Aftenposten

Hedvig Broch

- Lisbet Berg, Guro Berge, Inger Furseth, Vibeke Nenseth, Elisabeth Sem Christense­n, Ragnhild Skogheim, Mia Vabø

My funny Valentine, sweet comic Valentine, you make me smile with my heart. Hedvig var oppsiktsve­kkende flott, kjapp i replikken, morsom, sjenerøs, empatisk og klok. Vi sosiologje­ntene møttes på pauseromme­t i 7. etasje på Blindern på midten av 80-tallet. Hedvig fordypet seg i virksomhet­steorien.

Som helt ung ble Hedvig tatt opp ved Kunst- og håndverkss­kolen, men lot seg overtale til at det ikke var veien å gå. Dette var tungt for en kunstnersj­el. Ved fylte femti, etter flere yrkeskarri­èrer, ble hun likevel fulltids kunstner, med flere separatuts­tillinger. Hun malte figurative landskap og portretter. Maleriene hennes er fine og følsomme. Ifølge henne selv var sosiologie­n fortsatt med henne i tilnaermin­gen til motivet.

Før sosiologis­tudiet jobbet Hedvig som tekstforfa­tter. Med sitt humoristis­ke hjerte fortsatte hun hele livet å samle og raffinere gode forsnakkel­ser, for eksempel: Jeg gleder meg som til et barn! En av Hedvigs leveregler var at det er lov å smile først.

Og hun smilte til kjent og ukjent, høy og lav, kvinne og mann. Hun hadde en sjelden evne til å se mennesket bak fasaden, til å skape ekte kontakt og latter rundt seg. Den som fikk Hedvig til bords hadde trukket gullkortet.

Hedvig var svaert ressursrik. Likevel var det ikke alltid lett å vaere Hedvig. Sitt første barn, Mikkel, mistet hun i barsel. Det at man den gang absolutt ikke skulle snakke om det vonde, og at spebarn ikke fikk sin egen grav, var noe av det hun måtte baere med seg.

De tre solene i Hedvigs liv var moren Elisabeth og de to flotte døtrene Kristin og Tiril som hun elsket over alt på jord, og som hun med rette var veldig, veldig stolt av. Og hun elsket barnebarna Sunniva, Sebastian, Lovisa og Ib. Etter mange års sykdom valgte kunstneren, sosiologen og tekstforfa­tteren Hedvig Broch å gå ut av tiden 15. juli, naer 71 år gammel.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway