Aftenposten

På denne dag

-

1789: Den sagnomsust­e Storofsen nådde sitt høydepunkt. To dager tidligere hadde et voldsomt regnvaer brutt ut over Østlandet og Trøndelag, og den kolossale flommen ble utløst av det vedvarende regnet i kombinasjo­n med sen snøsmeltin­g og sterk varme. Flomulykke­ne rammet Nordmøre, Gauldalen, Østerdalen, Romerike, Sandsvaer Numedal, Valdres og ikke minst Gudbrandsd­alen, der Lågen fylte hele dalbunnen. Mjøsa ble nesten helt dekket av traer og avfall, og det tok to år før innsjøen var ren igjen. Det antas at mellom 60 og 80 mennesker omkom i flommen, som skal ha ødelagt rundt 1500 gårdsbruk.

1933: Amerikaner­en Wiley Post gikk inn for landing på flyplassen Floyd Bennett Field utenfor New York, som den første i verden til å fly alene rundt jordkloden. Han ble mottatt av 50.000 jublende tilskuere. 7 dager, 18 timer og 49 minutter tidligere hadde Post tatt av fra den samme flyplassen i énmotorsfl­yet «Winnie Mae». Post hadde også fløyet rundt kloden i 1931, men da sammen med en navigatør. Wiley Post mistet livet i 1935 da flyet hans havarerte under takeoff i naerheten av Point Barrow i Alaska. Med seg i flyet hadde han filmskuesp­illeren, forfattere­n og humoristen Will Rogers, blant annet kjent for sine populaere spalter i mange amerikansk­e aviser. Både Post og Rogers ble drept på stedet.

2011: 77 mennesker mistet livet i de to terrorangr­epene i Oslo sentrum og på Utøya. Umiddelbar­t etter det første angrepet hersket det full forvirring om hvem som sto bak. I en artikkel publisert 68 minutter etter bombeekspl­osjonen i Oslo, uttalte den svenske terroreksp­erten Magnus Ranstorp til NRK at han holdt det for sannsynlig at Al-Qaida hadde utført angrepet. Omtrent samtidig meldte New York Times at en islamistis­k terrorgrup­pe ved navn Ansar al-Jihad al-Alami («Hjelpere av global jihad») hadde tatt på seg ansvaret for aksjonen. En stund verserte det også meldinger på nettet om at flere skyttere deltok i angrepet på AUFs sommerleir på Utøya. Anders Behring Breivik ble pågrepet klokken 18.34, og politiets etterforsk­ning konkludert­e med at han hadde vaert alene om terrorangr­epene mot Regjerings­kvartalet og Utøya. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? 1933: Amerikaner­en Wiley Post i sitt fly Winnie Mae of Oklahoma var den første i verden til å fly alene rundt jordkloden. Her over New York.
FOTO: AP/NTB SCANPIX 1933: Amerikaner­en Wiley Post i sitt fly Winnie Mae of Oklahoma var den første i verden til å fly alene rundt jordkloden. Her over New York.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway