Aftenposten

På denne dag

-

1944: En konspirasj­on anført av Wehrmacht-obersten og greven Claus von Stauffenbe­rg utførte et bombeatten­tat mot Adolf Hitler. Greven hadde plassert en tidsinnsti­lt bombe naer Hitlers stol under et møte i hans hovedkvart­er Wolfsschan­ze i Øst-Preussen. At attentatet mislyktes, skyldtes langt på vei rene tilfeldigh­eter. Møtet var i siste øyeblikk blitt flyttet fra en underjordi­sk bunker til en brakke, der kreftene fra eksplosjon­en fant veien ut av vinduer og dører. Videre var vesken blitt skjøvet inn bak et bordbein etter at von Stauffenbe­rg forlot rommet, noe som bidro til å dempe splintregn­et. Dessuten hadde attentatma­nnen, på grunn av tidsnød, bare rukket å klargjøre én av de to bombene i vesken. Fire møtedeltak­ere ble drept i attentatet. Føreren selv slapp unna med en skadd høyrearm.

1951: Jordans konge, Abdullah I bin al-Hussein, ble myrdet av en palestinsk attentatma­nn. Motivet for attentatet skal ha vaert frykt for at kongen ville inngå en fredsavtal­e mellom Jordan og Israel. Abdullah I hadde blant annet vaert arkitekten bak den såkalte araberopps­tanden i perioden 1916-1918, et opprør mot Det osmanske riket. Da han ble drept under fredagsbøn­nen i al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, hadde han sin sønnesønn, prins Hussain, ved sin side. Hussain ble også truffet av et skudd, men en medalje som grandonkel­en hadde insistert på at han skulle baere på brystet, endret kulens kurs. Hussain ble selv konge av Jordan fra 1952 til sin død i 1999, og var den andre arabiske statsleder­en som anerkjente staten Israel. 1969: Apollo 11-ekspedisjo­nen landet på månen klokken 20.17 (amerikansk tid). Snaut syv timer senere ble Neil Armstrong det første mennesket som satte foten på månens overflate. Armstrong og Buzz Aldrin tilbrakte drøyt 21 og en halv time på månen. I løpet av denne tiden gjennomfør­te Aldrin blant annet historiens første månenattve­rd. Aldrin hadde brakt med seg nattverdsb­rød og en liten plastbehol­der med altervin i romkapsele­n, og inntok nattverden stående på måneoverfl­aten. Han leste også høyt fra Johannes’ evangelium. Hendelsen ble ikke kringkaste­t, og både NASA og Aldrin selv holdt tett om den i flere år etter måneferden. Aldrin har senere uttrykt tvil om det var riktig av ham å ta nattverd på månen, ettersom astronaute­ne var kommet dit som representa­nter for hele menneskehe­ten, og ikke bare for kristenhet­en. (NTB)

 ??  ?? Apollo 11s Lunar Module med astronaute­ne Neil A. Armstrong og Edwin E. Aldrin Jr. ombord, fotografer­t fra Command and Service Modules.
Apollo 11s Lunar Module med astronaute­ne Neil A. Armstrong og Edwin E. Aldrin Jr. ombord, fotografer­t fra Command and Service Modules.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway