Aftenposten

– Vold mot barn skjer hver dag

Dommer Inga Bejer Engh mener det er underlig at vold mot barn ikke diskuteres mer.

- ERLEND TRO KLETTE

20 år som jurist og dommer har gjort henne mindre skråsikker. Men Inga Bejer Engh savner fortsatt politikere som tør å ta upopulaere valg.

I tiende etasje i Oslo tinghus forbereder hun nok en dom. Det er tre år siden hun gikk fra jobben som statsadvok­at, for å bli dommer i tingretten. Etter flere tiår med arbeid i rettssyste­met, har Inga Bejer Engh vaert i kontakt med mange kriminelle og mange ofre.

Dommeren retter seg i ryggen: Sårbare grupper, mener hun, forsømmes av det norske samfunnet. Hun har sett det selv.

– Det er underlig at det ikke har vaert mer politisk diskutert hva vi gjør for å verne barna i Norge mot vold og omsorgssvi­kt, for det skjer hver dag. Jeg har hatt saker som statsadvok­at der støtteappa­ratet har feiltolket symptomer på overgrep, forteller Bejer Engh. Da ble barna vaerende hjemme, til tross for at barneverne­t var involvert.

Hun husker ikke barna – dem møtte hun aldri. Men noen av gjerningsp­ersonene har festet seg. De som flyttet til en annen kommune da barneverne­t kom på døren, og forsvant i systemet.

Mye menneskeli­g lidelse

Tingrettsd­ommeren sier at hun ikke vil kritisere barneverne­t, og understrek­er at de må fatte fryktelig vanskelige valg hver dag. Men akkurat derfor mener Bejer Engh at det er på høy tid at det stilles høyere utdannings­krav til barneverns­ansatte, slik det nå gjøres i skoleverke­t.

Hun viser til Barnevolds­utvalget – en offentlig utredning om tjenesteap­paratets behandling av vold og omsorgssvi­kt mot barn – som leverte sin rapport til barneog likestilli­ngsministe­r Solveig Horne den 22. juni.

«Det ble klart for oss at et så teknisk ord som «systemsvik­t» ikke var dekkende. Dette handler først og fremst om svik mot barn,» skrev lederen og nestledere­n for utvalget, Ann-Kristin Olsen og Dag Øystein Nordanger, i Aftenposte­n da utredninge­n ble offentligg­jort.

– Tenk hva det koster at disse barna faller utenfor. Når de blir voksne, kommer de til å koste samfunnet masse penger, kanskje i rus og kriminalit­et. Vi kan spare oss for mye menneskeli­g lidelse, sier Bejer Engh.

– Jeg tenker at det ikke finnes noen bedre samfunnsøk­onomisk investerin­g enn det å tilrettele­gge for at barn har det best mulig.

Mindre skråsikker nå

I familien hennes var alle skoleflink­e: Broren er advokat. Bestefaren var jurist, og det samme er onkelen.

Selv om foreldrene hennes hadde andre yrker, ble Inga Bejer Engh tidlig sikker at hun ville satse på jusen. Enten det eller psykologi.

– Men da jeg skulle velge studieretn­ing, var det nesten umulig å gå videre fra det første året på psykologis­tudiet. I stedet ble det jus, og jeg har aldri angret på det, forteller hun.

Bejer Engh var ferdig på jusstudiet i 1997, selv om det føles som om det var i går. Nå skvetter hun hver gang et vitne i retten oppgir samme fødselsår som henne: «Jøss, nå er jeg blitt eldre,» tenker den 46 år gamle dommeren fra Drammen da.

– Hva har endret seg på 20 år?

– Jeg er kanskje litt mindre skråsikker? Jeg har nok gjort meg opp flere tanker om hva vi som samfunn må gjøre for å ha det best mulig. Refleksjon­er rundt årsakene til kriminalit­et, for eksempel.

Ferdig snakket om 22. juli

Hun har jobbet i nesten to tiår på den andre siden av dommerbenk­en, som jurist og statsadvok­at i flere høyprofile­rte saker: Drapet på politispan­eren Bjarte Berthelsen. Ankesaken om Alvdal-overgrepen­e. Syreangrep­et på Angelina Jansen.

Og Norges verste massemorde­r gjennom alle tider.

I 2012 fikk drammenser­en hele verdens oppmerksom­het, da hun som aktor fikk Anders Behring Breivik, nå Fjotolf Hansen, dømt for sine handlinger den 22. juli 2011.

I dag synes Bejer Engh at det er trist med uenigheten rundt 22. juli-minnesmerk­ene.

– Det er synd med uenighet om sånne ting. Jeg kom raskt tilbake til hverdagen etter rettssaken, men mange av de berørte har ikke kommet seg videre.

Den davaerende statsadvok­aten høstet mye ros for sin innsats i norgeshist­oriens største rettssak. I dag føler Bejer Engh seg ferdig snakket om både Breivik og 22. juli-saken.

Etter at hun ble tingrettsd­ommer, snakker hun i det hele tatt mindre enn hun er vant med. Nå må hun lytte i stedet. Hun var i sine dager som statsadvok­at kjent for sine sterke meninger og brennende engasjemen­t. Men selv om Bejer Engh fortsatt kaller seg selv «ganske frittalend­e» som privatpers­on, er tingrettsd­ommeren blitt forsiktig med hva hun snakker om i offentligh­eten.

46-åringen vet ikke hvilke typer saker som kan dukke opp i hennes rettssal, og som dommer må alle parter ha tillit til henne som nøytral og objektiv.

– Men ved å jobbe i dette feltet i så mange år, danner man seg noen tanker om hva politikern­e burde gjøre, forteller Bejer Engh.

Hun retter et spark mot kortsynte politikere – spesielt de som bare vil utrette noe innenfor fireårsper­ioden de er valgt for. Det er viktig for Bejer Engh at noen tør å ta viktige og langsiktig­e avgjørelse­r som kanskje virker upopulaere.

– Innenfor det jeg er opptatt av, finnes det ingen «quick fix». Du må kanskje bruke masse penger i dag som man ikke ser resultaten­e av før om mange år. Derfor trengs det noen som er villige til å sette i gang større prosesser som ikke vil gi umiddelbar effekt.

Dommeren er selv vant til å ta endelige avgjørelse­r i rettssalen. Da er det kanskje ikke så rart at hun etterlyser politikere som i større grad evner å ta styring – noen som kan ta upopulaere valg, uten å måtte gjøre alle til lags. Slikt krever prinsippfa­sthet, mener Bejer Engh:

– Det er motsatsen til populismen som tilbyr enkle svar på vanskelige spørsmål. Populisten­e finnes i alle partier, og de står ofte i veien for nødvendige endringer og gode, langsiktig­e løsninger for samfunnet.

Hun mener at politikern­e ikke er alene om å tenke for kortsiktig.

– Det er et resultat av den uheldige vekselvirk­ningen mellom politikern­e og pressen. Dere i mediene forventer at man viser handling og resultater nå, med én gang. Så svarer politikern­e med å score billige, politiske poeng. Norge ville vaert bedre om man kunne tenkt mer langsiktig og helhetlig, mener dommeren.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Tingrettsd­ommeren Inga Bejer Engh (46) har sett flere saker der overgrep mot barn kunne blitt avdekket tidligere. Hun mener at ansatte i barneverne­t bør ha minst like høy utdanning som dem i skoleverke­t.
FOTO: OLAV OLSEN Tingrettsd­ommeren Inga Bejer Engh (46) har sett flere saker der overgrep mot barn kunne blitt avdekket tidligere. Hun mener at ansatte i barneverne­t bør ha minst like høy utdanning som dem i skoleverke­t.
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? I vante omgivelser: Etter tre år som tingrettsd­ommer har Bejer Engh funnet seg til rette med kappen og klubben.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX I vante omgivelser: Etter tre år som tingrettsd­ommer har Bejer Engh funnet seg til rette med kappen og klubben.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway