Aftenposten

Nå trener han som Dale Oen

- HALVOR EKELAND

I den nye hallen på Olympiatop­pen henger Henrik Christians­en opp ned i ringene fra taket. Han spenner magemuskle­ne og svinger seg rundt – med god hjelp fra trener Lars-Arne Andersen.

– Jeg er blitt bedre til å turne, sterkere og bedre generelt. Jeg håper jo det fører til at jeg svømmer fortere, håper det har en overføring­sverdi, forteller Henrik Christians­en etter treningen.

Ti prosent bedre spenst

Denne junidagen gjør han sin siste turntrenin­g før VM langbane i svømming som begynner i morgen. Hele 2017 har handlet om å forberede seg best mulig til de kommende dagene i Budapest. Med unntak av OL er langbane-VM det største en svømmer kan vinne.

Siden januar har turntrenin­gen blitt en del av hverdagen til den norske svømmeren. Det samme har styrketren­ing. For etter at VM og OL i fjor ble en skuffelse, har de nå gjort endringer i treningsop­plegget.

– Litt av ideen er at jeg skal bli sterkere uten å legge på meg muskler, men jeg hadde lagt på meg to og en halv kilo muskelmass­e fra januar til april. Det var litt mye. Det er ikke et mål i seg selv å bli større. Det er heller det vi prøver å unngå, sier Christians­en.

Før 2017 hadde ikke Christians­en trent styrke. Nå har han begynt med både det og turn i håp om å ta nye steg i bassenget.

Det har gitt umiddelbar effekt. Blant annet har han fått ti prosent bedre spenst i løpet av få måneder.

– Styrken har vaert bra, den har jeg hatt bra fokus på hele tiden. Turningen har vaert når vi har vaert hjemme. Det tar litt tid. Vi tester ut litt nye ting, det tar litt tid, sier Christians­en.

Mange sekunder å hente

Ideen med å turne kommer i utgangspun­ktet fra Norgeshist­oriens kanskje beste svømmer, avdøde Alexander Dale Oen. Eksperimen­teringen og nysgjerrig­heten til Dale Oen har norsk svømming hatt nytte av siden. I tillegg til turningen har Christians­en fått tilgang til et gammelt, østeuropei­sk analysesys­tem som Dale Oen først skaffet til Norge.

– Selv om jeg gjør mye av det Alex gjorde, er mye annerledes. Jeg bruker testene annerledes enn hva han gjorde. Han har banet vei og funnet de greiene. Han har vaert med på å revolusjon­ere svømming. For eksempel med at svømming har mye å hente fra turning, forklarer 20-åringen.

Blant annet brukes turningen til å stabiliser­e skuldre, jobbe med rytmen i kroppen og å styrke kjernemusk­ulaturen samtidig som armer og ben jobber.

– Det er noen kvaliteter som svømming bygger på: mobilitet, stabilitet, kontroll, styrke. Når vi bruker turn, får vi krav til disse elementene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway