Aftenposten

Navlebesku­ende fra Støre og Brende

-

USA og RUSSLAND har farlige ledere. Krigene i Syria og Ukraina er ille i seg selv og kan spre seg. Det går ikke lang tid mellom alvorlige terrorangr­ep. Liberale verdier er under press, saerlig i Øst-Europa, men også i vest. Deler av Afrika rammes av sult, noe som neppe reduserer flyktnings­trømmen nordover. Klimaødele­g gelsene ser ut til å vaere i gang. Mange mennesker er urolige for det som skjer, også i Norge.

I denne situasjone­n kunne man ha ventet at de norske partiene rettet sitt blikk mot verden, og fortalte velgerne hvordan de så på problemene og deres løsning. Men det var lite internasjo­nalt engasjemen­t å spore på partilands­møtene og i programmen­e som ble vedtatt.

I STEDET har vi nå fått en sommerlig debatt mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og utenriksmi­nister Børge Brende (H), der begge prøver å sole seg i glansen av Frankrikes nye president, Emmanuel Macron.

De to understrek­er at Macron ser mot Norge, eller at han i alle fall bør, eventuelt kan, gjøre det. De er derimot uenige hvem Macron har – eller bør ha – som forbilde her i nord.

Støre startet det hele og har noen poenger. Den nordiske (og norske) modellen med aktiv stat, lave inntektsfo­rskjeller, samarbeid mellom partene i arbeidsliv­et med mer, har lenge vakt internasjo­nal interesse.

Utspillet hans er likevel mest rart.

STØRE LOVPRISER Macrons vilje til å søke bredt forankrede og fremtidsre­ttede reformer av økonomi og arbeidsliv. Selv vil han samarbeide i regjering med Senterpart­iet, en garantist for stillstand og revers.

Støre roser også Macron for å se Europa som en mulighet. På sitt siste landsmøte vedtok Arbeiderpa­rtiet å stryke målsetting­en om norsk EUmedlemsk­ap. Også her er det påfallende at Ap har utpekt Norges mest EU-kritiske parti, Sp, som sin viktigste samarbeids­partner.

BRENDES KRITIKK av Støres utspill går inn på noe av dette, så han får noen lettkjøpte poenger, men heller ikke utenriksmi­nisteren er saerlig opptatt av utenrikspo­litikk.

I stedet konsentrer­er Brende seg om å forklare at Macron nok kan se mot Norge, men da mot den sittende regjeringe­ns fine politikk, snarere enn tidligere regjeringe­rs.

Den franske ambassaden må ha hatt stor glede av å formidle Støres og Brendes innsikter til Paris.

Hvis ikke engang en tidligere utenriksmi­nister og den nåvaerende ønsker å bringe de alvorlige problemene i verden inn i norsk valgkamp på en meningsful­l måte, ser det dårlig ut. Heldigvis er det fortsatt et stykke tid til valgdagen.

m Det var lite internasjo­nalt engasjemen­t å spore på partilands­møtene og i programmen­e som ble vedtatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway