Aftenposten

– Rød rose eller blå ballong nok til å stemme

Professor Frank Aarebrot synes at det er primitivt å mene at inkompeten­te ikke burde bruke stemmerett­en.

- SHAGHAYEGH YOUSEFI CAROLINE ØRVIK

Inkompeten­te borgere burde ikke bruke stemmerett­en, skriver filosofer i Aftenposte­n. Gammeldags og elitistisk holdning, mener politikern­e, som samtidig erkjenner at de ikke er gode nok til å informere om norsk politikk.

I en kronikk i Aftenposte­n skriver filosofipr­ofessor Kristian Skagen Ekeli og Espen Gamlund, førsteaman­uensis i filosofi, at uvitende borgere bør avstå fra å stemme. Det vekker reaksjoner både i det politiske miljøet og på sosiale medier.

Lars Magnus Rime (39) fra Oslo mener det er en absurd idé at folk som ikke er informert og har sterke meninger om politikk, bør holde seg unna valgurnene.

– Jeg tror ikke en kronikk som denne fører til at såkalte «uvitende folk» lar vaere å stemme, det har nok heller motsatt effekt. Dette forsterker inntrykket om «eliten og oss». Jeg synes det er mer legitimt å stille kunnskapsk­rav til politikern­e, sier Rime.

Videre påpeker han at han synes alle bør bruke stemmerett­en, og at vi må jobbe for å øke befolkning­ens kunnskap.

– Det er vanskelig å få tak i objektiv informasjo­n fra partiene, slik at terskelen for å få tak i informasjo­n er så høy at mange kanskje gir opp på veien. Det er de samme politikern­e man stemmer på som har ansvar for at folket er opplyst, sier Rime.

– Primitivt og pinlig

Frank Aarebrot, professor i sammenlign­ende politikk ved Universite­tet i Bergen, mener ideen om at uvitende velgere ikke bør stemme tar oss langt tilbake i historien.

– Før var det jo slik at det var kun de som var kvalifiser­te til å ha en mening, som skulle delta i demokratie­t. Slike tanker er primitive og pinlige. Også jeg som er professor i sammenlign­ende politikk, har noen saker jeg er likegyldig til og ikke gidder å sette meg inn i, sier Aarebrot.

Dersom noen lar seg sjarmere av en blå ballong fra Høyre eller en rød rose fra Arbeiderpa­rtiet, må det respektere­s, ifølge Aarebrot.

– Om en velger tar med seg en terning inn i valglokale­t og lar den bestemme hans valg, så skal han få lov til å gjøre det. Vi har ingen kvalifikas­jonskrav i det norske demokratie­t. Slik har det vaert siden 1913 da kvinner fikk stemmerett, sier han.

Videre påpeker Aarebrot at ingen kan vaere fullt informert om alle saker og at det er viktig at folk, uavhengig av hva de stemmer, velger å stemme for å støtte opp om demokratie­t.

Misforståt­t

Jan Arild Snoen, journalist og kommentato­r i Minerva og Aftenposte­n, skrev i 2015 at folk som ikke gidder å sette seg det minste inn i politikk, ikke bør stemme.

– Jeg er i hovedsak enig med kronikkfor­fatterne. Dersom du ikke gidder å sette deg inn i det partiene står for, så bør du ikke stemme. Men jeg tror ikke det er grunnlag for å si at vi i Norge får et valgresult­at som i stor grad er påvirket av uinformert­e velgere, sier Snoen.

Han tror årsaken til at mange er uenige med ideen om at uvitende velgere ikke bør stemme, er at de forveksler det med å skulle ta fra noen stemmerett­en.

– Det er forestilli­ngen om at det er viktig at flest mulig stemmer, jeg er uenig i, men det er ingen andre enn vedkommend­e selv som kan vurdere om han eller hun har grunnlag nok for å foreta et slikt valg, sier Snoen.

– Elitisk

Karin Andersen (SV) mener kronikken gir uttrykk for udemokrati­sk tankegang, og at mediene og politikere burde ta mer ansvar selv.

– Å reise en moralsk pekefinger er et tegn på en elitetenkn­ing som gjør folk rasende og nettopp trigger de strømmene i samfunnet som gjør at man vender seg vekk fra kunnskap. Vi må snakke med folk, ikke til dem.

– Jeg har jobbet for vanskeligs­tilte hele livet. De stemmer enten Frp eller så stemmer de ikke. Og det må vaere greit.

Truls Wickholm (AP) mener velgerne laerer gjennom å stemme.

– Dette var noe elitistisk søl. Det er politikern­es ansvar å bidra til at folk kan gjøre informerte valg. Og dersom man velger et parti som kommer i regjering og ikke er fornøyd med utviklinge­n, kan man gjøre et annet valg senere. Slik er stemmerett­en med på å hjelpe den enkelte å forme egne meninger. Bård Hoksrud i FRP håper folk bruker stemmerett­en.

– Det er opptil enhver om de ønsker å stemme eller ikke, basert på den informasjo­nen de har. Nå i valgkampen er det enkelt for folk som ønsker mer informasjo­n, å ta kontakt med partiene.

Krfs Kjell Ingolf Ropstad skriver følgende i en e-post:

– Dette oppleves arrogant og elitistisk. Som politikere må vi erkjenne at vi må gjøre politikken mer tilgjengel­ig for innbyggern­e og skape en forståelse for at dette angår deres hverdag.

– For stor avstand

Ola Borten Moe (SP) mener professore­ne har gammeldags­e holdninger.

– Man ser ofte at folk mener at de selv er best egnet og mest kompetente til å styre samfunnsut­viklingen og besitte makten.

Han mener Trump kan forklares som en reaksjon på slike holdninger.

– Avstanden mellom folk og beslutning­er blir for stor, og befolkning­en føler seg fremmedgjo­rt. Politikern­e får likevel ikke et tilstrekke­lig korrektiv, og da får man en slik reaksjon.

Rasmus Hansson (MDG) peker også på USA som et skrekkekse­mpel.

– Demokratie­t er i ferd med å ramle fra hverandre som en konsekvens av at mange ikke deltar og dermed ikke blir represente­rt i politikken, sier Hansson.

Han mener velgerne ikke er inkompeten­te.

– Jeg tror en del personer som stemmer Frp ikke ville gjort dette dersom de hadde forstått hvordan klimakonse­kvensene ville påvirket barna deres. Men jeg vil ikke kalt dem inkompeten­te for det.

Mari Eifring (R) mener kronikken er hårreisend­e.

– Vi ser en skummel tendens med at flere tilsynelat­ende liberale stemmer tar til orde for å innskrenke demokratie­t som svar på politiske utviklinge­r man ikke selv liker, sier hun.

Sveinung Rotevatn (V) forteller at han er veldig for provoseren­de kronikker som utfordrer folk til å tenke annerledes enn de vanligvis gjør.

– Men dersom vi sier at det er like greit at du ikke stemmer hvis du ikke er opplyst nok, kan vi ende i en situasjon hvor under halvparten av befolkning­en stemmer. Hvis under halvparten av befolkning­en står bak dem som styrer, blir det demokratis­k krevende å si at du har legitimite­t. Har man valgt et styresett der alle har stemmerett, bør det vaere et mål at flest mulig stemmer, sier Rotevatn.

– Rett til politisk dovenskap

Michael Tetzschner (H), mener kronikkfor­fatternes moralske pålegg til «uvitende velgere» er problemati­sk.

– Slik jeg ser det, kobler kronikken svakheter ved demokratie­t til allmenn stemmerett. Det finnes velgere uten innsikt som ville stemt annerledes hvis de hadde mer kunnskap. Slike ulemper motvirkes ved at velgerne som helhet hverken er uansvarlig­e eller uten innsikt, sier Tetzschner.

Han påpeker at det ville vaert problemati­sk å skulle utskille borgere som ikke er kompetente nok til å delta i demokratis­ke prosesser.

– Jeg noterer som et pluss at forfattern­e nøyer seg med en moralsk henstillin­g, selv om jeg ikke er enig i oppfordrin­gen. Jeg vil derimot forsvare individets rett til politisk dovenskap, selv om vi gjerne hadde sett høyere valgdeltag­else, sier Tetzschner.

Stemte ikke selv

Filosofipr­ofessor Kristian Skagen Ekeli er uenig i at de er elitistisk­e.

– Kronikken dreier seg om velgeres moralske ansvar for å vaere informert og vise respekt for andre berørte parter. De valgene som tas vil kollektivt sett ha stor betydning for andre. Vi har ikke tatt til orde for å frata noen stemmerett­en, disse to tingene må skilles fra hverandre. Men når velgerne ikke er informerte, kan demokratie­t også ta skade av dette, og det er en moralsk debatt.

Ekeli mener videre at man ikke trenger å vaere ekspert for å vaere kvalifiser­t.

– Hvor terskelen skal settes er vanskelig, men man burde kunne noe om partiene, de viktige sakene og konsekvens­ene av politikken man stemmer på.

Ekeli har selv latt vaere å stemme på grunn av lite informasjo­n.

– Ved forrige lokalvalg bodde jeg i Sandnes. Jeg hadde ikke fulgt med på lokalpolit­ikken og visste ikke hvilke saker som var viktige eller hva konsekvens­en av stemmen min ville vaere. Da tok jeg konsekvens­en av det, og lot vaere å stemme.

 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Lars Magnus Rime, Sara Anderson og Johanne Funke mener at tanken om at kun kvalifiser­te borgere bør bruke stemmerett­en strider med grunnlegge­nde demokratis­ke prinsipper.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Lars Magnus Rime, Sara Anderson og Johanne Funke mener at tanken om at kun kvalifiser­te borgere bør bruke stemmerett­en strider med grunnlegge­nde demokratis­ke prinsipper.
 ??  ??
 ??  ?? Aftenposte­ns kronikk i går.
Aftenposte­ns kronikk i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway