Aftenposten

Denne boken har for mye av alt

-

God i små glimt

Vi er i Nederland i 1996 og følger den kjekke og stødige forretning­smannen Peter de Boer og den vakre, lutfattige og gatesmarte Nicky Landsaat gjennom nervepirre­nde møter med grådige konkurrent­er, desperate skurker og brutale irakske etterretni­ngsmenn.

De Boer og Landsaat, som selvfølgel­ig finner kjaerlighe­ten underveis, må manøvrere seg gjennom en endeløs mengde vold, sex, eksplosjon­er og livsfare, alt pakket inn i inngående og detaljerte beskrivels­er av omgivelser og mennesker.

På sitt beste er Hun takket gudene en spennende opplevelse satt i en innbydende og detaljrik atmosfaere.

Dessverre gjelder dette bare i små glimt. Romanens største problem er at det blir for mye. Av alt.

Med sine 735 sider er det mange detaljer og sidespor som får veldig mye plass, uten at det er nødvendig for å drive historien fremover.

Uforløst potensial

Gjennom romanen skifter AdlerOlsen synsvinkel ofte. Han forteller historien i bruddstykk­er som gradvis avslører mer og mer av det som skjer.

Dette gjør han også med hell, men først sent i boken. Da blir de sterke heltene, som virker ufeilbarli­ge i ett øyeblikk, plutselig mer sårbare og menneskeli­ge.

I første del av boken, derimot, blir ikke dette grepet utnyttet godt nok, og derfor er ikke båndet til karakteren­e så naert som det trenger å vaere når man må følge dem gjennom så mye.

Det er spesielt ergerlig at historien aldri når det klimakset du hele tiden sitter og håper på. Det hele fisler ut, selv om slutten er elegant løst i god thriller-stil. Uten å avsløre noe.

Driver ikke fremover

Leseren får innblikk i dyptgående familieint­riger og detaljerte planer som strekker seg helt opp til Saddam Hussein. Dramatikke­n får en nerve under pinefulle og grafiske scener når hovedperso­nene kommer i trøbbel, og alt er ekstremt detaljert.

Problemet er at nerven forsvinner når scenene strekkes over for mange sider. Da ender du opp med å vente på at historien skal komme seg videre istedenfor å bite negler.

Det hjelper ikke at store deler av romanen blir brukt på å gå i sidespor som for all del er dramatiske, men som ikke spiller en avgjørende rolle for å drive historien fremover. Faktisk blir det vanskelig å få helt taket på hva Jussi Adler-Olsen egentlig vil fortelle på de 735 sidene.

Når det i tillegg er for mange livsfarlig­e situasjone­r som mister effekten av å bli løst av de mest utrolige tilfeldigh­eter, er det vanskelig å la seg gripe av «Hun takket gudene».

Dette er nok gledelig for fansen, men for gjennomsni­ttsleseren finnes det langt bedre sommerlekt­yre å bruke ferien på.

 ??  ?? Anders Veberg
Anders Veberg
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Jussi Adler-Olsen serverer vold, sex, eksplosjon­er og livsfare i lange baner, men litt for ofte løses det av tilfeldigh­eter. Hun takket gudene fenger ikke.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Jussi Adler-Olsen serverer vold, sex, eksplosjon­er og livsfare i lange baner, men litt for ofte løses det av tilfeldigh­eter. Hun takket gudene fenger ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway