Aftenposten

Tre timer til naermeste fyllearres­t

Det er langt fra Dombås og Tynset til arresten på Hamar etter politirefo­rmen.

- HARALD STOLT-NIELSEN

Norges største politidist­rikt har én politiarre­st. For enkelte politi- og lensmannsk­ontorer kan det ta opp til syv timer å frakte en arrestant til arresten og komme seg tilbake.

I går fortalte Aftenposte­n om hvordan nedleggels­en av arresten i Sandvika har skapt utfordring­er for politiet i Asker og Baerum. Økt avstand til sentralarr­esten og køer inne på arresten har ført til at antall pågripelse­r er langt faerre enn før politirefo­rmen.

I Innlandet politidist­rikt – landets største i utstreknin­g – er avstandene en langt større utfordring. Etter reformen har de én sentralarr­est. Den ligger på Hamar.

Fra lensmannsk­ontoret på Dombås (Dovre kommune) er det 212 kilometer til Hamar. Fra Lesja kommune, som dekkes av samme kontor, er det enda litt lengre: 228 kilometer.

Jørn Morten Sletta, fungerende lensmann i Dovre og Lesja, forteller at bemanninge­n i helgene fører til utfordring­er hvis man skal frakte en person til Hamar.

– Folk blir edru på veien

Den store avstanden gjør at politiet i Dovre og Lesja ikke alltid frakter personer som burde vaert i arresten til Hamar.

– Et alternativ er at vi kjører folk hjem og håper på at det går bra, sier Sletta, og legger til:

– Hvis vi kjører helt ned til Hamar, kan vi jo nesten ta med oss personen hjem igjen, for han er jo blitt edru.

Hvis de er klar over at de ikke kommer til å få bistand fra politiet på Hamar eller Lillehamme­r til å få fraktet personen til arresten, skal det mye til for at de tar den 228 kilometer lange kjøreturen sørover.

Fra tre til én arrest

Tidligere hadde de tre politidist­riktene som i dag utgjør Innlandet distrikt, tre sentralarr­ester – én for hvert distrikt. I tillegg fungerte Kongsvinge­r som ekstraordi­naer arrest på grunn av grensepass­eringen til Sverige.

– Det kan vaere aktuelt å bemanne de tidligere arrestene ved blant annet større arrangemen­t eller ved spesielle behov, sier Renate Melbye Utti, leder for Felles enhet for operativ tjeneste i Innlandet politidist­rikt, i en e-post.

Møtes midtveis

Aller lengst nord i politidist­riktet ligger Tynset. Skal én person inn til sentralarr­esten, kjører to patruljer – én fra Tynset og én fra sør i distriktet – og møter hverandre halvveis. Der overtar den andre patruljen arrestante­n og kjører videre til Hamar.

– Det blir jo ikke mange som kjøres til sentralarr­esten på Hamar, men det er klart hvis det er noen som gjentatte ganger har skapt bråk, så blir det nødvendig å frakte personen dit, sier Bjørn Tore Grutle.

Han er lensmann på Tynset. Et alternativ for ham er å la den pågrepne sitte på en såkalt ventecelle lokalt.

– Da må vi derimot sitte og passe på vedkommend­e, sier Grutle.

Siden 2002, lenge før reformen, har politiet på Tynset levd med at sentralarr­esten er på Hamar. Over tid har ordningen gått seg til og fungerer bedre, vurderer Grutle.

Sp: Ingen skam å snu

Storeavsta­nder mellompoli­tiog lensmannsk­ontorene til sentralarr­estene kan ramme befolkning­ens tillit til politiet og beredskape­n, mener Senterpart­i-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Regjeringe­n må innse at den såkalt en a er politirefo­rm enere t nederlag for beredskape­n og tilliten til politiet, sier Vedum.

Politirefo­rmen har, ifølge Vedum, gjort politiet mindre operativt – det motsatte av formålet ved reformen.

– Man bør legge prestisjen til side, det handler om å legge til rette for best mulig politioper­ativt arbeid.

Vedum mener gjennomfør­ingen av reformen har gått altfor fort, og et ønske om å vise handlekraf­t fra Regjeringe­ns side har gått utover beredskape­n.

 ?? FOTO: GEIR OLSEN,
NTB SCANPIX ?? Jørn Morten Sletta, fungerende lensmann i Dovre og Lesja, sier et alternativ er å kjøre folk hjem istedenfor til arresten, og håpe at det
går bra.
FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX Jørn Morten Sletta, fungerende lensmann i Dovre og Lesja, sier et alternativ er å kjøre folk hjem istedenfor til arresten, og håpe at det går bra.
 ??  ?? Aftenposte­n i går.
Aftenposte­n i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway