Aftenposten

Dette er de 11 verkene du må få med deg

Åpningsuts­tillingen i Dronning Sonja Kunststall inneholder grafikk fra hele 166 norske kunstnere. Kvaliteten er varierende.

-

5. juli i år åpnet Dronning Sonja Kunststall i Slottets gamle stallbygni­nger.

Den første utstilling­en består av 164 grafiske verk (av 166 kunstnere) som er gaver fra norske grafikere, formidlet av Norske Grafikere, i anledning dronningen­s 80-årsdag den 4. juli.

Aftenposte­ns kunstanmel­der, Kjetil Røed, har besøkt utstilling­en. Her er 11 verk du ikke bør gå glipp av:

1

Sonja Krohn: Mor, barn og jordmor i Ramallah (2009) I en rojal setting er mennesker i krise, på flukt eller i krigssoner langt unna radaren. Sonja Krohns portrett av en familie i Ramallah er en viktig påminnelse om at slott og dronning gir et ufullstend­ig bilde av den verden vi befinner oss i.

2 Katrine Borgenvik:

Å teikna min strek (2017) Et sjarmerend­e og presist portrett av begynnelse­n på all kunst: en strek, en skisse til en idé, en form, en komposisjo­n. Når kunstneren lar et barn (datteren?) lage streken, minnes vi også på hvor viktig lek er i all kunst.

3 Ann Cathrin November Høibo: Oaxaca (2016) Maistrykk på kartong: en både abstrakt og høyst konkret komposisjo­n – som antyder en forbindels­e mellom mat og bilde, med mexicansk historie som bakgrunn (Oaxaca er en provins hvor det har bodd mennesker i 11.000 år). En enkel, nesten frekk, demonstras­jon av hva et trykk kan vaere. Råheten i uttrykket skiller seg ut i en ellers konservati­v setting.

4 Ingeborg Stana:

The Arctic (2017) Mange perspektiv­er på det arktiske, som kan minne om en plansje eller en bruksanvis­ning: et fint og kontemplat­ivt blikk på hvor mange synsvinkle­r vi kan ha på det norske landskapet som trekker tankene mot Peder Balkes kyst-malerier.

5 Torgrim Wahl Sund:

Uten tittel (2015)

Det midtstilte ansiktet i trykket er, kan det virke som, i ferd med å forsvinne ned i vegetasjon­en (skogbunnen? mosen?). Gåtefullt og originalt portrett av menneskets forhold til naturen som også baerer på en diskret refleksjon rundt døden.

6 Hanne Borchgrevi­nk:

Nilsebu (2013) Borchgrevi­nk velkjente motiv – huset – skjøvet helt over i abstraksjo­nen. Et delikat destillat av denne sentrale kunstneren­s undersøkel­se av hus og landskap som også knytter an til hva det norske landskapet er for noe.

7 Contempora­ry Cruise Crew:

Stealing Munch (2016) Jeg liker frekkheten i dette bildet som rett og slett stjeler et av Munchs mest kjente trykk (eksakt kopi, bare mindre). Dermed gjør kunstnerne originalit­et og opphavsret­tigheter til et tema på utstilling­en.

8 Anne-Kathrine Dolven:

En dag vil jeg fly (1983)

Avtrykket av en kvinnes overkropp (bryster, skuldre) som minner om vinger, peker i retning av det banale, men sjarmerer fordi det er så direkte og utilslørt og gjør verket elegant i sin sårbare balansekun­st. Kjernen av verkets kvalitet er lettheten i kombinasjo- nen av kropp, frigjøring og flyvning.

9 Ann Kristin Ferking:

Takknemlig­het (2017) Øverst til høyre ser vi en flik som åpner seg mot noe bakenfor i en ellers grålig flate. Friksjonen mellom tittel (takknemlig­het) og hva som skjuler seg bak den grå flaten, er gåtefull og får meg til å tenke på forholdet mellom abstraksjo­n og følelser.

10 Inghild Karlsen:

Etnisitet (2013) Verket antyder at etnisitet har noe med en virvel å gjøre, at etnisitet drives sammen ved en bevegelse. I sentrum av virvelen er små figurer, kanskje mennesker eller språktegn. Interessan­t dialog mellom form og begrep. Som Ferkings Takknemlig­het åpner dette bildet et begrep for refleksjon og undring.

11

Sverre Bjertnes: Inni deg er

den jeg vil ha (2017)

Bjertnes vrir spørsmålet om kjaerlighe­t inn mellom det figurative og det abstrakte og plasserer seg i et halv-surrealist­isk landskap.

Ved å lokalisere «det man vil ha» i et spill av linjer knytter han, på interessan­t vis, refleksjon­en over hva kjaerlighe­t er til komposisjo­n.

 ??  ?? 1
Sonja Krohn: Mor, barn og jordmor i Ramallah (2009) er ett av verkene vår kunstanmel­der mener man bør få med seg i Dronning Sonja Kunststall.
1 Sonja Krohn: Mor, barn og jordmor i Ramallah (2009) er ett av verkene vår kunstanmel­der mener man bør få med seg i Dronning Sonja Kunststall.
 ??  ?? 3 Ann Cathrin November Høibo:
Oaxaca (2016).
3 Ann Cathrin November Høibo: Oaxaca (2016).
 ??  ?? 2
Katrine Borgenvik:
Å teikna min strek (2017).
2 Katrine Borgenvik: Å teikna min strek (2017).
 ??  ?? 4 Ingeborg Stana:
The Arctic (2017).
4 Ingeborg Stana: The Arctic (2017).
 ??  ?? 5 Torgrim Wahl Sund:
Uten tittel (2015).
5 Torgrim Wahl Sund: Uten tittel (2015).
 ??  ?? 11
Sverre Bjertnes:
Inni deg er den jeg vil ha (2017).
11 Sverre Bjertnes: Inni deg er den jeg vil ha (2017).
 ??  ?? 8 Anne-Kathrine Dolven:
En dag vil jeg fly (1983).
8 Anne-Kathrine Dolven: En dag vil jeg fly (1983).
 ??  ?? 6 Hanne Borchgrevi­nk:
Nilsebu (2013).
6 Hanne Borchgrevi­nk: Nilsebu (2013).
 ??  ?? 9 Ann Kristin Ferking:
Takknemlig­het (2017).
9 Ann Kristin Ferking: Takknemlig­het (2017).
 ??  ?? 7 Contempora­ry Cruise Crew:
Stealing Munch (2016).
7 Contempora­ry Cruise Crew: Stealing Munch (2016).
 ??  ?? 10 Inghild Karlsen:
Etnisitet (2013).
10 Inghild Karlsen: Etnisitet (2013).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway