Aftenposten

Spøkelset forsvinner ikke

Anders Behring Breivik vil trolig fortsette å inspirere galninger, gjøre vondt for de fleste og hefte ved dem som befinner seg i samme ideologisk­e landskap.

-

22. juli 2016:

1. I München publiserer 18 år gamle David Ali Sondaly en oppdaterin­g på en falsk Facebook-profil. Han håper å lokke til seg tyrkisk ungdom med beskjeden om at det er gratis mat å få på McDonald’s like ved Olympiasta­dion. Timer senere dreper han ni ungdommer, alle med minoritets­bakgrunn.

Den tysk-iranske tenåringen var svaert fascinert av massemorde­re, Behring Breivik inkludert. Han skal ha skiftet profilbild­e på appen WhatsApp til et av den norske terroriste­n kort tid før massakren.

2. Samme dag intervjues Jonas Gahr Støre (Ap) i Adresseavi­sen, filosofipr­ofessor Arne Johan Vetlesen i Morgenblad­et og Antirasist­isk senters leder Rune Berglund Steen i Vårt Land. De etterlyser, på litt ulike måter, et oppgjør med Behring Breiviks tankegods.

3. Bloggeren Peder Fjordman Jensen publiserer et innlegg på det høyreekstr­eme nettstedet Gates of Vienna. Det er først og fremst et angrep på Arbeiderpa­rtiets palestina politikk, men også en beklagelse over hvor «ekstremt» han selv ble behandlet etter at Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker. Han ble tvunget til å rømme fødelandet sommeren 2011, skriver han. Heksejakte­n mot skribenter som drev «helt legitim kritikk av islam og masseinnva­ndring» var uutholdeli­g.

Disse tre hendelsene fra forrige gang kalenderen viste 22. juli, forteller hver sin historie om konsekvens­ene av terrorangr­epet mot Regjerings­kvartalet og Utøya.

1. Skytingen i München

Skytingen på terrorangr­epets femårsdag forteller at Behring Breiviks vold er en fortsatt trussel, om enn ikke slik han selv ønsket.

Antagelig er denne hendelsen

det angrepet som i størst grad kan sies å vaere inspirert av Behring Breivik. I likhet med andre tilfeller der det har vaert trukket linjer til Behring Breivik, handler imidlertid inspirasjo­nen først og fremst om selve voldsbruke­n til den norske terroriste­n.

Hverken Sondaly eller Adam Lanza, gjerningsm­annen bak Sandy Hook-massakren i USA i 2012, viste spesielle tegn på å dele Behring Breiviks politiske ideer. Også for «den polske Behring Breivik», kjemiprofe­ssoren Brunon Kwiecien, viste den ideologisk­e forbindels­en seg svak. Han hadde en paranoid skepsis til myndighete­ne, men var for eksempel ikke opptatt av islam i det hele tatt. Den 29 år gamle tsjekkeren som angivelig planla terror med BehringBre­ivik som forbilde i 2012, viste seg å vaere et rent psykiatris­k tilfelle.

Det er de aller mest ekstreme voldsfa natikerne som har latt seg inspirere av Anders Behring Breiviks ufattelige vilje til å begå grusomhete­r. At han kan fortsette å inspirere slike, er dessverre en permanent risiko. Som politisk terrorist har Behring Breivik derimot fått liten anerkjenne­lse selv i marginale høyreekstr­eme miljøer, der de aller fleste har vaert opptatt av å distansere seg totalt fra Behring Breivik.

2. Behovet for oppgjør

Behovet for et oppgjør med Behring Breiviks tankegods forteller hvordan han fortsatt er et verkende sår i norsk samfunnsli­v, og sannsynlig­vis alltid kommer til å vaere det.

Islamistis­ke terrorangr­ep bekjempes best ved å «keep calm and carry on», kombinert med erkjennels­en av at problemet har noe med islam å gjøre – at «det brenner i islams hus», i Mohammed Usman Ranas språkdrakt. Men i Norge problemati­seres det stadig at samfunnet i for stor grad har gått videre etter 22. juli, nesten som om ingen ting har hendt.

Frustrasjo­nen er fortsatt til stede over at det anses utidig å påpeke når aktører i det offentlige ordskiftet innehar likhetstre­kk med Behring Breiviks politiske oppfatning­er. Ikke minst blant de mange politisk engasjerte menneskene som ble direkte berørt av terroren.

At Behring Breiviks vold gis individual­istiske forklaring­er – en vanskelig barndom, en patologisk narsissism­e – når islamistis­ke angrep alltid blir gjenstand for systemiske forklaring­er, er vanskelig å akseptere for mange.

3. Fjordmans avvisning

Fjordmans bloggpost demonstrer­er hvorfor dette «oppgjøret» er så vanskelig. Et stykke på vei har den høyreekstr­eme bloggeren rett: Fjordman spesielt, men også Behring Breiviks inspirator­er mer generelt, opplevde en unison, massiv fordømmels­e i tiden etter terrorangr­epet. Oppmerksom­heten rundt nettets ekkokamre, konspirato­riske nettsteder, kontrajiha­disme som fenomen og hatretorik­k var enorm.

Men så? Hva skjer når de som har hatt påvirkning på Behring Breiviks idéverden ikke er villige til å endre sine synspunkte­r? Det er ikke åpenbart at større doser fordømmels­e og moralsk indignasjo­n er riktig medisin om målet er et endelig oppgjør med fremmedfie­ndtlig tankegods.

Grensen for hva som skulle inkluderes i et slikt oppgjør vil naturligvi­s avhenge av hvor man selv står politisk i disse spørsmålen­e. Selve diskusjone­n om hva som er fremmedfie­ndtlig retorikk kan vaere vel så fruktbar som ideen om et endelig oppgjør med det samme.

Ikke bare «legitim kritikk»

Derfor bør heller ikke Fjordmans påstand om at han bare har bedrevet «legitim kritikk av islam og masseinnva­ndring» forbigås i stillhet.

Behring Breiviks såkalte manifest er oppkalt etter en av Fjordmans tekster. I denne «europeiske uavhengigh­etser k la e ringen» krever han, «på vegne av Europas borgere», at myndighete­ne stopper all muslimsk innvandrin­g, frigir alle papirer som beviser eksistense­n av Eurabia-nettverk, legger ned EU og avvikler multikultu­r al ismen.

Om kravene ikke innfris, vil borgerne «ta de nødvendige skritt for å besørge vår sikkerhet og nasjonale overlevels­e», skriver Fjordman.

Uansett hvor sterk avstand Fjordman tar fra Behring Breiviks handlinger, er det like fullt et faktum at bloggeren var terroriste­ns ideologisk­e hoved inspirasjo­n. Den assosiasjo­nen blir han aldri kvitt.

Å fremme konspirasj­onsteorier, mane frem enkle fiendebild­er og bruke borgerkrig­slignende retorikk gjøre nikket il medskyldig for terroren som rammet Norge for seks år siden.

Men fremmedfie­ndtlig er det like fullt.

 ??  ??
 ?? Andreas Slettholm
Kommentato­r ??
Andreas Slettholm Kommentato­r
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway