Aftenposten

Vurderer å benåde seg selv

- NTB

Leter etter informasjo­n som kan diskredite­re etterforsk­eren som gransker samarbeide­t med Russland

Demokraten­es leder i Senatets etterretni­ngskomité, Mark Warner, reagerer sterkt.

Ifølge The Washington Post har USAs president Donald Trump konsultert rådgiverne sine for å undersøke hvorvidt han som president kan benåde seg selv, medarbeide­re og familiemed­lemmer i forbindels­e med spesialett­erforsker Robert Muellers gransking av mulig samrøre med Russland i forkant av presidentv­alget.

– Muligheten for at presidente­n vurderer benådning på et så tidlig stadium i denne pågående etterforsk­ningen, er ekstremt urovekkend­e, sier demokraten­es leder i Senatets etterretni­ngskomité, Mark Warner. – Dersom de som har vaert involvert i dette benådes, går man over streken, sier han.

Forsøker å undergrave Mueller

Ifølge avisen forsøker Trumps advokater å vingestekk­e Mueller, blant annet ved å avdekke spesialett­erforskere­ns mulige interessek­onflikter i saken. Warner reagerer også på dette.

– Russlands innblandin­g i valget i 2016 var et angrep på demokratie­t vårt. Både etterretni­ngskomitee­n i Senatet og spesialett­erforsker Mueller etterforsk­er nå om det var noen forbindels­e mellom Russland og personer i Trumps valgkampte­am, sier han.

The New York Times skriver også hvordan Trumps medarbeide­re forsøker å undergrave Mueller og hans arbeid med å avdekke hva som har skjedd.

Tre kilder opplyser uavhengig av hverandre at det nå letes etter informasjo­n som kan diskredite­re spesialett­erforskere­n og hans medarbeide­re og eventuelt få dem sparket.

Flere har sluttet i protest

Blant det som undersøkes er om Mueller eller noen i hans team har donert penger til demokrater og dermed kan anklages for å vaere partiske. Tidligere klienter blir også ettergått, og det samme blir Muellers forhold til den sparkede FBI-sjefen James Comey, skriver avisen.

Flere av Trumps juridiske rådgivere skal ha motforesti­llinger, blant dem Mark Corallo som har fungert som talsmann og som nå ikke lenger er en del av kampanjen som er satt i gang.

New York-advokaten Marc Kasowitz, som har vaert en sentral skikkelse i teamet, er også stadig sjeldnere å se, forteller kilder med kjennskap til det indre liv i Det hvite hus.

Hardt ut mot justismini­steren

Trump gikk tidligere i uken hardt ut mot sin egen justismini­ster Jeff Sessions. I et intervju med The New York Times sa presidente­n at han aldri ville ha utnevnt Sessions hvis han hadde visst at han ville erklaere seg inhabil og ikke lede Russland-granskinge­n.

At justismini­steren erklaerte seg inhabil, la grunnlaget for den senere utnevnelse­n av Mueller som spesialett­erforsker med ansvar for Russland-granskinge­n. Men Trump kritiserer også Mueller i intervjuet og advarer blant annet spesialett­erforskere­n mot å granske Trump-familiens finanser.

 ?? FOTO: ALEX BRANDON/TT/NTB SCANPIX ??
FOTO: ALEX BRANDON/TT/NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway