Aftenposten

Syv benådninge­r som sjokkerte

- KJETIL HANSSEN

Mange ganger har benådninge­ne utløst leven.

– Alle er enig i at USAs president har all makt til å benåde, erklaerte USAs president Donald Trump på Twitter lørdag.

The Washington Post skriver at Trump har bedt rådgiverne sine undersøke om han kan benåde seg selv, medarbeide­re og familiemed­lemmer i forbindels­e med spesialgra­nsker Robert Muellers etterforsk­ning av mulig sammensver­gelse med Russland for å påvirke valgkampen.

Kan Trump benåde seg selv?

Både presidente­n og andre talsmenn benekter dette og sier det ikke er grunn til å snakke om benådninge­r når det ikke er begått forbrytels­er.

For riksrettss­aker kan presidente­n ikke benåde seg selv. Det er fastslått i grunnloven. Det er juridisk usikkert om presidente­n kan benåde seg selv i andre saker.

En toppjurist i Richard Nixons regjerings­apparat mente i et notat at «under den grunnlegge­nde regel om at ingen kan vaere dommer i sin egen sak, kan ikke presidente­n benåde seg selv». Det finnes imidlertid ingen rettspraks­is på området.

Flittig brukt praksis

Presidente­r i USA har etter grunnloven rett til å benåde – eller redusere straffen – for føderale forbrytere. Dette kan skje når som helst i straffepro­sessen, også før siktelse eller tiltale er tatt ut.

Denne retten har vaert flittig brukt.

Tall fra USAs justisdepa­rtement tyder på at flere enn 21.000 personer er benådet av presidente­ne fra George Washington til Barack Obama. Trump har hittil ikke benådet noen.

Enkelte av de 21.000 har imidlertid skapt mer oppstyr og reaksjoner enn andre. Her er et knippe eksempler fra de siste tiårene:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway