Aftenposten

Norsk elektrisk skip skal kjøre uten mannskap

- YNGVE OLAUSSEN

To norske selskapers planer om å bygge verdens første selvkjøren­de lasteskip har gjort Norge til en verdensled­ende aktør innen området.

«Havets Tesla».

Det er kallenavne­t Yara Birkeland, verdens første autonome skip, er blitt tildelt, ifølge The Wall Street Journal. Den amerikansk­e storavisen har vaert på besøk i Norge for å skrive om den teknologis­ke nyvinninge­n.

Yara Birkeland er et samarbeid mellom de norske selskapene Kongsberg Gruppen og Yara, der Kongsberg Gruppen står for teknologie­n og Yara er kjøper.

Det mannskapsl­øse, selvkjøren­de skipet er planlagt sjøsatt mot slutten av 2018, og skal frakte gjødsel mellom Porsgrunn og Brevik. Med hjelp av GPS, radar, kameraer og sensorer skal skipet kunne navigere rundt annen båttrafikk og legge til og fra kai helt på egen hånd.

Leder racet

Prosjektet har ført til at gjødselpro­dusenten, sammen med Kongsberg Gruppen, ligger et hestehode foran alle andre i kampen om å bygge verdens første kommersiel­le, autonome skip.

– Det er klart det er stas å vaere først ute. Vi tror jo at dette er fremtiden. Vi tror dette kan få en større betydning, og noen må vaere først ute. Og det skal vi vaere, sier kommunikas­jonssjef Kristin Nordal i Yara til Aftenposte­n.

Det finnes i dag ikke noe lovverk som regulerer selvkjøren­de skipstrafi­kk, men Nordal har stor tro på at de skal få til det.

– Vi har en tett og god dialog med Sjøfartsdi­rektoratet og Kystverket, og vi opplever at de er veldig positive. Målet er å få frem et nasjonalt regelverk, sier Nordal.

Selv om skipet skal bli sjøsatt innen slutten av 2018, vil ikke skipets første turer vaere helt uten mennesker om bord.

Det vil bli en gradvis overgang til den første helautonom­e turen, som sannsynlig­vis finner sted i 2020.

Yara Birkeland vil koste anslagsvis 25 millioner dollar, noe som er tre ganger dyrere enn et vanlig skip på samme størrelse. Men driftskost­nadene vil bli kuttet med 90 prosent, ettersom det elektrisk drevne skipet hverken vil ha behov for drivstoff eller mannskap.

Kutter 40.000 lastebiltu­rer

– Hvor kom ideen om å bygge et selvkjøren­de skip fra?

– Det har bakgrunn i at Yara ønsker å kutte utslipp og gjøre produksjon­en mest mulig miljøvennl­ig, sier Nordal.

Yara kjører i dag omtrent 40.000 turer årlig med lastebil mellom Porsgrunn og Brevik for å frakte gjødsel. De forsvinner når Yara Birkeland, som vil vaere et nullutslip­psskip, tar over transporte­n.

– Det vil føre til et årlig utslippsku­tt på 700 tonn CO₂. Hovedgevin­sten er likevel at lokalsamfu­nnet får mindre forurensni­ng fra støv og NOx, sier Nordal.

 ?? FOTO: YARA ?? Yara Birkeland er et prosjekt i samarbeid mellom Yara og Kongsberg Gruppen, og kan bli verdens første selvkjøren­de skip.
FOTO: YARA Yara Birkeland er et prosjekt i samarbeid mellom Yara og Kongsberg Gruppen, og kan bli verdens første selvkjøren­de skip.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway