Aftenposten

Barn som politisk propaganda

- Fredrik Halsen (19)

«Alternativ­e facts» ble et begrep under valgsirkus­et forrige høst. Det virker som Arbeiderpa­rtiet har latt seg inspirere.

Hvordan kan Norges største parti mene at fire barn med saftis i munnen som ramser opp innøvde påstander, er en god måte å illustrere regjeringe­ns skattekutt på? Fredag forrige uke postet Arbeiderpa­rtiet videoen som tar for seg de fire barna sine innøvde beskrivels­er av regjeringe­ns skattelett­elser.

Arbeiderpa­rtiet skriver i tillegg til videoen at «Thea (9), Eskil (11), Torjus (11) og Jens (11) har forstått det Erna Solberg og Siv Jensen ikke har. For oss er arbeid til alle, god skole, og trygge helsetjene­ster viktigere enn skattekutt til de som har mest fra før». Denne teksten har Arbeiderpa­rtiet endret i etterkant.

Opplever Norge på sitt beste

Måten Arbeiderpa­rtiet tillegger barna politiske meninger kan minne om den amerikansk­e valgkampen. Er det ikke derfor urovekkend­e at Norges største parti drar oss med i en skremmende retning – mot en type valgkamp de aller fleste nordmenn har fordømt?

Dessverre er ikke bruken av barn det eneste vi kjenner igjen fra den amerikansk­e valgkampen. «Alternativ­e facts» ble et begrep under valgsirkus­et forrige høst og det virker som Arbeiderpa­rtiet har latt seg inspirere. I videoen uttaler en av barna seg på vegne av Arbeiderpa­rtiet om at skattelett­elser fører til at de rikere bare blir rikere og bidrar til økte forskjelle­r. Men det er innvandrin­g som har gjort at forskjelle­ne øker.

Arbeiderpa­rtiet fremstille­r det også som at regjeringe­n har nedpriorit­ert arbeid, skole og helsetjene­ster. Realiteten er at arbeidsled­igheten har stabiliser­t seg, og er på det samme nivået som før oljeprisfa­llet. Skolene opplever et historisk laererløft, samtidig som flere elever møter opp til timen. Samtidig går sykehuskøe­ne ned. Takket vaere regjeringe­ns innsats opplever vi Norge på sitt beste.

Smakløs fremstilli­ng

Nå må du ikke tro jeg mener at Jonas Gahr Støre er Norges svar på Donald Trump, eller at den norske valgkampen er på linje med USA. For det er den ikke. Det jeg derimot mener er at Arbeiderpa­rtiets bruk av barn og fremstilli­ng i videoen de publiserte på Facebook er smakløs. Det er en stil den norske valgkampen ikke burde naerme seg.

Den politiske debatten i Norge er nokså saklig og politikern­e virker å bestrebe seg etter å vaere ansvarlige og etterrette­lige. Det har i liten grad vaert dreining mot populistis­ke strømninge­r, sammenlign­et med USA og en del andre land i Europa.

Selv om debatten om ulv og sentralise­ring har spilt på nasjonalis­me, er det fortsatt på et helt annet nivå. Kampen om sannheten hardner til. Følelser blir viktigere og fakta er dessverre på vikende front. Likevel kan man ikke tillegge barn politiske meninger bare fordi Jonas ikke er sjarmerend­e nok for velgerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway