Aftenposten

Leikanger har landets største tetthet av byråkrater

Den lille vestlandsk­ommunen huser nesten 700 statlige arbeidspla­sser.

- CAROLINE ENGE – Bor sentralt – Det er så verdt det. Kombinasjo­nen av fjell og en utfordrend­e jobb gjorde at vi endte på Leikanger. Jeg føler at jeg bor mer sentralt nå enn noen gang, sier Lyby. Deretter ramser hun opp alle caroline.enge@aftenposte­n.no

Mens debatten går om flytting av statlige arbeidspla­sser fra Oslo til distrikten­e, tiltrekker Leikanger jobbsøkere fra hele landet.

Nede ved Sognefjord­en med utsikt til fjell, frukttraer og offentlige kontorer, sitter de som enda ikke har tatt ferie og spiser lunsj i solskinnet.

– Det er litt stille, sier Ole Øystein Barsch.

– Du må like å trene og gå tur for å vaere her. Sjefen liker å ta oss med på tur, sier Cindy Svendsen Ceesay.

De er blant studentene som er kommet fra Trondheim, Oslo og Bergen til årets «Difi camp»: Leikangers svar på sommerleir for fremtidige byråkrater.

Difi (Direktorat­et for forvaltnin­g og IKT) er en av «hjørnestei­nsbedrifte­ne» i Leikanger. Bare 2237 personer bor i den lille kommunen. Men den har flest statlige arbeidspla­sser pr. innbygger i hele landet.

De mange kontorene har sørget for at innbyggern­e i kommunen er blant landets høyest utdannede i snitt. Netto innflyttin­g dit er i pluss, og det har til tider vaert boligmange­l.

Samhold blant etatene

– Det merkes at det er mange innflytter­e. I barnehagen sønnen min gikk i er det jo nesten ingen som snakker sognemål lenger, sier Katrine Evebø fra Nordfjord.

Hun kom hjem til fylket for syv år siden og fikk jobb i NAVs økonomitje­neste. Det sies at en tredjedel av statsbudsj­ettet sluses gjennom den store, grå bygningen ved fjorden.

Kollega Kristine Birkeland kom nyutdannet fra Bergen for tre år siden med samboeren fra Trondheim. Han jobber i Difi.

– Jeg ble veldig positivt overrasket over at det var så mange andre i samme situasjon: Tilflytter­e med høy utdanning på samme alder som oss. Da vi flyttet, var jeg mest fokusert på den spennende jobben og tenkte at vi har alltids hverandre, sier Birkeland.

– Så var det en verden på Leikanger og! skyter Evebø inn.

Facebookgr­upper, ski- og sykkelture­r, og den ukentlige byråkratmi­ddagen på Fjordkroa er viktige integrerin­gstiltak for de nyankomne. Det arrangeres også jevnlig «byråkratme­sterskap» i volleyball, innebandy og håndball.

En langsiktig plan

Det er ikke tilfeldig at Leikanger er blitt hele Norges «byråkratby­gd». I 1995 samlet davaerende fylkesmann Oddvar Flaete offentlige etater, høgskolen, Vestlandsf­orsking, KS og NHO på sitt kontor i Leikanger.

«Vi må lande noe på IT» var budskapet. Det ble starten på IT-forum Sogn og Fjordane, og prosjektet som skulle hale i land mange statlige kompetanse­jobber.

– Vi er ikke ferdige enda, sier Jos-

tein Fondenes, som nå er pensjonist og fruktbonde.

Han var utviklings­sjef hos Fylkesmann­en da Difi ble opprettet i 2008. Etter at de første datamaskin­ene kom på plass i 1983, har Fylkesmann­en sammen med Vestlandsf­orskning og privat naeringsli­v vaert med på å utvikle flere offentlige systemer, nettportal­en Norge.no, og internasjo­nale kartapplik­asjoner.

– Vil vi ha noe, må vi vaere et hestehode foran. På slike steder kommer ikke arbeidspla­sser av seg selv. Sogn og Fjordanes IT-miljø viser at det går an å vaere sterke selv om man er små, sier Fondenes.

Storkommun­en kommer

Tross alle de unge innflytter­ne fra byen, må man lete lenge etter en kaffebar i Leikanger. Forklaring­en kan vaere at Sogndal ligger bare 20 minutters kjøretur unna, med både kino og kjøpesente­r. Og i Sogndal har boligprise­ne nådd Oslo-nivå, meldte E24 i fjor.

– Det var mer liv her for 20–30 år siden. Mange bedrifter har lagt ned eller flyttet, både banken og tannklinik­ken er borte, sier Geir Morten Eikeberg.

Han er én av få ekte systrendin­gene – altså en person fra Leikanger – som Aftenposte­n møter denne julidagen. Han og kona jobber begge i Sogndal. Mange pendler over kommunegre­nsene. De forsvinner når Sogndal, Leikanger og Balestrand slås sammen til én kommune.

Sentralt mellom fjellene

Med mange statlige jobber blir kommunen likevel sårbar for regionalis­ering og omstruktur­ering. I juni fikk de rundt 20 ansatte på fylkeskont­oret til Nav i Leikanger beskjed om at jobbene deres trolig flyttes til nytt regionkont­or i Bergen. Nå er det knyttet spenning til hva som vil skje når også fylkene slås sammen til en ny vestlandsr­egion. Leikanger beholder trolig fylkesmann­ssetet.

– Det blir spennende fremover, fortsatt er det mye vi ikke har svar på, sier Marie Solvoll Lyby fra Rygge i Østfold.

Hun er assisteren­de juridisk sjef hos Fylkesmann­en i Sogn og Fjordane, og savner ikke tiden med eget advokatfir­ma i Moss. fjellene hun og samboeren bare er en liten biltur unna: Sognefjell­et, Strynefjel­let, Hemsedalsf­jellet og Vikafjelle­t. Garantert skiføre om vinteren. På kontoret i Statens hus står joggeskoen­e klare til bruk.

En annen byråkrat som bokstaveli­g talt ble bergtatt av Leikanger, er danske Martin Michelsen. Han sa opp jobben i København og tok med seg familie og hund for å jobbe med IT-utvikling i Difi.

– Jeg har alltid vaert fascinert av fjell og norske landskap. I Danmark ble jeg sett på som litt rar, mens her er det helt normalt at folk spør hvor du har vaert på tur i helgen, sier Michelsen som er svaert fornøyd med gangavstan­d til jobb.

– Er det ingenting dere savner?

– På Kiwi er det ikke akkurat så mange typer pasta og olivenolje som vi er vant til. Men noen ganger ser jeg meg rundt og skjønner nesten ikke hvordan det er mulig å bo på et så vakkert sted.

«Vi må lande noe på IT» var budskapet. Det ble starten på IT-forum Sogn og Fjordane, og prosjektet som skulle hale i land mange statlige kompetanse­jobber. Jostein Fondenes, tidligere utviklings­sjef, nå pensjonert

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: PAAL AUDESTAD ?? Byråkraten­e på Difi i Leikanger har en utsikt fra lunsjborde­t som mange andre statsansat­te kan misunne.
ALLE FOTO: PAAL AUDESTAD Byråkraten­e på Difi i Leikanger har en utsikt fra lunsjborde­t som mange andre statsansat­te kan misunne.
 ??  ?? Studentene Ingrid Skar (f.v.), Andreas Norstein, Ole Øystein Barsch, Malena Soto og Camilla Tran og Cindy Svendsen Ceesay tilbringer sommeren på «Difi camp» i Leikanger.
Studentene Ingrid Skar (f.v.), Andreas Norstein, Ole Øystein Barsch, Malena Soto og Camilla Tran og Cindy Svendsen Ceesay tilbringer sommeren på «Difi camp» i Leikanger.
 ??  ?? Marie Solvoll Lyby på vei mot Bjørgehaug, en bratt tur som starter nesten utenfor kontordøre­n på Statens hus.
Marie Solvoll Lyby på vei mot Bjørgehaug, en bratt tur som starter nesten utenfor kontordøre­n på Statens hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway