Aftenposten

Sommersten­gt jernbane må ikke bli sovepute

-

ETTER EN BRANN i en kjøreledni­ng på Skøyen stasjon i februar 2008 fikk samferdsel­spolitiker­ne nok. Vinterens femte store forsinkels­e for Oslo-regionens togpassasj­erer var et faktum.

NSB og Jernbaneve­rket fikk det glatte lag og signalene fra samferdsel­sminister Liv Signe Navarsete (Sp) var utvetydige: Problemene måtte fikses.

Dette var bakteppet for at Oslo S sommeren etterpå ble stengt totalt i fire uker, som et ekstraordi­naert tiltak for å få utbedret den forslitte Oslo-tunnelen. Siden er det ekstraordi­naere blitt ordinaert.

Hver eneste sommer siden, har hele eller deler av togtrafikk­en rundt Oslo S vaert stanset i alt fra ni dager til seks uker. Reisende er henvist til buss for tog.

FOR JERNBANEVE­RKET og senere Bane Nor er det naturligvi­s svaert praktisk å få gjort større utbedringe­r over en lengre, sammenheng­ende tidsperiod­e, slik sommersten­gningen gir anledning til.

Men jernbanen er nå en gang til for de reisende, og ulempen for dem er betydelig. Også om sommeren blir millioner av reiser påvirket i negativ retning. De reisende må finne seg i lavere komfort, høyere tidsbruk og uvante avog påstigning­er.

Alle forstår at det er nødvendig å gjøre større oppgraderi­nger på jernbanen.

Avveininge­n handler om hvor mye ulempe man kan påføre kundene sine i prosessen. Jo mer rutinemess­ig sommersten­gningen blir, desto større blir mistanken om at Bane Nor ikke gjør alt de kan for å minimere ulempen for de reisende. Det er påfallende at man ikke én eneste sommer siden 2009 har klart å finne løsninger for å holde Oslo S åpent som normalt, mens det aldri ble ansett nødvendig før sommeren 2009.

DE REISENDES AKSEPT for ulempen avhenger også av at de merker at det fører til forbedring­er. Her har Bane Nor et problem, da hverken punktlighe­t eller regularite­t er blitt substansie­lt mye bedre de siste årene. Riksrevisj­onens kritiske rapport om vedlikehol­dsarbeidet på jernbanen i fjor påpekte for eksempel at regularite­ten for jernbanen var lavere i 2014 enn i 2006.

Fungerende Bane Nor-sjef Vibeke Aarnes «orker ikke tenke på hvordan situasjone­n hadde vaert om vi ikke hadde drevet denne systematis­ke fornyelsen», som hun sa til Aftenposte­n denne uken. Det er det da heller ingen som har bedt henne om.

MEN HUN BØR ORKE å vurdere om den systematis­ke fornyelsen i større grad kan foregå for eksempel nattetid, over kortere tidsperiod­er og ikke nødvendigv­is medføre total nedstengni­ng av Norges hovedknute­punkt i ukevis hver eneste sommer.

De reisendes aksept for ulempen avhenger også av at de merker at det fører til forbedring­er.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Buss for tog er blitt normen om sommeren for togpendler­ne.
FOTO: INGAR STORFJELL Buss for tog er blitt normen om sommeren for togpendler­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway