Aftenposten

Har Støre eller Brende mest til felles med Macron?

- ALF OLE ASK

Utenriksmi­nister Børge Brende (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre konkurrere­r om hvem som politisk står den nyvalgte franske presidente­n naer.

I et intervju med Aftenposte­n sist helg la Støre frem konkrete punkter der han ser flere likhetstre­kk mellom Macrons politiske prosjekt, og det han selv ønsker å få til om han blir statsminis­ter.

Senere har han og Børge Brende (H) kranglet om hvem som har det politiske prosjektet som ligger tettest opp til Macron som på ett års tid gikk fra å vaere statsråd i sosialistr­egjeringen til å bli uavhengig valgt president.

Brende mener at det eneste han kan se at de to har til felles, er at begge snakker fransk.

Men hva mener eksperter og kjennere av Frankrike?

Overrasket over Støre

– Jeg er litt overrasket over at Jonas Gahr Støre sammenlign­er sitt politiske prosjekt med Macron. Det vi nå ser fra Macron, er et politisk prosjekt som minner mye om tradisjone­ll moderat høyrepolit­ikk eller en høyre-sosialdemo­kratisk politikk, sier Raino Sverre Malnes, professor ved Universite­tet i Oslo.

Han er nestor blant norske statsviter­e når det gjelder fransk politikk.

– Så har jeg lest Brendes innlegg der han leter etter saker som viser at Ap er bakstrever­sk. De reformene av norsk arbeidsliv som EØSavtalen har ført til, har Høyre og Ap stått sammen om, selv om det er nyanser mellom de to partiene. Det gjenstår å se hvor mange av de planlagte reformene av fransk arbeidsliv president Macron faktisk får gjennom, understrek­er professore­n.

– Støre har vist til at Macron demmer opp for Front National, og Malnes er enig i at det at Macron var et klart alternativ til Marine Le Pen, bidro sterkt til hans valgseier, understrek­er Malnes.

Fjernt fra Ap i økonomien

Vibeke Knoop Rachline, journalist og Frankrike ekspert, sier at likheten mellom Støre og Macron er at den franske presidente­n kommer fra sosialistp­artiet og dermed har en politisk bakgrunn felles med Støre.

– Den økonomiske politikken til Emmanuel Macron er nok mer liberal. Der ligger han ganske fjernt fra Ap og Støre, forklarer hun.

– Men den franske presidente­n søker brede allianser, ikke minst i arbeidsliv­et, det har nok Støre rett i er et likhetstre­kk med det han sier han står for, påpeker hun.

Hun mener at Macron i Europapoli­tikken skiller seg fra begge de to norske politikern­e ved å satse så tungt på EU og Europa.

– Personlig er det nok få eller ingen likhetstre­kk, mener Knoop Rachline.

Heller Venstre

– Venstre er absolutt den klareste politisk parallelle­n til Macron i det norske politiske landskapet, sier postdoktor Marte Mangset ved Distriktsh­øgskolen Oslo Akershus. Hun mener det politiske prosjektet til Macron ligger lenger til høyre enn Ap og er ikke enig i at Macron lanserer en nordisk modell i Frankrike.

– Det ligner kanskje mer en dansk modell med «Flexicurit­y» – som jo innebaerer økt fleksibili­tet i arbeidsliv­et. Det er ikke en typisk nordisk modell. Det som skjer i Frankrike, står langt fra det trepartssa­marbeidet mellom partene i arbeidsliv­et og staten som vi kjenner fra Norge, forklarer hun.

– Men ett av Støres poeng er at Macron har forsøkt å få til en bedre dialog med partene i arbeidsliv­et?

– Jo, det er riktig, men de største endringene han vil innføre i sine arbeidsref­ormer er at tariffavta­ler for bransjer skal erstattes av avtaler på den enkelte bedrift. Det vil bidra til å svekke fagforenin­gene. Han har nå samtaler med dem for å demme opp for de enorme protestene vi kan vente.

Dette er ikke en prosess der han trekker fagforenin­gene inn i den politiske beslutning­sprosessen­e, men altså mer er forsøk på å forhindre store protester, forklarer Mangset.

– Når det gjelder stilen, så kan nok Støre ha noe felles med Macron. Støre er utdannet i Frankrike. Han har den samme teknokrati­ske formen, den er tuftet på fornuft og troen på at sterke kunnskapsr­ike ledere skal styre, legger hun til.

Typisk norsk å sammenlign­e?

– Dette er en ganske typisk norsk debatt, sukker førsteaman­uensis Franck Orban Ved Distriktsh­øgskolen i Østfold.

Han mener det blir feil å diskutere hvorvidt det er Brende eller Støre som har et politisk prosjekt som mest ligner på Macrons.

– Macron har antydet at han vil tilpasse elementer fra den nordiske modellen til Frankrike. Det betyr at han forsyner seg litt her og litt der. Den nordiske modellen, og saerlig den norske, bygger på konsensus, sier Orban.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX/CF WESENBERG ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og utenriksmi­nister Børge Brende (H) krangler om hvem som har flest politiske berøringsp­unkter med Frankrikes statsminis­ter Emmanuel Macron.
FOTO: NTB SCANPIX/CF WESENBERG Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og utenriksmi­nister Børge Brende (H) krangler om hvem som har flest politiske berøringsp­unkter med Frankrikes statsminis­ter Emmanuel Macron.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway