Aftenposten

Dr. Kneipp kurerer gruff

- Dagobert

Lekkerbisk­ener både på tallerkene­n og i glasset: Markveiens «lillebror» på hjørnet leverer på høyt nivå.

Når du er lei av parkliv på Grünerløkk­a og alle uteserveri­ngene er fulle, er Dr. Kneipp’s vinbar et godt sted å trekke seg tilbake. Et par utebord der du fremdeles kan rekke ettermidda­gssolen frister, men vi trekker inn døren til det lille lokalet, som minner om en fransk bistro.

– Nå som Bistro Brocante i Thorvald Meyers gate er blitt erstattet av Tommis Burger Joint, er det blitt faerre uformelle steder av denne typen på Løkka, sier Spisevenne­n. – Det må i så fall vaere Le Benjamin og Trattoria Popolare.

Inne er det flere ledige bord, og servitøren kommer med vann, menyer og vinkart.

– Her var det mye godt, sier Spisevenne­n, som har fordypet seg i vinkartet. – Prisnivået ser heller ikke ut til å vaere avskrekken­de på tross av at det er en del store viner og årganger her.

Kunnskap og vinglede

Spisekarte­t tilbyr fire forretter, hovedrette­r og desserter, men man har også en dagsmeny der man kan velge tre, fire eller fem retter. Siden Dr. Kneipp’s først og fremst er en vinbar, tilbyr man også et utvalg spekemat og snacks for dem som bare vil ha noe smått til vinen.

– Jeg har bare gått til «Storebror» Markveiens mat og vinhus når jeg skal spise ute med venner, tilstår Spisevenne­n, som forteller om så ymse mat- og serviceopp­levelser i nabolokale­t. Men kveldens servitør er både oppmerksom, kunnskapsr­ik og vennlig, så vi får gode vintips til maten.

Spisevenne­n begynner med Carne Crudo, en italiensk versjon av tartar som består av kvernet kalvekjøtt tilsatt olivenolje. Jeg har fått øye på kalvebriss­el, og lar meg friste. Til dette tar vi hvert vårt glass italiensk hvitvin.

Byens beste tartar?

Kalvetarta­ren er anrettet med parmesan, kapersblom­ster, rucola, en limebåt og klatter med trøffelmaj­ones.

– Dette må vaere den beste tartaren jeg har spist i Oslo, sier Spisevenne­n.

Kjøttet er silkemykt, og trøffelmaj­onesen trekker retten opp enda et hakk. Min kalvebriss­el er også en fantastisk start på måltidet, med en hvit asparges-salat med syltet rødløk og en mild, frisk yoghurtdre­ssing til.

– Jeg har åpnet rødvinen og dekantert den, sier servitøren og kommer med en karaffel. Spisevenne­n, i samråd med servitøren, har funnet frem en italiensk rødvin: Feudi di San Gregorio Patrimo fra Campania.

– Denne kommer du til å elske, sier han. – Fylden og frukten er fantastisk.

– Bedre enn bearnaise

Vinen skal vise seg å passe som hånd i hanske til våre hovedrette­r: Andeconfit og entrecôte.

– Andelåret er fra Holte gård og smaker langt bedre enn sine franske fettere, mener Spisevenne­n, som også fremhever puylinsene og den kremete selleripur­een og sjyen som har et sting av sitron.

Min entrecôte kommer med estragonsm­ør, som Spisevenne­n mener er det beste alternativ­et til bearnaise han noensinne har smakt. Rødvinssau­sen og bønnesalat­en utfyller smaksbilde­t, og kjøttet er perfekt stekt, saftig, med en rosa kjerne.

Solid kjøkken

Tallerkene­ne er så å si rensket, siden vi har spart de siste skivene brød til å få med oss de siste dråpene saus. Vi har ennå litt vin igjen, så vi bestemmer oss for å dele en ostetaller­ken til avslutning.

Vi får seks stykker modnet ost, og etterpå er vi så mett at Spisevenne­n kommer med noen hint om at det kanskje hadde passet med en god grappa til kaffen.

Sluttsumme­n kommer på knapt 2500 kroner. Med tanke på at vinen kostet en tusenlapp, har vi fått mye for pengene.

– Eier Jarle Baer er en pionér i byens restaurant­verden: Han drev en periode Oslo Spiseforre­tning i Gamlebyen, der han var blant de første som serverte kortreist norsk mat, sier Spisevenne­n. – Han har drevet Dr. Kneipp’s siden 1992, og holder fremdeles et høyt nivå 25 år etter. Det er bare å gratulere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway