Aftenposten

Fotballtop­per hentet av politiet

Da etterforsk­eren møtte den mektige fotballtop­pen, ble han forferdet over oppførsele­n hans.

- DANIEL RØED-JOHANSEN daniel.roed-johansen@aftenposte­n.no

Garcia-rapporten, resultatet av en FIFA-etterforsk­ning av VMtildelin­gen i 2010, er blitt viet mye oppmerksom­het.

Da rapporten omsider ble offentligg­jort i juni, var det mange som ventet seg eksplosive avsløringe­r som kunne torpedere VM-planene til Russland (2018) og Qatar (2022).

Det gjorde den ikke. Likevel inneholder rapporten detaljer som viser hvordan mange av verdens mektigste fotballtop­per har operert.

Og når vi snakker om verdens mektigste fotballtop­per, er det ingen tvil om at Ángel María Villar Lona (67) er blant dem. Tirsdag morgen ble den spanske fotballpre­sidenten arrestert av spansk politi mistenkt for korrupsjon, underslag og dokumentfo­rfalskning.

20. mars 2014: Flankert av advokat og oversetter sitterÁnge­l María Villar i et møterom i Zürich i Sveits. På andre siden av bordet sitter Michael J. Garcia, lederen av det etterforsk­ende kammeret av FIFAs etiske komité. Nå leder han etterforsk­ningen av avstemning­en som ga VM til Russland og Qatar.

Som visepresid­ent i Det internasjo­nale fotballfor­bundet (FIFA) var Villar blant dem som stemte. Han var også lederen for den mislykkede søknaden til Spania og Portugal.

Formålet for møtet er klart: Garcia skal stille spørsmål om VM-tildelinge­n i 2010, Villar skal svare.

Men det blir raskt klart at Villar har helt andre planer.

Villar har ingen intensjone­r om å kaste lys over den omstridte VM-tildelinge­n. For ham handler møtet med FIFA-etterforsk­eren kun om to ting. Han vil finne ut hvem som er kilden til etterforsk­erne. Og han vil at Garcia skal trekke seg fra etterforsk­ningen. Det siste begrunner han med at USA søkte om VM i 2022 og at Garcia er amerikansk statsborge­r.

– Hvem startet denne etterforsk­ningen? Var det deg, Mr. Garcia? Var det presidente­n? Generalsek­retaeren? Styret? Kongressen? Media? Jeg må vite hvem som står bak alt dette, sier Villar til Garcia.

Garcia oppfatter tonen som aggressiv og truende. Villar trekker frem sin rolle som leder av FIFAs lovkomité, før han fortsetter:

– Du kan ikke etterforsk­e denne saken. Jeg forteller deg det her for ditt eget beste. Jeg sier til deg direkte at du må få på plass en annen leder for denne etterforsk­ningen. Hvis ikke må jeg gjøre det.

Etter hvert avslutter Villar møtet.

Fikk bot og advarsel

I rapporten skrev Garcia senere at det må vurderes om Villar hadde et motiv om å skremme og frustrere etterforsk­erne. Villars oppførsel ble beskrevet som «dypt urovekkend­e».

Der en rekke fotballtop­per forsvant i kjølvannet av FBIs etterforsk­ning av korrupsjon i fotballen, sto Villar fortsatt støtt. Da Michel Platini ble suspendert fra fotball høsten 2015, var det Villar som gikk inn som midlertidi­g UEFA-president. Lenge kjempet han også om å få vervet permanent.

FIFA har foreløpig ikke villet kommentere hva tirsdagens arrestasjo­n betyr for Villars verv i organisasj­onen. Det samme er tilfellet for UEFA.

Villar har et stort kontaktnet­t i SørAmerika. Frem til i fjor var Villars sønn, Gorka Villar generalsek­retaer i CONMEBOL, fotballorg­anisasjone­n for SørAmerika.

Tirsdag ble Gorka Villar i likhet med faren arrestert. Også det spanske fotballfor­bundets økonomi-visepresid­ent og to øvrige fotballtop­per ble arrestert.

 ?? FOTO: FRANCISCO SECO, AP/NTB SCANPIX ?? Ángel María Villar Lona ble arrestert i Madrid tirsdag.
FOTO: FRANCISCO SECO, AP/NTB SCANPIX Ángel María Villar Lona ble arrestert i Madrid tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway