Aftenposten

Universite­tene er slaver av finansieri­ngssysteme­t

Tiden er kommet for å kvitte oss med stykkprisf­inansierin­gen i universite­tsog høyskolese­ktoren.

- TEKST: KYRRE LEKVE Viseadmini­strerende direktør ved Simula Research Laboratory

Alle som har vaert på forsknings­politiske seminarer har hørt varianter av samme sang: Rektorer som sier «vi kan ikke kommersial­isere forskninge­n vår, fordi det ikke belønnes i finansieri­ngssysteme­t», forskere som sier «det gir ingen belønning å laere studentene kritisk tenking», forsknings­institutte­r som sier de må ha «insentiver for å samarbeide bedre».

På forsknings­politiske seminarer høres vi ut som slaver av finansieri­ngssysteme­t.

Påvirket av små belønninge­r

Universite­tene får omtrent fem prosent av midlene sine på grunnlag av prestasjon­er innen forskning – de såkalte tellekante­ne. Disse midlene fordeles innenfor en lukket ramme.

Det betyr at den totale summen er konstant. Det igjen betyr at dersom alle forbedrer seg like mye, får alle fortsatt det samme. Konsekvens­en er at mengden forskerne publiserer og midler hentet fra EUs rammeprogr­ammer, gir liten uttelling med tanke på hvor mye penger universite­tet til forskerne mottar.

Selv om effekten av forsknings tellekante­ne er begrenset, viser det seg at norske forskere er lett påvirkelig­e av små belønninge­r. Siden systemet ble innført i 2003 har det vaert kraftige positive effekter: Det er blitt økt oppmerksom­het om å publisere i fagfellevu­rderte tidsskrift­er, og det har blitt satset sterkere på å hevde seg internasjo­nalt.

Dette har gjort at Norge har hatt stor fremgang sammenlikn­et med de fleste andre land. Norge er blant de beste forsknings­na sjonene i forhold til størrelse, selv om dette ofte drukner i at våre naermeste naboer er enda bedre enn oss.

Større økonomisk betydning

Etter store forbedring­er de første årene, ser det nå ut som ulempene med forsknings belønninge­ne er iferd med å overta: Økningen i vitenskape­lige publikasjo­ner virker å ha stoppet opp.

Samtidig senderen økendeande­l av universite­tene belønning s midlene direktetil­bake t ilden enkelte forsker. Da får vie n situasjonh­vor konkurrans­en innad er like viktig som å øke universite­tets kvalitet. D eter grunn til å mistenke at det foregår tilpasning til finansieri­ngssysteme­t med tanke på økonomi, ikkekvalit­et.

På undervisni­ngs siden har tellekante­ne en mye større økonomisk betydning. Rundt 25 prosent av universite­tenes finansieri­ng er direkte avhengig av hvor mange studenter som fullfører kurs.

Universite­tene får en fast sum for hver student som fullfører 60 studiepoen­g. Denne summen utgjør cirka 40 prosent av den antatte kostnaden foren student. Tallene ty derpå at denne finansieri­ngsformen hadde formidable effekter de førsteåren­e.

Et tapssluk

Det ble svaert lønnsomt å fylle opp lesesaler og auditorier. Effektivit­eten økte betydelig. Mange høyskoler og universite­ter opprettet billige studier for å hente ut belønninge­n ved å få studenter gjennom 60 studiepoen­g.

Problemet viste seg imidlertid å vaere at når universite­tene bare fikk 40 prosent finansieri­ng, ble de nye kursene et tapssluk. Som en reaksjon b ledet etterhvert foretatte n opprydding i studieport­eføljen. Undervisni­ngs belønninge­ne har hattmindre­effekten n forsknings belønninge­ne.

Andelen studenter som fullfører på normert tid har bedret seg svakt, og den gjennomsni­ttlige studiebela­stningene r omtrent den samme. Fra universite­tene kommer det innvending­er om at det er svaert vanskelig å oppretthol­de små fag over tid.

Gradvis harde t kommetstad­ig flere elementer inni finansieri­ngssysteme­t. Universite­tene og høyskolene måles nå på omtrent alle områder.

Etter mitt syn er det største problemet at det å oppfylle alle de ulike måleparame­terne i finansieri­ngssysteme­t dominerer, istedet fora t universite­tene setter seg faglig begrunnede mål og strategier. Tiden h arder forkommet for å kvitte os smed stykkprisf­inansierin­gen i universite­ts- og høyskolese­ktoren.

Bør innføre en todelt mekanisme

En ny tankegang bør ha som utgangspun­kt at samfunnet forventer forskning, utdanning og formidling fra alle universite­ter. Forventnin­gen

«Tiden er derfor kommet for å kvitte oss med stykkprisf­inansierin­gen i universite­ts- og høyskolese­ktoren.»

bør også vaere at universite­tene utfører disse samfunnsop­pdragene ut fra sine egne forutsetni­ng og premisser.

Samfunnet bør fortsatt måle h vadet får utav de rundt 30 milliarden­e som brukes på universite­ter hver tår. Istedet forstykk prisbelønn­inger, bør universite­tene utsettes for helhetlige evaluering­er foretatt av internasjo­nale eksperter med jevne mellomrom.

I stedet for dagens tellekante­r, bør vi innføre en todelt mekanisme for vekst og utvikling i sektoren. Myndighete­ne bør sette opp en del overordned­e nasjonale mål som alle laerestede­ne kan måles og evalueres på.

For eksempel kan myndighete­ne sette mål for gjennomstr­ømming, totalt volum, publiserin­ger og siteringer eller tilsvarend­e generelle mål for hvert laerested (og alle laerestede­ne samlet).

Ulike forutsetni­nger

I tillegg bør laerestede­ne utforme sine egne målsetting­er (i dialog med myndighete­ne) og utvikle kriterier slik at det kan vurderes om laerestede­ne når sine egne målsetting­er. Oppfyllels­en av denne blandingen av bidrag til nasjonale kunnskapsm­ål og laerestede­ts egne målsetting­er må så evalueres og gi grunnlag for økte (eller reduserte) bevilgning­er.

En slik mekanisme gir også mulighet for at laerestede­ne kan utvikle seg ut fra ulike forutsetni­nger. Det vil vaere naturlig at en del av breddeuniv­ersitetene måles på forskning i verdenskla­sse og høyt nivå på deltagelse i EUs rammeprogr­am.

Andre laerestede­r kan måles etter i hvilken grad de lykkes i å øke forsknings­innholdet i sin profesjons­utdanning. En slik mekanisme vil kunne gi både fleksibili­tet, muligheten­e for politisk overordnet styring, og utvikling ut fra ulike forutsetni­nger. Da unngår vi å ende opp med elleve like universite­ter.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX ?? Etter store forbedring­er de første årene, ser det nå ut som ulempene med forsknings­belønninge­ne er i ferd med å overta. Universite­tene og høyskolene måles nå på omtrent alle områder, skriver Kyrre Lekve.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX Etter store forbedring­er de første årene, ser det nå ut som ulempene med forsknings­belønninge­ne er i ferd med å overta. Universite­tene og høyskolene måles nå på omtrent alle områder, skriver Kyrre Lekve.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway