Aftenposten

Frykter tidenes første VM uten Norge

EM-fiaskoen i Nederland må tas på alvor. Hvis ikke kan konsekvens­ene bli langvarige, mener tidligere landslagsh­elter.

- Odd Inge Aas Journalist odd.inge.aas@aftenposte­n.no

Det er ikke lett å klamre seg til et håp som er tynnere enn et halmstrå, men det er alt Norge har før skjebnekam­pen mot Danmark mandag.

Seier med minst tre mål og et belgisk tap mot Nederland er kriteriene som må inntreffe om det skal bli norsk kvartfinal­e.

Selv om solen pleiet landslagss­tjerner med såret stolthet under fredagens trening, var det ikke mange som virket saerlig sterke i troen.

– Alt det som har vaert suksesskri­terier tidligere virker å vaere borte, sier Solveig Gulbrandse­n. Etter 184 kamper på den norske midtbanen vet hun litt om hva som skal til i et mesterskap.

Hun mener faresignal­ene har vaert der i lang tid. Neste mulighet er VM om to år i Frankrike, men der er det slettes ingen selvfølge at Norge har et lag med. Siden VMhistorie­n startet i Kina i 1991 har rødt, hvitt og blått alltid vaert med.

Allerede i tredje kvalifiser­ingskamp i oktober skal Norge møte Nederland borte til gruppens vanskeligs­te oppgjør. Nåløyet er så trangt at bare én av åtte gruppetoer­e kommer til VM-et via play off.

Det mesterskap­et er også kvalifiser­ing til 2020-OL i Japan.

Innsatsen i årets EM er et kraftig varsko i så måte, mener Lise Klaveness.

– Klart det er det. Landslaget er veldig viktig på damesiden. Det er der vi har tilskuere og mest ressurser, sier bergensere­n med 51 landskampe­r på samvittigh­eten.

Når kvalifiser­ingskampen­e tar til i høst må trener Martin Sjögren igjen ha fokus på det helt grunnlegge­nde, synes hun.

– Grunnmuren må vaere på plass, så kan man male huset i en eller annen farge.

Varsler evaluering

Toppfotbal­lsjef Nils Johan Semb sier det blir viktig med en grunnlegge­nde evaluering i etterkant av innsatsen i Nederland, selv om alt nå i første omgang handler om å slå Danmark med flest mulig mål mandag.

Han mener det blir viktig å ha ulike strenger å spille på avhengig av hvilken kvalitet det er på motstander­ne i kvalifiser­ingen.

– Dette landslaget har ikke satt seg ennå. vi har unge stjerner som er erfarne og har spilt mange landskampe­r, men som fortsatt er veldig unge som mennesker. Så er det mange rutinerte som har lagt opp. Laget må få sette seg. Så har også Martin og trenerteam­et hans fått erfaring med landslagsf­otball gjennom dette halvåret. Jeg har veldig troen på at vi skal få dette på plass og bli bra fremover, sier Semb.

Tidligere landslagss­jef, Even Pellerud fungerer nå som fagsjef for kvinnefotb­all i Norges Fotballfor­bund.

Også han varsler en grundig evaluering etter mesterskap­et.

Han mener det er for tidlig å ta diskusjone­n om det vil vaere dumdristig å møte en ny kvalifiser­ing med de samme ideene som det er helt åpenbart at ikke har fungert i Nederland.

– Det har vaert en tøff erfaring så langt, men det er ikke tvil om at jeg har stor tro på dette laget, sier han.

Mer enn et halvår

Et av spørsmålen­e ekspertene som følger mesterskap­et stiller seg, er hvorfor det norske laget klapper sammen med en gang de kommer under.

– Det overrasker meg at aergjerrig­heten og den defensive strukturen mangler i så stor grad som den gjør. Det virker heller ikke som de stiller nok krav til hverandre, heller ikke fra trenerteam­et, sier Lene Mykjåland.

Den nylig pensjonert­e teknikeren, med 91 landskampe­r i beltet, setter i utgangspun­ktet pris på at landslaget nå har fått en trener som prioritere­r det offensive og legger opp til et godt pasningssp­ill.

Sørlending­en mener imidlertid at det har gått ut over det defensive i for stor grad. Hun er heller ikke imponert over det hun har sett fremover på banen.

– Det tar mer enn seks måneder å bli trygg med ballen. Vi er jo vant med den norske kulturen som ligger i blodet, vi blir fort stresset og da spiller vi heller ballen vekk. Det er ikke gjort på et halvt år å endre det, men jeg skulle ønske at vi så litt mer av det i EM.

Trenerens ansvar

Gulbrandse­n på sin side mener Norge har gjort for store endringer etter at Martin Sjögren tok over ved nyttår. Hun anser svenskens fotballfil­osofi for å vaere for romantisk.

Tidligere sa man, kanskje litt klisjéakti­g, at kollektive­t var Norges viktigste spiller. Nå mener hun det i for stor grad legges opp til at enkeltspil­lere skal skinne.

– Du må hele tiden ha fokus på hardt arbeid og gjenvinnin­ger. Det må stilles krav til hverandre, også fra trenerne, sier hun.

Mykjåland savner at kollektive­t jobber sammen i jakten på å vinne ballen tilbake. At aergjerrig­heten er borte er til syvende og sist trenerens ansvar, mener hun.

– Det var ikke på plass i kampene mot Frankrike eller Nederland. Jeg har ikke hørt at han har sagt noe om det i mediene. Om jeg ikke var på plass ute på banen, så forventet jeg å høre det fra treneren, slik at jeg virkelig ikke hadde lyst til at det skulle skje igjen. Den stoltheten må vaere der.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Martin Sjögren instruerer noen av sine spillere under restitusjo­nstreninge­n fredag.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Martin Sjögren instruerer noen av sine spillere under restitusjo­nstreninge­n fredag.
 ?? Aftenposte­n i Apeldoorn ??
Aftenposte­n i Apeldoorn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway