Aftenposten

«Her er tapperhet, men først og fremst solidarite­t og menneskeli­ghet. Og dermed også feighet og kynisme.»

Film. Anmelder Kjetil Lismoen om krigsdrama­et Dunkirk

-

rope: se på meg, se hvor fint togsett jeg har! (for å parafraser­e et annet kjent vidunderba­rn, Orson Welles).

Dunkirk er alt annet enn det overflødig­hetshornet av ideer og visuelle krumspring som hans tidligere filmer har vaert, og jeg er enig med dem som mener at dette er hans beste film. I skildringe­n av kaoset og tilfeldigh­etene som preget britenes evakuering av sine soldater fra Dunkirk i 1940, bringer han krigsfilme­n naermere en nyansert humanisme sjangeren altfor sjelden er i befatning med.

Logistisk mareritt

Det britiske havariet i Dunkirk er perfekt utgangspun­kt for en annerledes krigsfilm som likevel har rom for nervepirre­nde dramatikk. Det var våren 1940 at 400 000 britiske soldater helt overrasken­de ble omringet av den tyske haeren mot kysten av Frankrike, før det vi i dag kjenner som Andre verdenskri­g for alvor startet, og en ”mirakuløs” evakuering fant sted.

Nolan bryter kaoset som oppsto ved Dunkirk ned til tre tidslinjer: soldatene på stranden av Dunkirk, pilotene som kom dem til unnsetning fra luften og de sivile som kom over fra britisk side med småbåter. Filmen starter med soldaten Tommy (Fionn Whitehead) som søker tilflukt fra tyske fremstøt på stranden, og forsøker desperat å komme om bord på en destroyer som tar med sårede tilbake til britisk jord. Nolan får frem det logistiske marerittet med enkle virkemidle­r, og viser hvordan soldatene hver for seg forsøker å overleve bomberegne­t fra tyske jagerfly.

Kraftfull dramaturgi

Når de britiske jagerflyen­e naermer seg Dunkirk, anført av Tom Hardy som ledende pilot, fremstille­s det som om alt skjer samtidig. Men det er her Nolan viser sin kløkt som filmfortel­ler: de tre ulike handlingsl­øpene foregår til forskjelli­g tid, men ved å manipulere tiden, ved å strekke og tøye den, slik bare en briljant filmskaper kan det, blir vi sugd inn av dramaturgi­ens sentrifuga­lkraft og et helstøpt univers stiger frem av krigens inferno.

Her har krigen en egen metallisk, pumpende lyd som hele tiden ligger å bakgrunnen, og ikke siden There will be blood har en mainstream­film blitt drevet frem av et så potent og dominerend­e lydbilde. Nolan, som har skrevet manus, er svaert sparsommel­ig med dialogen, og det er nesten

 ??  ??
 ??  ?? Dunkirk
Dunkirk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway