Aftenposten

Dette er saken

-

Problemati­sk incentiv

– For eksempel er det slik at de fleste tilfeller av prolaps vil gå over av seg selv. Det krever en klok tilnaermin­g fra helsevesen­et hvor man tar seg tid til å vente og se om det går over med riktig trening, fremfor å operere med én gang. Kirurgiske inngrep innebaerer en risiko for komplikasj­oner og langt mer komplisert­e ryggsmerte­r på lengre sikt, sier Brelin.

Han spør seg hvorvidt det bidrar til riktig tilnaermin­g at den som tar beslutning­en om å operere, også tjener på det økonomisk.

– Vi ser at det opereres hyppigere i det private, sier han.

Kan gi forlenge lidelsen

Aftenposte­n skrev denne uken om ansatte ved Moelven Industrier som har behandling­sforsikrin­g gjennom jobben. Konsernet har opplevd at sykefravae­ret er blitt kuttet med flere måneder som et resultat av at de har kommet raskere til behandling.

Brelin understrek­er at han har full forståelse for at pasienter som lever med store smerter, velger løsninger de tror vil gi raskere behandling. Men han advarer mot at forhastede operasjone­r kan medføre problemer senere.

– Vi sier ikke dette for å holde tilbake på ressursene, det handler om en bekymring for pasienten det gjelder. Jeg har selv opplevd at pasienter kommer tilbake med komplikasj­oner etter operasjone­r som kanskje ikke var nødvendige.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) sitter i helse- og omsorgskom­iteen Aftenposte­n skrev denne uken at 12 ganger så mange nordmenn har privat helseforsi­kringer i dag sammenlign­et med for ti år siden.

Flestepart­en av dem som har slik behandling­sforsikrin­g, har fått den gjennom arbeidsgiv­er. De fleste bruker forsikring­en til å dekke lettere skader som muskel- og skjelettli­delser, men forsikring­sselskapen­e oppgir også at de har sett en økning i erstatning for behandling av hjertesykd­om og kreft.

Forskere mener at det ikke finnes bevis for at slike ordninger får ned det totale langtidsfr­avaeret i bedrifter som er omfattet. på Stortinget. Hun mener at legene også i det private har høy etisk beredskap for å ta beslutning­er i henhold til prioriteri­ngsprinsip­pene.

– Jeg tror at vi skal ta på alvor at både over- og underbehan­dling kan vaere en utfordring i norsk helsetjene­stene, men jeg opplever at helseperso­nellet som tar avgjørelse­ne, er gode portvokter­e, sier hun.

Trøen påpeker at den kraftigste veksten i behandling­sforsikrin­g skjedde under den forrige regjeringe­n. Hun mener det offentlige­s økte innkjøp av ledig privat kapasitet har medført at faerre nå står i kø.

– Det er en svaert positiv trend at kurven for behandling­sforsikrin­ger nå flater ut. Jeg frykter at dette vil snu dersom vi får et regjerings­skifte og Ap reverserer ordningen med fritt behandling­svalg som har bidratt til å få ned ventetiden­e i Sykehus-Norge.

Legeforeni­ngen advarer mot at helseforsi­kringer

kan gi for raske behandling­er som

– Behov for gjennomgan­g

Torgeir E. Micaelsen er helsepolit­isk talsperson for Ap og nestleder i helse- og omsorgskom­iteen på Stortinget. Han mener det trenges en gjennomgan­g av arbeidsdel­ingen mellom de private forsikring­sselskapen­e og den offentlige helsetjene­sten.

– Det er ting som tyder på at en god del av det behandling­sforsikrin­gene tar seg betalt for, utføres av offentlige ansatte og betalte helsearbei­dere.

Han trekker frem attestskri­vingen fastlegene bruker en del av tiden sin på, som et eksempel.

– Jeg mener alle må kunne gjøre sine egne ting med sine egne penger, men jeg er ikke for at det offentlige indirekte skal «subsidiere» markedet for private helseforsi­kringer. Dette kan også bidra til å sette en riktigere pris på helseforsi­kringer, om det blir gjort riktig.

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? De fleste bruker privat helseforsi­kring til å dekke lettere skader som muskel- og skjelettli­delser.
FOTO: STEIN BJØRGE (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) De fleste bruker privat helseforsi­kring til å dekke lettere skader som muskel- og skjelettli­delser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway