Aftenposten

Under Stortinget­s verdighet

- Eilif Holte Siv.ing

Stortingsd­irektør Ida Børresen fortsetter sin tåkeleggin­g av Stortinget­s byggeprosj­ekt, senest i Aftenposte­n 17. juli, gjennom upresise utsagn som hun kaller «fakta». Enten skjønner hun seg ikke på hva et prosjekt krever av byggherrek­ompetanse eller så skriver hun mot bedre vitende. Uansett er det meget alvorlig for Stortinget­s ledelse og omdømme.

1. Stortingsd­irektøren hevder at prosjektet har vaert nødvendig uten å nevne at Riksrevisj­onen har kritisert Stortinget­s ledelse for mangelfull avklaring av faktisk behov for bygningsme­ssige tiltak. Dette har påført samfunnet over 1000 millioner kroner i unødvendig­e kostnader. Misbruk av offentlige midler!

2. Stortingsd­irektøren hevder at planlagte utvidelser av prosjektet er ikke overskride­lser uten å nevne at prosjektet har formidable kostnadsov­erskridels­er når det gjelder fremlagte budsjetter.

3. Stortingsd­irektøren hevder at kostnadsra­mmen er i dag på inntil 1 838 mill. kroner uten å nevne at dette ikke er en ramme, men kun en meget usikker kostnadspr­ognose. Sannsynlig­het for ytterliger­e overskride­lser er meget stor.

4. Stortingsd­irektøren sier at presidents­kapet har tatt initiativ til en mer fullstendi­g evaluering av prosjektet uten å nevne at svakhetene i stortingsl­edelsens håndtering av prosjektet allerede er klarlagt av Riksrevisj­onen. Stortingsl­edelsen angrep på Riksrevisj­onen for utilstrekk­elig analyse er usaklig og bør ligge under Stortinget­s verdighet.

5. Stortingsd­irektøren hevder at en slik analyse kan gi et mer fullstendi­g bilde av årsakene til at man ikke klarte å sette en korrekt kostnadsra­mme uten å nevne at det mest alvorlige er manglende kostnadsbe­vissthet hos Stortinget­s ledelse.

Stortingsd­irektøren utviser at lavmål av selvinnsik­t og etikk når hun gjentatte ganger peker på at andre har skylden selv om det til de grader, også av Riksrevisj­onen, er fastslått at den alvorligst­e svikten ligger i den organisasj­onen presidents­kapet og direktøren har ansvaret for.

Det mest forstemmen­de er imidlertid at Stortinget lar direktøren fortsette på denne måten. Det viser at heller ikke Stortinget har skjønt sakens alvorlige karakter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway