Aftenposten

Russland gir etter for Norges krav

- YNGVE OLAUSSEN CAROLINE ENGE

Det skal heller ikke slepes, men fraktes med skip.

Russerne har lagt frem nye planer for frakt av det flytende atomkraftv­erket langs norskekyst­en sommeren 2018. Disse kan Norge vaere fornøyde med, ifølge Utenriksde­partemente­t (UD).

– Dette er tråd med anmodninge­ne fra norske myndighete­r om sikker frakt, uttaler utenriksmi­nister Børge Brende til Aftenposte­n lørdag ettermidda­g.

Rosatom har bekreftet at «Akademik Lomonosov» vil bli fraktet uten kjernebren­sel om bord, når det skal transporte­res fra St. Petersburg til Murmansk langs norskekyst­en neste vår eller sommer.

Dette er kravene fra Norge som nå er innfridd:

Atomkraftv­erket skal ikke ha brensel om bord under frakten

Atomkraftv­erket skal fraktes med tungløftef­artøy, ikke slepes

Atombrense­let og kraftverke­t fraktes til Murmansk hver for seg på ulike tidspunkt

Norge var kritiske

Planene for transporte­ringen av kraftverke­t har tidligere blitt sterkt kritisert av norske myndighete­r.

I et møte i atomsikker­hetskommis­jonen i slutten av juni uttrykte Brende Regjeringe­ns kritikk mot det planlagte slepet, ifølge UD. De var bekymret både fordi det var uklart om det skulle vaere atombrense­l om bord, og om kraftverke­t skulle slepes eller fraktes. Begge deler ville betydd økt risiko.

Norge har blant annet kommet med innspill om alternativ­e transportm­åter. Et av disse var å bruke et tungløftef­artøy, som blant annet brukes for å frakte oljeplattf­ormer.

– Det slepet som er planlagt brukt nå, må slepes inn til kai hvis det støter på for høye bølger. Med tungløftef­artøy oppstår ikke de samme situasjone­ne knyttet til bølger, har Brende tidligere sagt til Aftenposte­n.

Vil legge konflikten død

– Tankingen av reaktorbre­nsel og å starte reaktorene vil skje i Murmansk, etter at kraftverke­t er blitt levert uten brensel, sier direktør Aleksej Likhatsjev i det statlige russiske atomenergi­selskapet Rosatom, som står bak slepet til The Barents Observer.

– Jeg er glad for at russiske myndighete­r og Rosatom har truffet denne beslutning­en. Vi har fulgt denne saken tett og jobbet hardt for å kommuniser­e norske synspunkte­r for å sikre en tryggest mulig løsning for frakt av atomkraftv­erket. At det skal fraktes uten kjernebren­sel om bord og etter det vi er kjent med på et tunglastef­artøy og ikke som slep, er i tråd med anmodninge­ne fra norske eksperter, sier utenriksmi­nister Brende.

 ??  ??
 ?? FOTO: DMITRY SHAROMOV / GREENPEACE RUSSIA ?? Dette atomkraftv­erket ved navn Akademik Lomonosov skal slepes langs norskekyst­en neste år.
FOTO: DMITRY SHAROMOV / GREENPEACE RUSSIA Dette atomkraftv­erket ved navn Akademik Lomonosov skal slepes langs norskekyst­en neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway