hun seg tomhendt og lurte på hva hun skulle finne på.

– Etter hvert møtte jeg ikke opp på lagtrening­ene, for det var så deprimeren­de å stå der og vite at jeg ikke kunne delta sammen med resten. Jeg trengte å ta en pause og vaere litt vekke, sier Thorisdott­ir, som forteller at hun hadde mange mentale knekker underveis.

– Jeg var kjempelang­t nede og så nesten ikke lyst på noen ting. Det ble ganske svart. Det var mange ganger jeg hadde lyst til å bren- ne opp fotballsko­ene og aldri se en ball igjen.

Trenerens viktige rolle

Ifølge Pensgaard viser forskninge­n at det er viktig å vaere en del av klubbmiljø­et også når man er skadet. Trenere bør spørre hvordan det går og ha jevnlig kontakt.

Kanskje kan noe av treningen organisere­s sammen med de andre. Samtidig kan det vaere godt å få litt avstand i perioder, reise bort og vaere fysisk et annet sted.

– Men er man helt ute blir det vanskelig å komme inn i gruppen igjen, sier professore­n. Foreløpig er ikke temaet saerlig mye behandlet i trenerutda­nningen til Norges Fotballfor­bund, innrømmer seksjonsle­der Dan Eggen.

Lederskap både inn mot kollektive­t og enkeltspil­lerne er én av fem baerebjelk­er i utdannings­løpet.

Da er det naturlig at man er innom oppfølging av skadede spillere, men Eggen innrømmer at det økte fokuset på psykiske plager i fotballen gjør det naturlig å se naermere på om det blir nok belyst.

– Det er en veldig relevant problemsti­lling. Det er ingenting som tilsier at man ikke må ta det alvorlig.

Viktige støttespil­lere

Ingvild Isaksen mistet også VM for to år siden med en alvorlig kneskade. Den førte til at hun ble satt på sidelinjen i et nesten 20 måneder langt skademarer­itt.

Det ble en knalltøff periode for midtbanesp­illeren.

– Jeg skulle ønske det var et mer fast opplegg fra et hold. Man blir veldig alene, det er tungt å finne ut alt man trenger og be om hjelpen når du sitter i den situasjone­n, sier Stabaek-spilleren, som er glad hun gjennom landslaget var en del av Olympiatop­pen-miljøet.

Der var det andre utøvere i samme situasjon som henne. Samtidig hadde hun samtaler med en idrettspsy­kolog som betydde mye.

– Det var utrolig fint å ha sted hvor jeg kunne vaere frustrert og lei meg. Jeg kunne tømme dritten, så gå på trening og vaere litt ferdig med det, sier Isaksen.

Hun kom inn som innbytter i åpningskam­pen mot Nederland søndag, men spilte med store smerter på grunn av en betennelse i haelen.

Kanskje fører den nye skaden, som trolig kommer som en følge av den forrige, til at hun mister resten av mesterskap­et.

Kommer sterkere tilbake

Joachim Walltin, leder i utøvernes interesseo­rganisasjo­n NISO, innrømmer at det er gjort for lite med å følge opp utøvere som langtidssk­adet. Ansvaret ligger i stor grad hos klubb og i noen tilfeller landslag.

– I og med at det er ymse hvordan de følger det opp, så tror jeg det store flertallet blir overlatt litt til seg selv. Det blir tungt for mange, sier han.

NISO samarbeide­r med en psykolog på Ullevaal sykehus som hjelper utøvere som sliter med angst, depresjon, spillavhen­gighet og alkohol. Walltin tror det kan vaere naturlig å la oppfølging av skadde spillere bli en del av tilbudet. EM-håpene er uansett sikre på at de vonde periodene har gjort dem sterkere både som utøvere og mennesker.

– Selvfølgel­ig blir man det. Man laere seg selv å kjenne på en annen måte og jeg tror jeg er blitt bedre trent av det. Det kommer alltid noe godt ut av å ha det vondt, men det betyr ikke at det bare er glede når man er skadet. Det er det ikke i det hele tatt, sier Hansen. Thorisdott­ir er enig.

– Det er rart hva det gjør med deg, egentlig. Jeg tror aldri jeg har vaert sterkere mentalt enn jeg er nå.

 ??  ??
 ?? Odd
Inge
Aas Journalist ??
Odd Inge Aas Journalist
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? Maria Thorisdott­ir, Ingvild Isaksen og Caroline Graham Hansen har alle kjent på mørket når skader setter idrettskar­rièren i fare.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX Maria Thorisdott­ir, Ingvild Isaksen og Caroline Graham Hansen har alle kjent på mørket når skader setter idrettskar­rièren i fare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway