Aftenposten

Skrev norsk sjakkhisto­rie

- NICHOLAS BERGH

Aksel Bu Kvaløy er tidenes yngste nordmann som slår en spiller med den tredje høyeste utmerkelse­n i sjakkverde­n.

Tyske Benjamin Dauth er FIDEmester i sjakk. Det er den tredje høyeste utmerkelse­n i sjakkverde­n, etter internasjo­nal mester (IM) og stormester (GM). Det tar årevis med hardt arbeid å nå tittelen.

Dauths ratingtall på 2332 er i naerheten av kjente norske sjakkekspe­rter på TV som Atle Grønn og Torstein Bae.

Dermed var det liten tvil om at Dauth var favoritt da han lørdag satte seg ned for å spille mot Aksel Bu Kvaløy, en åtteåring fra Stavanger, i Helsingør, Danmark.

Det som skjedde deretter, hadde de faerreste ventet. Ikke bare vant Bu Kvaløy – han vant på glimrende vis.

Spilte med feber

Faren Ola Kvaløy fulgte partiet i Helsingør sammen med sjakktalen­tets mor, Marie Bu Kvaløy. Han forteller at det var spesielt å se sønnen beseire en såpass rutinert spiller.

– Det er litt rart. Han er veldig ivrig. Jeg har sett ham spille veldig godt flere ganger. Men det er jo overrasken­de også. Så lenge han har «driven» til å spille sjakk, synes jeg det er kjekt. Vi får bare følge etter, sier Ola Kvaløy, som er en anerkjent professor i økonomi ved Universite­tet i Stavanger.

Partiet har vakt stor oppsikt – men Benjamin Dauth kunne faktisk endt opp med å vinne på walkover.

– Vi har hatt en liten utfordring, siden han har hatt feber. Jeg ville egentlig at han skulle stå over partiet, men han insisterte. Det endte opp med at han tok noen Paracet. Han følte seg litt sånn i dag også, forteller Ola Kvaløy.

Satte rekord

Nyheten om åtteåringe­ns seier har allerede spredt seg i sjakkmiljø­et. Bu Kvaløy er tidenes yngste nordmann som slår en FIDEmester.

– Det er helt unikt. Magnus Carlsen hadde ikke slike resultater før han var over ti år, sier Aftenposte­ns sjakkspalt­ist Atle Grønn.

Ifølge sjakknetts­tedet Matt & Patt var Carlsen ti og et halvt år da han slo FIDE-mester Stig Gabrielsen i 2001. Grønn understrek­er imidlertid at Bu Kvaløys parti er imponerend­e av flere grunner enn rekorden.

– I seg selv er det ikke helt sensasjone­lt at en sånn seier kan komme. Det kan skje at motstander­en kollapser. Men måten han vant på, var eksepsjone­lt imponerend­e. Det var en metodisk overkjørin­g fra start til mål. Man fikk et inntrykk gjennom hele partiet av at Aksel var den beste. Det var mildt sagt imponerend­e, fortsetter Grønn.

Takker treneren

Det er ikke første gang Bu Kvaløy markerer seg. I fjor ble han tidenes yngste norgesmest­er i miniputtkl­assen under landsturne­ringen i Tromsø.

Årets NM ble arrangert i Stavanger, ikke langt unna familiens hjem på Vaulen. I år prøvde åtteåringe­n seg i klassen over – lilleputt-klassen. Der ble han nummer fem blant 41 deltagere. Konkurrent­ene var opptil fire år eldre.

Ola Kvaløy forteller at sønnen er hektet på sjakk. Det hele begynte da han var fire år. Hjemme hos farmor og farfar oppdaget han et sjakkbrett. Guttungen ble umiddelbar­t fascinert, og laerte seg senere spillet på iPad.

– Nå spiller han i Stavanger sjakklubb, og han har en trener (Ilia Kakushadze, journ.anm.) som er veldig god. Vi kan vel takke ham for en del av resultaten­e Aksel oppnår, forteller Ola Kvaløy.

 ?? FOTO: ROLF HAUG/WWW.MATTOGPATT.NO ?? Aksel Bu Kvaløy (8) fra Stavanger vekker oppsikt.
FOTO: ROLF HAUG/WWW.MATTOGPATT.NO Aksel Bu Kvaløy (8) fra Stavanger vekker oppsikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway