Aftenposten

Knut Schjelderu­p

- På vegne av vennene i PYC Lars Hveem

Knut Schjelderu­p ble brått revet ut av vår verden og våre liv 2. juli, da hjertet uten forvarsel sviktet på ferie utenlands. Knut ble bare 65 år. Han var den eldste i vennegjeng­en i Paddehavet Yacht Club, og den vi regnet for å ha de seigeste genene og dermed den med best utsikter til et langt og friskt liv.

Knut vokste opp på Bekkelaget i Oslo, i gode kår og uten økonomiske bekymringe­r. Oppveksten med foreldrene og storesøste­r Eva var likevel på alle måter preget av nøkternhet og en ujålete livsførsel. Det grunnlaget førte Knut videre. Vi som var så heldige at vi fikk kjenne ham i 50+ år vil alltid huske ham som gutten og mannen som aldri snakket i store bokstaver eller var høylytt brautende, kledd i velbrukte cordbukser og vindjakker.

Seiling var det vi hadde felles fra starten. Knut først som gutten med slepebåten, senere som dyktig mannskap i mindre og større regattabåt­er.

Knut var prinsippfa­st. Et nei var aldri et kanskje. Akkurat som et ja alltid var et ja. Han holdt sine løfter – også dem som ukjente oppfattet som firkantede og vrange. For Knut kastet ikke bort tid og energi på autoritete­r eller mennesker som han ikke umiddelbar­t stolte på.

Og det plaget ham ikke om disse opplevde ham som firkantet eller saer. Knut hadde nok av venner og nettverk i mange leirer – omgangskre­tser som satte ham like høyt som han satte dem. Der blomstret ikke minst selvironie­n som var hans varemerke. Flauser og feiltrinn ingen ellers ville hørt om, delte han raust og med stor fortellerg­lede når vennegjeng­en var samlet.

Det er trist å vite at vi aldri mer skal få se ham med hendene på ryggen i godt spaserturt­empo ned Kongsveien på vei mot sentrum, eller forsøke å tolke hans tiltagende artikulasj­ons problemer i festlige lag. Knuter allerede dypt savnet av oss i PYC, og våre tanker går til Karin, bonusbarna og alle andre som sto ham naer og kjaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway