Aftenposten

Albert Kolstad

- Torkel Snellingen

Øyelege Albert Kolstad døde 3. Juli naer 88 år gammel og med ham er Norges fremste u-landsoftal­molog gått bort. Han vokste opp i Oslo og ble øyelege som sin far og farfar. Han overtok praksisen i Grensen, men søkte større faglige utfordring­er i første omgang på Ullevål sykehus og senere utenfor landets grenser.

Han dro til Tanzania på 1970-tallet. Så ble det Sudan og Seychellen­e. I 1979 ble han rekruttert av Verdens Helse Organisasj­on som en sentral medarbeide­r for gjennomfør­ing av en landsomfat­tende undersøkel­se av forekomst og årsak til blindhet i Nepal.

Dette ble starten på en kjaerlighe­t til folk og land som siden ble en stor del av ham. I det området han gjorde feltarbeid­et på grensen til India i Vest- Nepal ble det funnet at hele 4 % av befolkning­en var blinde.

Med Kirkens Nødhjelp som viktigste finansieri­ngskilde jobbet han tett med den nasjonale interesse organisasj­on ansvarlig for utvikling av øyehelsetj­eneste for landet og fikk etablert to øyesykehus. Pasientene kom fra målgruppen­e som Albert var opptatt av, etniske minoritete­r, lavkaster og de fattige.

I sitt arbeid i Nepal gikk Albert Kolstad sine egne veier og gjorde det han mente var best, selv om det kunne gå på tvers av det som til enhver tid var opplest og vedtatt. Med en ydmykhet og respekt for de svakeste og med en realistisk tilnaermin­g til lokal baerekraft satt han seg ambisiøse mål – og når han først hadde satt seg et mål, så var det dette det aller meste dreide seg om. Slik ble det nytenkning og tråkket opp nye spor. Øyesykehus­ene han etablerte i Vest-Nepal – Geta og Rapti Eye Hospitals – utfører i dag over 30 000 øyeundersø­kelser og 10 000 øyeoperasj­oner årlig.

I brevet fra kolleger ved Geta står det:

“His contributi­on for eye care in Nepal is incomparab­le … having helped tens of thousands of poor Nepalese to see this beautiful world ... the impact of his work continues beyond his life».

Albert Kolstad levde et langt og rikt liv i Albert Schweitzer’s ånd.

«Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. The purpose of human life and happiness is to serve, and to show compassion and the will to help others».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway