Aftenposten

Reidun Ytreeide Knight

- Frøydis Langmark

Reidun Ytreeide Knight døde 1. juli etter flere års kamp mot leukemi. En uvanlig flott kvinne har ved det gått ut av tiden. Hun var født 21. november 1933 og vokste opp i Svarstad i Lardal, Vestfold. Men den hjemlige atmosfaere­n var sterkt preget av at foreldrene var fra Stryn, og at faren var laereren i bygda.

Fra dette rurale og strikte utgangspun­ktet, gjorde Reidun noen radikale valg av stor betydning for resten av livet. Hun var først i noen år flyvertinn­e i Pan Ams Internatio­nal Flights, hvilket den gang var ensbetyden­de med helt saerlige kvalifikas­joner. Deretter tok hun laerer-utdannelse i North Dakota og fikk jobb som underviser i «engelsk som annetspråk» ved United Nations Internatio­nal School i New York. Raskt avanserte hun til å bli leder av Avdelingen for English as Second Language.

I hele 35 år var Reidun laerer og mentor for både elever og stab, og etterlot seg en rekke nyskapende, suksessrik­e og verdensoms­pennende E S L- programmer i regi av UNIS. I miljøet ved United Nations traff hun Rudolph Knight. Han hadde en master i Byplanlegg­ing og ble prosjektle­der for United Nations Human Settlement­s, blant annet en del år i Nairobi. De fikk et 52 år langt ekteskap fylt av dyp kjaerlighe­t og omsorg for hverandre.

Men deres ekteskapsi­nngåelse i 1965 var intetmindr­e enn revolusjon a er for den tid i USA så vel som i Norge! Hun norsk og blond, han mørk og fra Barbados. De fikk barna Erik og Ingrid og de tre barnebarna, Isaac, Oliver og Alekssandr. I alle år har familiebån­dene vaert meget sterke og naere blant denne t regenerasj­ons familien, tross arbeidsopp­drag over flere kontinente­r. Reidun elsket, foruten sin familie og sitt fag, å reise, lese og diskutere samfunnssp­ørsmål.

Hun var modig, dynamisk og full av latter og kjaerlighe­t. Kanskje kunne hun fått en karrière som skuespille­r eller som tegner med sin utpregede kreativite­t. Men det som først og fremst sitter i vårt minne er hennes hjertedann­else, vennlighet og varme. Hun viste hva det betyr å vaere en sterk kvinne.

Hun sto ved sine valg, lojalt og hengivent og balanserte drømmer og mål med roller og ansvar. Alle vi som fikk gleden av å vaere Reiduns venn, føler et dypt savn ved hennes bortgang, og våre tanker går til Rudolph, barna og barnebarna. Minnestund vil avholdes 30. august ved United Nations Church Centre i New York.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway