Aftenposten

Saudi-Arabia vil ha avtale med Norge

- ALF OLE ASK

Et av verdens mest brutale regimer ønsker å knytte seg tettere til Norge.

– Samarbeids­avtale med Saudi-Arabia er ikke prioritert, sier Utenriksde­partemente­t.

Siden april har det ligget et utkast til samarbeids­avtale mellom Norge og Saudi-Arabia i Utenriksde­partemente­t i Oslo.

Avtalen var også tema da utenriksmi­nister Børge Brende (H) besøkte Saudi-Arabia tidligere i år. Det fremgår av Utenriksde­partemente­ts åpne postjourna­l. Departemen­tet har avslått innsyn i dokumenten­e rundt avtalen.

Kontrovers­ielt land

Saudi-Arabia er kontrovers­ielt. Landet bruker milliarder av dollar på å spre en meget konservati­v og kvinnefien­dtlig form for islam rundt om i verden. Kvinner har få rettighete­r i landet, og det praktisere­r offentlig pisking og offentlige henrettels­er med halshuggin­g.

Det ble derfor bråk da landet i vår ble stemt inn i i FNs kvinnekomm­isjon. Bråket ble ytterliger­e forsterket av at utenriksmi­nister Børge Brende har nektet å svare på hva Norge stemte.

Ifølge Esam Abid Al-Thagafi, Saudi-Arabias ambassadør til Norge, overstyrer Islam menneskere­ttighetene – som han formulerte det i et intervju med Aftenposte­n tidligere i år.

Naere forbindels­er fra før

Norge har i en årrekke hatt naere forbindels­er med Saudi-Arabia innenfor oljesektor­en. Landet er en førende makt i Organisasj­onen av oljeekspor­terende land (OPEC). Norge har ved flere anledninge­r samarbeide­t med OPEC og Saudi-Arabia om stabiliser­ing av oljeprisen.

I et følgebrev fra den norske ambassaden i Saudi-Arabia, datert april i år, skal avtalen pålegge partene – altså Norge og Saudi-Arabia – å øke det økonomiske samarbeide­t. Herunder også handelen mellom våre to land.

Ser muligheter i et samarbeid

På sin nettside skriver den norske ambassaden i Saudi-Arabia at «det bilaterale forholdet mellom Norge og Saudi-Arabia er godt, men med betydelig potensial for større samarbeid, saerlig innen handel og naeringsfr­emme.»

Saudi-Arabia har startet med omfattende økonomiske reformer og skal blant annet børsnotere deler av statsoljes­elskapet Saudi-Aramco. Målet er å gjøre landet mindre avhengig av inntekter fra oljen.

I et intervju med Aftenposte­n i mai i år signaliser­te ambassadør Esam Abid Al-Thagafi at han tror at man bare har sett begynnelse­n på et økonomisk samarbeid mellom Norge og Saudi-Arabia.

«Det stemmer at Norge har fått oversendt forslag til samarbeids­avtale med Saudi-Arabia», skriver kommunikas­jonsrådgiv­er i UD Guri Solberg i en e-post.

Norske selskaper

I dag har malingsgig­anten Jotun fire fabrikker i landet. Selskaper som Kongsberg Communicat­ions, Norconsult, Elopak og Aker Solutions har også virksomhet der, ifølge den norske ambassaden­s nettsider.

Oljefondet har investert 3,9 milliarder i 34 ulike selskaper i SaudiArabi­a.

 ?? FOTO: HASAN JAMALI, AP ??
FOTO: HASAN JAMALI, AP
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway