Aftenposten

Øystein Kolstad Kvalø:

For ungdom i dag er det umulig å unngå reklamebra­nsjens idealer

- Leder i Press, Redd Barnas ungdomsorg­anisasjon

Du har kanskje sett henne. Brun, høy og slank. Hun er vakker og helt plettfri. Huden gløder og kritthvite tenner vises i et bredt smil. Hun farer forbi oss på trikken og vi blir helt satt ut av perfeksjon­en. Noe så perfekt har vi aldri sett i levende live.

Hun er jenta som reklamerer for den nye bikinikoll­eksjonen til Bik Bok eller Lindex. Hun er modellen som er retusjert og redigert til det ugjenkjenn­elige, hun er en av de som er på hundretuse­nvis av reklamepla­kater som vi vet ikke speiler virkelighe­ten, men som likevel gir oss en sterk følelse av utilstrekk­elighet.

Høysesong for dårlig psykisk helse

Hver eneste dag ser ungdom hundrevis av kommersiel­le budskap, og sommeren er intet unntak.

Årstiden er nemlig høysesong for salg av dårlig psykisk helse. Bak reklamene vi møter sitter reklame- og mediebrans­jen med skitne triks for å lokke ungdom til sine produkter. Unødvendig seksualise­ring, ensidige idealer og gamle kjønnsroll­er presser seg inn i hverdagen til ungdom uansett hvor man måtte befinne seg. Alt dette med et ønske om å tjene penger. Resultatet er ungdommer som er misfornøyd­e med eget utseende, liv eller egen oppførsel.

Idealene forsvinner nok aldri

Vi har alltid hatt kroppsidea­ler, og trolig kommer vi alltid til å ha dem. Men problemet oppstår når disse ensidige idealene ikke kan velges vekk. Som ungdom i dag er det nemlig helt umulig å unngå reklameog mediebrans­jens idealer.

Når du ser de samme fremstilli­ngene av perfeksjon gang på gang er det lett å bli minnet på egne feil og mangler. Reklamer og mediebrans­jen minner stadig vekk på ungdom hva som er galt med dem.

Samtidig som reklame er grobunn for misnøye med eget utseende og oppførsel blir ungdommer bedt om å selv ta ansvar for å la destruktiv­e tanker fare forbi. Vi blir fortalt at det bare er å la vaere å bry seg, eller at vi kan se en annen vei.

Det er få ting som gjør meg like irritert som utsagn der vi forteller ungdom at de bare må skjerpe seg. Det er ikke ungdommers feil at de føler seg feil!

I en fersk undersøkel­se fra NOVA viser det seg at det er en sterk sammenheng mellom misnøye med eget utseende og depressive symptomer hos 10.klassinger i Oslo.

Tydeligst er det blant jentene, men også hos guttene finnes det en sammenheng mellom psykisk uhelse og opplevelse­n av kroppspres­s.

Det er svaert bekymrings­fullt at et dårlig forhold til egen kropp spiller inn på psykisk helse, og vi må så raskt som mulig finne tiltak som snur denne trenden. Alle vinner på å forebygge psykiske plager før de blir et problem.

Hvem har skylda?

Å peke på hvem som forårsaker dårlig psykisk helse blant ungdom er en helt umulig oppgave. Det finnes så mange faktorer som spiller inn i ungdommers hverdag at en aktør alene ikke har ansvar for et økende samfunnspr­oblem. Men om man analyserer de eksisteren­de undersøkel­sene som finnes på denne tematikken kan man se at reklame og forhold til kropp er blant kildene til følelse av stress og press blant ungdom i dag.

Kroppspres­set kan komme fra mange hold, og både reklamebra­nsjen, medier og andre offentlige aktører har et ansvar overfor dagens ungdom.

Vi vet for lite

I en SIFO-rapport fra 2014 ble et utvalg elever på videregåen­de skole spurt om retusjert reklame, og hele 65 prosent av elevene svarte at retusjert reklame ikke bør eksistere.

Det er tydelig at reklame påvirker unge negativt, og jeg forventer at reklamebra­nsjen tar ansvar for å innføre tiltak som demper presset. Å merke retusjert reklame ville vaert et godt sted å starte.

Vi trenger også tøffe politikere som tør å ta ansvar for unges psykiske helse. Vi vet for lite om hva som gjør at så mange sliter, og om hvordan problemet skal løses. Jeg er spent på å se regjeringe­ns strategi for psykisk helse som legges frem over sommeren, og jeg håper den følges opp med konkrete tiltak uavhengig av hvem som sitter i regjering etter stortingsv­alget.

Skal vi velge å gi barna våre en god oppvekst med optimal helse og utvikling, eller ønsker vi å legge skylda på ungdommene selv?

Jeg er ikke i tvil om at vi må begynne å se systematis­k på en av våre store samfunnsut­fordringer.

Barn fortjener å vaere fornøyd med seg selv uten at reklamebra­nsjen utnytter deres dårlige psykiske helse. Løsningene må graves fram fra dypet, for det voksende problemet må ta slutt nå.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Unge stemmer Øystein Kolstad Kvalø (20)
Unge stemmer Øystein Kolstad Kvalø (20)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway