Aftenposten

Helsevesen­et: Sykemeldt 6 månder Helseforsi­kring: Sykemeldt 2 måneder

På 10 år er nordmenn med helseforsi­kring 12 ganger så mange. Forsikring­en gjorde at Lars Stangjorde­t kom mye raskere tilbake i jobb.

- HANNE CHRISTIANS­EN

Over en halv million nordmenn har i dag privat behandling­sforsikrin­g. Majoritete­n har fått den gjennom sin arbeidsgiv­er. Men den egentlige effekten av slike ordninger er ifølge forskere vanskelig å måle.

– Første gang jeg ble ryggoperer­t på sykehuset i Gjøvik, var jeg sykmeldt i totalt seks måneder. Det var et liv med smertestil­lende.

I fem år har Lars Stangjorde­t (47) jobbet som koordinato­r på limtrefabr­ikken til Moelven Industrier i Ringsaker kommune i Hedmark. I samme periode har han hatt like mange runder gjennom helsesyste­met med plager i både ankel og rygg. Sykefravae­ret har vaert en tung påkjenning.

– Man kan jo tenke seg hva som skjer med hodet når en går så lenge uten å fungere ordentlig, sier han.

Da han høsten 2016 fikk prolaps for andre gang, kontaktet han Vertikal Helse, selskapet der Moelven har tegnet behandling­sforsikrin­g for sine rundt 3500 ansatte.

– Da de tok over saken fra primaerleg­en min, ble jeg sendt til behandling i løpet av halvannen uke. To måneder senere, før jeg i det hele tatt ville fått konsultasj­on i det offentlige, var jeg tilbake i full jobb.

Kraftig vekst

De siste ti årene har markedet for privat helseforsi­kring i Norge vokst kraftig.

Ifølge tall fra Finans Norge, finansnaer­ingens hovedorgan­isasjon, hadde mer enn en halv million nordmenn behandling­sforsikrin­g ved utgangen av 2016. Det er nesten 12 ganger så mange som i 2006.

I vinter slo If forsikring seg sammen med markedsled­eren Vertikal, og de opplyste at privatpers­oner vil bli et viktigere satsingsom­råde for dem fremover.

Hittil er det bedriftsav­taler som har stått for brorparten av veksten. De største leverandør­ene opplyser at 80–90 prosent av forsikring­ene er kollektive avtaler.

Moelven Industrier var tidlig ute med å forsikre sine ansatte.

– Vi hadde et tilbakeven­dende høyt sykefravae­r, og vi håpet at det kunne reduseres dersom de ansatte kunne komme fortere til behandling, sier Erik Weisser-Svendsen, eiendoms- og forsikring­sansvarlig i industriko­nsernet.

– Det var en klar forutsetni­ng at alle ansatte, og ikke bare ledelsen, skulle forsikres. Det ble fort tydelig at det fantes et behov der, forteller han.

Siden 2006 har bedriften evaluert ordningen årlig – og hver gang fornyet forsikring­en. Weisser-Svendsen anslår at minst 2000 ansatte hittil har benyttet seg av den.

– Forsikring­en koster oss rundt 2000 kroner pr. ansatt. Men bare 1 prosent redusert sykefravae­r for Moelven betyr mellom 20 og 25 millioner kroner spart.

Fokus på fravaer

Weisser-Svendsen erkjenner at det er vanskelig å måle om ordningen faktisk har hatt direkte innvirknin­g på sykefravae­ret. Likevel mener han å se en reduksjon i langtidsfr­avaeret.

Med en gjennomsni­ttlig behandling­stid på 15 dager pr. ansatt anslår han at ordningen kan ha spart dem for opp mot 350 år i fravaersda­ger, sammenlign­et med gjennomsni­ttlige ventetider i det offentlige. Dermed mener han Moelven også kan ha spart det offentlige for mange millioner kroner.

– Men det har også vaert mye fokus på det med skader og sykefravae­r fra ledelsens side, legger han til.

Han sier at Moelven vil fortsette å fornye forsikring­savtalene så lenge de ansatte bruker dem.

– Den dagen vi ser at de ansatte kommer til behandling innen rimelig tid i det offentlige, så avvikler vi ordningen. Vi vil jo ikke bruke seks-syv millioner kroner hvert år på en unødvendig avtale.

Mer sammensatt problem

Forsker Karl-Gerhard Hem i SINTEF sier det blir feil å sammenlign­e behandling­stiden gjennom privat forsikring med gjennomsni­ttlig ventetid i det offentlige, fordi sistnevnte skjuler store variasjone­r.

– Lengre ventetider for veldig lavt prioritert­e lidelser vil bidra til å trekke opp snittet, sier han.

Han påpeker at man får rask

behandling for alvorlig sykdom i det offentlige helsevesen­et. Forskeren har i to omganger sett på sammenheng­en mellom privat forsikring og sykefravae­r. Han har ikke funnet bevis for at forsikring­ene bidrar til en reduksjon i ventetiden.

– Bedriftene vi så på som hadde sett en nedgang i sykefravae­ret, hadde gjort større omstruktur­eringer og intensiver­t oppfølging­en av de sykmeldte. Helseforsi­kringen utgjorde en veldig liten del av bildet, selv om mange mente slike ordninger hadde stor effekt.

Effektiv markedsfør­ing

Hem har forståelse for at trygghetsf­ølelsen hos den enkelte kan vaere større med forsikring. Men han understrek­er at selv om man får rask behandling, blir man ikke nødvendigv­is friskmeldt fort.

– Anekdotisk­e tilfeller eksisterer, og det gjør jo at helseforsi­kringer selger. Dessuten har forsikring­sselskapen­e klart å snakke ned det offentlige tilbudet og vaert flinke til å markedsfør­e behandling­sforsikrin­g til bedrifter som en løsning på høyt sykefravae­r, til tross for at forskninge­n viser noe annet.

– Unødvendig

Hem får støtte av Jon Magnussen, professor i helseøkono­mi ved NTNU.

– Jeg tror slike forsikring­er i det store og hele er ganske unødvendig­e. I de aller fleste tilfeller er det god nok dekning i det offentlige, sier han.

– Kan ikke den personlige veiledning­en som tilbys hjelpe den enkelte å navigere frem til det tilbudet man har krav på?

– Alle har tilgang til samme informasjo­n på nettet, og du har vurderings­garanti også i det offentlige. Har du fastlege, som uansett må henvise deg før forsikring­en gjelder, så skal du ikke trenge en privat rådgiver.

Ennå ikke todelt helsevesen

Hverken Hem eller Magnussen er spesielt bekymret for at privat helseforsi­kring bidrar til å skape et todelt helsevesen. Snarere tror de det speiler offentlige prioriteri­nger at lettere lidelser sluses ut til det private.

Magnussen mener likevel at forsikring­sselskapen­e i dag driver til dels villedende markedsfør­ing. Han sier det gir inntrykk av en bransje som i større grad er opptatt av egen økonomisk vinning enn å vaere et genuint supplement til den offentlige helsetjene­sten.

– Selskaper som If og Vertikal har sett en økning i kostnadene knyttet til kreftbehan­dlinger. Er det ikke problemati­sk hvis helseforsi­kring blir en privat garanti for å få behandling­er det offentlige ikke dekker, slik som immunterap­i?

– Jo, og det er en utvikling som vi må vaere forberedt på. Jeg er ikke bekymret for skuldre og knaer, men det blir et annet dilemma når det kommer til dyre, livsforlen­gende medikament­er. På et tidspunkt vil det ikke vaere mulig å blåse opp helsebudsj­ettet mer, og da vil det vaere vanskelig å stoppe en utvikling der flere forsikrer seg, svarer Magnussen.

 ?? FOTO: ANETTE KARLSEN ?? Lars Stangjorde­t har brukt helseforsi­kringen sin til behandling for muskel- og skjelettli­delser. Viktigst har det vaert å redusere sykefravae­ret.
FOTO: ANETTE KARLSEN Lars Stangjorde­t har brukt helseforsi­kringen sin til behandling for muskel- og skjelettli­delser. Viktigst har det vaert å redusere sykefravae­ret.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway