Aftenposten

To døde og 500 skadet i jordskjelv i Egeerhavet

- HARALD STOLT-NIELSEN TOR ARNE ANDREASSEN YNGVE OLAUSSEN

Et jordskjelv med styrke på 6,7 ble natt til i går registrert utenfor den tyrkiske byen Bodrum, ifølge det amerikansk­e jordskjelv­senteret USGS.

Greske myndighete­r bekrefter at to personer, en svenske og en tyrker, er døde og at rundt 120 er skadet på Kos, ifølge landets helseminis­ter. Den tyrkiske helseminis­teren, Ahmet Demircan, melder om naermere 360 skadede.

En nordmann skal vaere hardt skadet etter jordskjelv­et, opplyser utenriksde­partemente­t. Pårørende er varslet. Tilstanden hans var uendret ved 18-tiden i går kveld.

I tillegg skal to svensker og to grekere vaere hardt skadet. Disse og nordmannen ble fløyet til Kreta for behandling, opplyser greske myndighete­r.

Giorgos Halkidios, en tjenestema­nn i de regionale myndighete­ne, sier flere av de skadede lå under en bygning som kollapset.

Begge omkomne og de hardt skadede personene skal ha befunnet seg i samme bar på Kos da taket kollapset som følge av jordskjelv­et, skriver The Guardian.

Flere nordmenn skadet

– Vi har også fått meldinger om at et mindre antall nordmenn skal ha moderate og lettere skader, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er Astrid Sehl i UD til Aftenposte­n.

Hun anbefaler alle i området å følge råd fra lokale myndighete­r og ta kontakt med sine pårørende.

– Vi oppfordrer også nordmenn i området til å registrere seg på reiseregis­trering.no, slik at norske myndighete­r kan formidle eventuell informasjo­n, sier Sehl.

Det er meldt om at skjelvet skal ha forårsaket en mindre tsunami i området.

Borgermest­eren på Kos sier skjelvet har forårsaket store ødeleggels­er.

Ifølge tyrkiske myndighete­r hadde jordskjelv­et en styrke på 6,3 og flere enn 20 etterskjel­v er blitt registrert.

Vitner

Lars Davidsen fra Sandefjord sier til VG at han og flere kamerater satt i bargaten på Kos da de merket jordskjelv­et.

– Bakken ble som gelé, og vi så at toppen av flere bygninger raste ned. Flere personer ble truffet av steinblokk­ene. Vi blir bedt om å bevege oss opp i høyden.

Jan Erik Stensrud, som jobber ved West bar på Kos, forteller til VG at han hørte et voldsomt smell og at en vegg i baren plutselig raste ned.

– Alt i hyllene falt over meg. Da vi dro ut så vi flere hardt skadede mennesker i gatene. Jeg så flere mennesker som kunne vaere døde i gatene. Jeg prøvde å gi førstehjel­p til flere, sier Stensrud.

Bjarne Naerum fra Porsgrunn befant seg også på Kos sammen med familien.

– Vi våknet av kraftige jordskjelv i natt, men alt er ok med oss. Det ristet i hotellet, sier han. Flere nordmenn han snakket med forteller om ødelagte hoteller, og at de har kjent flere etterskjel­v.

Norwegian-flyet de skulle ta hjemover måtte lande på Kreta som følge av jordskjelv­et.

Skader også i Tyrkia

Tyrkiske medier meldte i går om materielle skader på bygninger, blant annet i feriestede­t Bodrum, som ligger rett ved den greske øya Kos. Ingen skal ha blitt drept, men flere personer skal ha hoppet ned fra balkongene sine.

Hagen utenfor sykehuset i Bodrum ble i løpoet av natten fylt opp med skadede mennesker. En del av materialet i taket i akuttmotta­ket falt ned under jordskjelv­et. Legene jobbet derfor med å behandle de skadede ute i hagen.

 ?? FOTO: OSMAN TURANLI, NTB SCANPIX ?? Den populaere ferieøya Kos ble hardt rammet av jordskjelv­et. Mange som befant seg på utesteder ble skadet da bygninger raste sammen.
FOTO: OSMAN TURANLI, NTB SCANPIX Den populaere ferieøya Kos ble hardt rammet av jordskjelv­et. Mange som befant seg på utesteder ble skadet da bygninger raste sammen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway