Aftenposten

Myter om militaerma­kt i 1905

- Roald Berg professor Universite­tet i Stavanger

Aftenposte­ns kommentato­r Sveinung Berg Bentzrød gir i sin nyhetsanal­yse 12. juli en påminnelse om at Norge som et lite land i verden ikke kan ruste seg til den absolutte sikkerhet mot ytre farer. Som Bentzrød understrek­er, er Norges sikkerhet først og fremst et spørsmål om stormakten­e interesser. Det viktigste sikkerhets­politiske virkemidde­let er derfor den vestlige sikkerhets­garanti i forskjelli­ge varianter fra Novembertr­aktaten av 1855 til Natotrakta­ten, slik det er vist i artikkelsa­mlingen Selvstendi­g og beskyttet (2008).

Bentzrøds henvisning til unionsoppl­øsningen i 1905 bidrar ikke til en edruelig sikkerhets­politisk diskusjon, men heller til å fordunkle analysen. Det er ikke dekning for å si at opprustnin­gen i 1890-årene styrket Norge mot Sverige. Den parallelle, svenske opprustnin­gen medførte nemlig at i 1905 var styrkeforh­oldet det samme som det hadde vaert i 1895, slik militaerhi­storikeren Jan Glete har påvist.

Forestilli­ngen om at den norske forsvarskr­aften i 1905 fikk svenskene til å avholde seg fra å angripe Norge, er ren mytologi. Hverken kongen, regjeringe­n eller riksdagen og slett ikke de sentrale militaere på svensk side vurderte å bruke det militaere kort for å tvinge «norrbaggar­na» tilbake i unionen. Alle parter visste at et svensk overfall i 1905 ville ikke stormakten­e ha tolerert.

Således har militaerhi­storikeren Gunnar Åselius studert den svenske militaerle­delsen uten å finne militaer aktivisme i de ansvarshav­ende kretsene. En tredje svensk historiker, Bo Stråth har studert kongehuset og politikern­e med samme resultat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway