Aftenposten

Henrik Christians­en

-

9. oktober 1996 (20 år) Skjetten i Skedsmo kommune Svømming (langdistan­se) Skjetten

Sølv i langbane-EM i London på 400 meter fri, bronse under kortbane-EM i Netanya på 1500 meter fri, 8. plass på 1500 meter fri i OL i Rio 2016, kåret til «Årets gjennombru­dd» på Idrettsgal­laen 2016.

i samme jafs. Her kreves det mye mer koordinasj­on og samspill i kroppen for å få det til, sier turntrener Lars-Arne Andersen.

Pionéren Dale Oen

Andersen var også Alexander Dale Oens turntrener da han begynte å svinge seg i turnringen­e for noen år siden.

– Alex var en pioner. Da begynte vi mer med turn for turnere for å bryte noen grenser. Ut fra det så bygde det seg opp en metodikk som rettet seg mer mot svømming, forteller Andersen.

I tillegg til å begynne med turning har Christians­en i år begynte å trene styrke i beina. Denne treningen skal først og fremst brukes for å forbedre vendingene. Det trengs.

Under et stevne i Stockholm tidligere i år var Christians­en fire sekunder bak sin personlige rekord. Sammenlign­er du vendingene hans med vendingene han hadde under VM for to år siden, tapte Christians­en over syv sekunder bare inn og ut av veggen.

– På de testene vi har gjort, så har jeg hatt veldig godt utbytte av den styrketren­ingen. Så handler det også om å tilpasse så man får det ut i vannet også. Trenerne mine sier at det ser bedre ut nå, forklarer Christians­en.

– Har ikke lyst til å fortsette å svømme dårlig

Med syv sekunder bedre vendinger, og ellers like bra svømming i Stockholm, ville tiden holdt til VM-medalje for to år siden. Han ville vaert drøyt sekundet bak europeisk rekord.

Med andre ord kan det fort bli norsk jubel i løpet av VM som starter på søndag. Det er etterlengt­et for Christians­en, som hadde et skuffende fjorår, preget av sykdom og skader.

– Forsøket på 1500 meter fri i OL var bra, men finalen var katastrofe.

På leir før OL i Rio ble Christians­en syk. Det samme ble han før kortbane-VM senere på året. Nå er han rett og slett lei av ikke å sette norske rekorder. Og rapportene fra treningsle­iren før VM er positive.

– Jeg har ikke blitt lei svømmingen, jeg har ikke mistet motivasjon, jeg har heller blitt mer motivert. Jeg har ikke lyst til å fortsette å svømme dårlig. Det hater jeg, det er ikke noe gøy.

Under VM er 20-åringen blant outsiderne til å kjempe om medalje. Men hverken han eller trenerne snakker om VM-medaljer. De snakker kun om utvikling.

– Jeg tror VM blir bra. Jeg har trent godt nå denne sesongen. Det blir spennende å se, rett og slett, sier Christians­en.

Men det overordned­e målet, målet for karrièren, snakker Christians­en gjerne om.

– Målet mitt med svømming er å bli verdensmes­ter. Det er vanskelig å bli det uten å ta et VM-gull. Men jeg vet aldri når det blir. Jeg skal bare bli det på et eller annet tidspunkt.

 ??  ?? – Planen er å trene mer og mer for hvert år som går. Det er ikke noe dumt det. Jeg har ikke nådd noe tak på treningsbe­lastning. Man kan ikke alltid forvente at alt går en vei. Det handler om å følge planen. Vi må vaere tålmodige, tror jeg, sier Henrik...
– Planen er å trene mer og mer for hvert år som går. Det er ikke noe dumt det. Jeg har ikke nådd noe tak på treningsbe­lastning. Man kan ikke alltid forvente at alt går en vei. Det handler om å følge planen. Vi må vaere tålmodige, tror jeg, sier Henrik...
 ?? BEGGE FOTO: INGAR STORFJELL ?? – Dette er ikke turn for turnere, det er turn for svømmere. Det er tilrettela­gt for at han skal svømme, sier turnétrene­r Lars-Arne Andersen.
BEGGE FOTO: INGAR STORFJELL – Dette er ikke turn for turnere, det er turn for svømmere. Det er tilrettela­gt for at han skal svømme, sier turnétrene­r Lars-Arne Andersen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway